Menu

Vulpen Cellulose Acetaat Schildpad

Vulpen Cellulose Acetaat Schildpad
€ 239,00alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
op voorraad, Levering in 4-5 dagen
Gratis verzending! Tot en met 31.10.2022 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (Uitgesloten zijn bestellingen die volumineuze goederen bevatten of door een expediteur worden geleverd.)

Algemene informatie

Handgedraaide zeldzaamheid. Vulpen van celluloseacetaat

Ohnishi draait de drie onderdelen die nodig zijn voor de vulpen (houder, kopstuk en dop met schroefdraad) grotendeels uit de vrije hand van snoepgoed of staafmateriaal in verschillende arbeidsgangen - hij snijdt zelfs de schroefdraad uit de vrije hand. Tenslotte worden alle oppervlakken geslepen en gepolijst. De vulpen is uitgerust met een inkttoevoersysteem en een vergulde stalen penpunt, gemaakt in Duitsland. Wegens beperkte beschikbaarheid is de pen alleen verkrijgbaar in penpuntdikte M. De pen kan zowel met een converter (inbegrepen) als met standaard inktpatronen worden gebruikt.

De nieuwe kleren van de vulpen

Net zoals schrijven en lezen vroeger voorbehouden waren aan enkelen, konden schrijfinstrumenten zoals de vulpen zich aanvankelijk alleen veroorloven door de welgestelden. De productie van vulpennen was al complexer dan die van eenvoudige pennenhouders of potloden, die dankzij nieuwe fabricageprocédés al snel toegankelijk werden voor de massa. De nabijheid van de produktie van sieraden en schrijfinstrumenten, bij voorbeeld in Birmingham (Yard-O-Led) of Pforzheim (Waldmann), is dan ook niet verwonderlijk, evenmin als het gebruik van zilver voor de vaten van vulpennen.
Vanaf de jaren 1920 begon men - met groot succes - recent ontwikkelde kunststoffen zoals eboniet, galaliet en celluloid of celluloseacetaat voor schrijfinstrumenten te gebruiken. Deze materialen werden echter al snel geïmiteerd, zelfs door goedkope thermoplasten. Als gevolg daarvan zijn veel schrijfinstrumenten nu goedkoop en betaalbaar voor bijna iedereen, maar de oude kunststoffen worden nauwelijks nog gebruikt, ook al bieden zij qua haptiek en uiterlijk veel meer dan de nieuwe.

Handgedraaide cellulose acetaat. Schrijfwaren van Ohnishi Seisakusho

Een van de weinige mensen die de kunst van het met de hand draaien van schrijfinstrumentdoosjes nog beheersen is de Japanner Keizo Ohnishi. Hij leerde niet alleen de oude technieken van zijn meester Kiyoshi Kato - een soort grootmeester in het maken van schrijfinstrumenten - maar blijft ook na Kato's dood de werkplaats runnen. Daar blijft hij vulpennen van celluloseacetaat produceren, volledig met de hand en dus in zeer kleine hoeveelheden.
Voor de hier aangeboden schrijfinstrumenten - een vulpen en een ook voor plaatselijke begrippen hoogst ongewone houder voor korte potloden en potloodrestanten met schroefdop en clip - gebruikt Ohnishi een klassiek zwartbruin cellulose-acetaat dat qua uiterlijk en gevoel doet denken aan schildpadschild en hoorn.
Het materiaal voelt aangenaam aan, is nooit koud en heeft een verbazingwekkende optische schittering. Het oppervlak is niet erg krasgevoelig en is zelf-polijstend. De marmering is verschillend in elk schrijfinstrument dat ervan gemaakt is. Celluloseacetaat werd in 1865 ontdekt en is (samen met celluloid) een van de oudste thermoplastische kunststoffen en sinds de jaren 1920 ook de belangrijkste van de kunststoffen die uit een natuurlijk product worden vervaardigd, omdat het, als derivaat van cellulose, een van de kunststoffen op biologische basis is.

Productinformatie

Artikel nummer 203105

Lichaam, zichtbare kap en hoofddeksel gemaakt van celluloseacetaat. Decoratieve ring messing verguld. Clip staal verguld. Stalen penpunt verguld, penpuntbreedte M. Met één converter en 2 standaard inktpatronen (blauw). Gemaakt in Japan. Lengte 13 cm (gesloten), Ø 12 mm. Gewicht 16 g. Geleverd in een geschenkdoos.
Meer artikelen van de fabrikant:
Vraag over het product

Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

Wij helpen graag

Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 26 26 101 of op elk moment info@manufactum.nl

Cadeaubon

Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

Cadeaubon kopen
Menu