Gids

Meer manieren met herbruikbare. Onze drinkflessen

Onlesbare dorst, geen drank binnen handbereik en niemand die een kaars voor je kan vasthouden? Dat kan echt op je zenuwen werken als je onderweg bent. Het is beter om goed uitgerust te zijn - met een waterfles die altijd bij de hand is. Of u nu de voorkeur geeft aan thee, koffie of water, hier vindt u de juiste drankverpakking - van vacuümkannen tot thermosbekers, van fietswaterflessen tot coffee-to-go-mokken - stuk voor stuk stijlvol, handig en met de beste functie. Afhankelijk van de dorst en de plaats van gebruik, kunt u kiezen tussen verschillende vulvolumes en formaten, en tussen grote en kleine vul- of drinkopeningen.

Onze drinkflessen zijn gemaakt van hoogwaardige, robuuste materialen en zijn toch zo licht en compact dat ze onderweg niet te veel wegen en nauwelijks ruimte innemen. En ze zijn een schoon alternatief voor wegwerpverpakkingen zoals wegwerpbekertjes en PET-flessen. Over het algemeen is roestvrij staal het materiaal bij uitstek voor onze drinkflessen, omdat het duurzaam, vrijwel onverwoestbaar en smaakloos is. Zelfs met de sluitingen vermijden we zoveel mogelijk het gebruik van plastic. Als het wordt gebruikt, is het uiteraard vrij van bisfenol-A (BPA), weekmakers en andere schadelijke stoffen. Zoals u ziet, stellen wij alles in het werk om ervoor te zorgen dat u uw dorst op alle mogelijke manieren duurzaam kunt lessen.

De wegwerpfles en zijn denkbeeldige reis naar de maan

Steeds meer plastic wegwerpflessen overspoelen de Duitse markt. Volgens de Deutsche Umwelthilfe (Duitse milieuhulp) zijn zij thans het dominerende verpakkingsmateriaal voor dranken, met een totaal marktaandeel van meer dan 50%, ondanks het feit dat zij hulpbronnenintensief en schadelijk voor het klimaat zijn. Alleen al in Duitsland worden elk uur 1,9 miljoen plastic wegwerpflessen verbruikt. Jaarlijks zijn dat er 16,4 miljard, die samen een afvalberg van 470.000 ton plastic veroorzaken. Boven elkaar geplaatst, zouden de flessen 14 keer van de aarde naar de maan reiken. Als we ons afvragen wat de Homo sapiens voor het nageslacht zal achterlaten, is één ding zeker: enorme hoeveelheden plastic afval. Het duurt naar schatting 450 jaar voor een PET-fles in zijn bestanddelen is afgebroken. Het zal waarschijnlijk nooit volledig ontbonden zijn. Wat overblijft is microplastic - minuscule plastic deeltjes, nauwelijks zichtbaar met het blote oog - in het water, de bodem, de lucht en nu ook in alle levende wezens. Welkom in het Plastoceen.

Hoewel plastic pas in het begin van de 20e eeuw werd uitgevonden, zijn we er intussen in geslaagd onze planeet overal met plastic te "bedekken". En we kunnen niet helemaal afkomen van de "geesten" die we noemden. Plastic is in de wereld, en het zal er voorlopig blijven. Maar we kunnen allemaal samen iets doen om de berg PET-flessen te verkleinen - bijvoorbeeld door meer te hergebruiken en ons water zelf te vullen - vers van de "kraan". Volgens het Bundes Umweltbundesamt is het leidingwater in heel Duitsland van zeer goede kwaliteit. Tests hebben uitgewezen dat het zelfs minder microplastics bevat dan mineraalwater uit gevulde herbruikbare of wegwerpflessen. Dus kunnen we met een gerust hart onze eigen "Kranenberger" gebruiken.

Voor gezondheid en tegen dorst

Voldoende vochtinname is belangrijk, zodat wij, of beter gezegd onze organen, spieren en hersencellen, goed functioneren en we gezond, fit en efficiënt blijven. Goede bronnen van vocht zijn water en ongezoete kruiden- of vruchtenthee. Maar zelfs koffie kan, ondanks zijn vochtafdrijvende en natriumverlagende werking, veilig in de vochtbalans worden opgenomen. Maar hoe hoog is de dagelijkse vochtbehoefte? In de eerste plaats nemen we met ons voedsel al een deel van het vocht op dat we nodig hebben, ongeveer 0,7 liter. Veel artsen en de Duitse voedingsvereniging (DGE) in Bonn achten een extra inname van 1,5 liter volstrekt voldoende. Bij warm weer en bij lichamelijke inspanning hebben we iets meer nodig. De aanbeveling om minstens twee liter per dag te drinken, die waarschijnlijk in de eerste plaats door de drankenindustrie werd gepropageerd, is dus nu achterhaald.

In de regel laat ons lichaam ons weten wanneer het vocht nodig heeft. Dus moeten we drinken als we dorst hebben. Op oudere leeftijd, bij verhoogde stress en bij mensen met gezondheidsbeperkingen, kan deze basisbehoefte verminderen. Kinderen hebben ook vaak minder dorst. Ze moeten aangemoedigd worden om te drinken.

Om ervoor te zorgen dat we altijd voldoende drinken, is het goed om altijd ons favoriete drankje bij de hand te hebben - of het nu voor sport, buitenactiviteiten of op school is, of voor naar kantoor of de universiteit.

Nog enkele hygiënische tips: laat drankjes niet te lang in de fles zitten en maak de drinkfles na elk gebruik grondig schoon. Als het niet vaatwasserbestendig is, gebruik dan heet water, wat afwasmiddel en een flessenborstel. Hardnekkige aanslag kan worden verwijderd met soda, zuiveringszout of bakpoeder. En uw metgezel is klaar voor het volgende gebruik buitenshuis.