Gids

Hoogwaardige zakmessen. Onmisbare helper voor alle gevallen

In Portugal regent het zakmessen in plaats van garen ("chover canviete"). In Frankrijk verbreken minnaars hun (huwelijks)contract met een zakmes ("donner un coup de canif dans le contrat"). En in dit land doet een vlaag van woede niet alleen de spreekwoordelijke hoed omhoog gaan, maar ook het mes in de zak, en wordt een "briefkaart uit Solingen" gestuurd, natuurlijk alleen in gedachten, om de dader over het mes te doen springen.

Maar het zakmes, dat in het woordenboek van de gebroeders Grimm nog te vinden was onder de naam insteek- of slagmes, heeft natuurlijk veel meer te bieden dan het terugkijken op een welsprekende carrière. Of het nu is om te vissen, kamperen, renoveren, als wandelgereedschap, om te knutselen of in de tuin, het zakmes is nog steeds een onverslaanbare helper in alle situaties. Als improvisatie nodig is, is dat de aas - niet alleen in de mouw van de vakman. Hij is handig, gemakkelijk mee te nemen en combineert, afhankelijk van het model, een verschillend aantal nuttige gereedschappen in een zeer kleine ruimte.

In ons assortiment vindt u niet alleen de legendarische klassiekers van gerenommeerde fabrikanten als Victorinox, Opinel, Böker of Leatherman, maar ook enkele van hun edelste en mooiste creaties wat betreft materiaalkeuze en design. Eenmaal aangeschaft, zult u al snel niet meer zonder uw nieuwe metgezel willen - met een zakmes als dit heeft u de touwtjes in handen in elke situatie. U hoeft alleen maar te beslissen of hij van moeraseikenhout, hoorn, paarlemoer of een van de andere geselecteerde materialen die wij u kunnen aanbieden, moet worden gemaakt. Ook de messen en gereedschappen zijn natuurlijk allemaal gemaakt van het beste messenstaal - snijkantvast, slijpbaar en corrosiebestendig. Gemaakt voor jaren dienst.

Een "goed" zakmes? Een kwestie van behoefte!

In tegenstelling tot een keukenmes, wordt een goed zakmes voor de gebruiker in de eerste plaats bepaald door de vraag of het aan individuele behoeften voldoet. Toen de Kelten zo'n 2.500 jaar geleden experimenteerden met intrekbaar snijgereedschap, waren zij waarschijnlijk heel tevreden met een ijzeren lemmet en een handvat van been. Het in 1891 voor het Zwitserse leger ontwikkelde "officiers- en sportmes", quasi de voorloper van de huidige zakmessen, moest al aan andere eisen voldoen met schaar, zaag en blikopener. En zelfs vandaag de dag is het onwaarschijnlijk dat iemand die een zakmes zoekt voor regelmatige vistrips, kiest voor een model met een houten handvat - laat staan een lemmetmateriaal dat gevoeliger is voor roest.

Als u dus weet waarvoor u uw mes wilt gebruiken, in welk klimaat u het zult gebruiken, hoe groot het moet zijn en hoe gemakkelijk het moet kunnen worden geopend, zult u bijna in uw slaap beslissen over het juiste stuk. Want puur kwalitatief gezien is er werkelijk niets mis met de stukken die wij hebben uitgekozen.

Multitools en de Duitse wapenwet. Altijd uitgerust zonder risico

Vooral professionele multifunctionele gereedschappen moeten zo praktisch mogelijk zijn. Daarom ontwerpen fabrikanten sommige modellen voor snel gebruik met één hand, d.w.z. dat de bladen met slechts één hand kunnen worden uitgeklapt en op hun plaats worden vergrendeld. Wat op veel plaatsen voordelig is om er beroepsmatig mee te werken, heeft echter een groot addertje onder het gras voor privégebruik: sinds 2008 classificeert de wetgever dergelijke messen die met één hand kunnen worden bediend en vergrendeld, als eenhandige messen volgens paragraaf 42a van de Duitse wapenwet en legt hij een verbod op om ze bij zich te dragen.

Dit betekent dat u een dergelijk multifunctioneel stuk gereedschap zonder problemen kunt kopen en thuis kunt gebruiken, maar dat u het niet in het openbaar bij u mag dragen - tenzij het gereedschap duidelijk wordt gebruikt voor professionele, gebruikelijke of sportieve doeleinden. Anders moet u het in een afgesloten container vervoeren als u problemen met de politie wilt vermijden.

Deze verordening is echter niet van toepassing op messen die alleen met twee handen kunnen worden geopend, waarbij de lemmeten zich aan de binnenzijde bevinden en/of niet voorzien zijn van een vergrendelingsmechanisme dat met één hand kan worden vergrendeld. En omdat wij willen dat u uw multifunctioneel gereedschap altijd veilig kunt dragen, hebben wij besloten alleen die modellen in ons assortiment op te nemen die niet vallen onder de voorschriften van de Duitse wapenwet. U hoeft geen compromissen te sluiten op het gebied van kwaliteit, de modellen die wij aanbieden zijn van even hoge kwaliteit als hun eenhandige tegenhangers - maar u mag ze wel in het openbaar gebruiken - een klein maar fijn verschil.

Met scherp en zonder bloedvergieten. Veilig zakmessen gebruiken

Er zijn culturen in deze wereld waar kinderen op de prille leeftijd van twee jaar leren omgaan met scherpe voorwerpen zoals messen of machetes. Dit lijkt echter niet gepaard te gaan met een hoger risico op verwondingen, waaruit etnologen reeds hebben geconcludeerd dat het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid, zelfs op zeer jonge leeftijd, een door en door positief effect heeft. Maar u hoeft uw kroost geen vouwmes met vijf messen in de wieg te leggen - er zijn ook overtuigende modellen met een kindvriendelijk gevoel en afgeronde punt, speciaal voor jongere mesgebruikers. Deze zijn perfect om het juiste gebruik van het snijgereedschap te oefenen zonder dat vaders en moeders het koude zweet uitbreekt. Niettemin moet iedereen die met een zakmes werkt, bijvoorbeeld bij het snijden, een paar veiligheidsregels in acht nemen - voor zijn eigen bestwil en ongeacht de leeftijd.

 • Vouw en ontvouw het mes correct. De praktische eigenschap dat een zakmes kan worden in- en uitgeklapt, is ook vaak een bron van gevaar - als het mechanisme niet correct wordt bediend. Niet zelden belandt een terloops op de dij gevouwen mes samen met de drager ervan in de ambulance: met bebloede vingers en niet zo terloops als oorspronkelijk de bedoeling was.
 • "Hij die snijdt, zit", rijmt niet alleen mooi maar ook wijs. Want die zit heeft voldoende stabiliteit om de bewegingen van zijn lemmet goed te kunnen controleren.
 • De juiste snijrichting is altijd van het lichaam af - met voldoende afstand tot de tegenpartij (ongeveer een armlengte) en beginnend achter de hand die het snijmateriaal vasthoudt.
 • Uitkijken als er huisdieren in de buurt zijn Net als kleine kinderen kunnen zij gevaarlijke situaties niet goed inschatten en kunnen zonder nadenken op het open mes afrennen.
 • Gebruik alleen scherpe messen. Stompe messen worden met meer kracht gehanteerd en glijden makkelijker weg. Dit maakt ze zeer gevaarlijk, vooral voor kinderen. Als een mes niet meer scherp is, is het beter het opzij te leggen of het te slijpen. In de regel zult u met zo'n stomp mes toch geen goed resultaat bereiken.
 • Laat nooit meerdere functies tegelijk open staan, hoe praktisch het ook lijkt. Eén stuk gereedschap volstaat en het risico op verwondingen wordt aanzienlijk beperkt.
 • Houd het zakmes ook gesloten tijdens overdrachten en werkpauzes.
 • Nooit rondlopen met het mes open. Je kunt altijd struikelen.
 • Gebruik het zakmes niet verkeerd. Het is bedoeld om te snijden en niet om te slaan, te hakken of te steken. En natuurlijk ook niet om te gooien. In tegenstelling tot werpmessen, is de baan van een zakmes niet voorspelbaar.
 • Let op de materiaaleigenschappen. Vers hout is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor houtsnijwerk, maar heeft ook meer elasticiteit en spanning dan zijn gedroogde tegenhanger, wat in het ergste geval tot lelijke zweepslagen kan leiden.
 • Linkshandigen hebben een speciaal mes nodig, dat bij hun voorkeur past.

Zakmessen die niet volledig functioneren, bijvoorbeeld als het vouwmechanisme geblokkeerd is of het slot defect is, mogen nooit meer worden gebruikt. Het is beter om ze weg te gooien of op zijn minst te laten repareren. En het volgende idee is op zijn best alleen goed voor een anekdote.

Niet aanbevolen voor imitatie: Het huwelijksaanzoek van Jackknife.

Friedrich Nietzsche, Rainer Maria Rilke, Paul Rée. De schrijfster Lou Andreas-Salomé had ze allemaal kunnen krijgen, maar zij wees elk van de vele huwelijksaanzoeken die zij kreeg resoluut af en gaf er de voorkeur aan om door Siegmund Freud tot psychoanalyticus te worden opgeleid. Tot de oriëntalist Friedrich Carl Andreas haar een hard argument gaf om in te stemmen met het huwelijk, door tijdens zijn huwelijksaanzoek zichzelf met een zakmes in de borst te steken. "Afgesneden deed hij. Iets ondeugends!", zou Bert Brecht gezegd kunnen hebben als hij bij deze rake opvoering aanwezig was geweest - maar aangezien hij pas twaalf jaar later het daglicht zag, kon hij deze uitspraak bewaren voor zijn latere literaire werk.

Edele zakmessen. Levenslange scherpte door reiniging en onderhoud

Zakmessen en multifunctionele gereedschappen van hoge kwaliteit zijn gewoonlijk niet bijzonder gevoelig voor materiaalbreuk of andere ernstige gebreken. Als ze niet naar behoren functioneren, bijvoorbeeld als het vouwmechanisme vastloopt of het mes moeilijk te bewegen is, ligt hun levensduur meestal niet aan het mes, maar zijn ze vuil of niet goed onderhouden. Als u weet hoe u het moet doen, kunt u uw mes met weinig moeite snel weer in vorm krijgen.

Reiniging.
Zakmessen verdragen geen vaatwasmachine, ze mogen alleen met de hand gereinigd worden. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het mechanisme met de nodige zorg wordt gereinigd en dat waardevolle houten, hoornen of parelmoeren handvatten niet onnodig worden beschadigd door te scherpe reinigingsmiddelen. Het verdient ook aanbeveling ze direct na elk gebruik schoon te maken, zodat eventuele resten niet opdrogen en het materiaal niet beschadigen. De volgende reinigingsmethoden zijn doeltreffend gebleken:

 • Afvegen en afstoffen: Hoe klein het werk ook is dat u met uw zakmes hebt gedaan, u moet uw gereedschap na elk gebruik met een zachte doek laten afvegen of met een borstel afstoffen. Het is beter organische stoffen zoals harsen of dierlijke vetten niet eerst de kans te geven te drogen, want dan zult u zwaardere wapens moeten binnenbrengen om te reinigen.
 • Spoelen: In water oplosbaar vuil, bijvoorbeeld aarde en kleine vreemde voorwerpen die het vouwmechanisme hinderen, kunnen gemakkelijk onder stromend water worden verwijderd. Het helpt om het mechanisme een paar keer in en uit te vouwen om het helemaal schoon te maken.
 • Bad: Hardnekkig vuil kun je het beste aanpakken met een bad. Een beetje afwasmiddel en een paar minuten weken kan wonderen doen. Veel vlekken kunnen daarna gewoon worden afgespoeld. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat het gebruikte wasmiddel compatibel is met het materiaal van de handgreep en het niet beschadigt.
 • Kruipolie: Kruipolie heeft zijn waarde bewezen voor zeer moeilijke gevallen. Spuit het gewoon op en laat het werken, dat zou moeten helpen. Maar zorg ervoor dat de olie compatibel is met het materiaal van de handvatschalen.
 • Mechanische hulpmiddelen: Tandenstokers, pincetten, wattenstaafjes of borsteltjes - ze kunnen allemaal helpen als het vouwmechanisme van een zakmes vastloopt door vreemde voorwerpen. Ze mogen alleen geen krassen op het lemmet kunnen maken, omdat dit het mes in het ergste geval vatbaarder zou maken voor corrosie.

En last but not least: laat het schoongemaakte mes altijd volledig drogen en bewaar het op een goed geventileerde plaats. Dit zal het op lange termijn beschermen tegen materiaalveranderingen en corrosieprocessen.

Onderhoud.
Na elke reiniging is het aangeraden de assen van het gereedschap opnieuw in te vetten. En zelfs als het mes slechts met tegenzin kan worden geopend en gesloten, is dit een teken dat het tijd is voor een paar druppels olie. Speciale mesoliën ondersteunen niet alleen de functie van een zakmes, maar verlengen ook de levensduur ervan, omdat zij beschermen tegen slijtage en oxidatieprocessen. Zij worden niet ranzig, zijn temperatuurbestendig en voedselveilig en zijn, indien zij op plantaardige basis zijn vervaardigd, ook geschikt voor de verzorging van handvatschubben van hout of hoorn.

Slijpen.
Last but not least: ook een zakmes van hoge kwaliteit functioneert alleen comfortabel en veilig als het op de lange duur scherp is. Als u uw zakmes regelmatig slijpt, houdt u het zo scherp mogelijk. Hiervoor kunnen slijpgereedschappen worden gebruikt, zoals aanzetstaal, wetstenen of strops. Alle belangrijke informatie over de juiste omgang met de afzonderlijke gereedschappen hebben wij samengevat onder het thema "messen slijpen, messen slijpen".