Menu
Niewsbrief

Tuin irrigatie

Duurzaam tuinieren. Water geven op een hulpbronbesparende manier

Tuin irrigatieTuin irrigatie

Water is een kostbare hulpbron die in veel regio's schaarser en dus ook duurder wordt, en het is belangrijk er zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Tijdens langere perioden van droogte, zowel in de moestuin als in de siertuin, kunt u er echter niet omheen water te geven, als u de oogst en de bloemenpracht niet wilt missen.

Naast de zuivere behoefte van de planten aan water, mag ook niet uit het oog worden verloren dat voedingsstoffen alleen in een voor de planten beschikbare vorm kunnen worden afgebroken als de bodem voldoende vochtig is. Om het waterverbruik zo laag mogelijk te houden - dit geldt vooral wanneer leidingwater wordt gebruikt - moeten verschillende maatregelen worden genomen: maatregelen die in de eerste plaats de behoefte aan water verminderen en het gebruik van de juiste irrigatiestrategieën die ervoor zorgen dat de planten er zoveel mogelijk baat bij hebben.

Met een volle zwaai. Juist water

Tijdens langere droge perioden kan zelfs de meest resistente bloem niet zonder extra watergift. En in uw moestuin verlangen sommige planten, zoals tomaten, zelfs naar water. Maar zelfs als u een moestuin wilt hebben en goed wilt oogsten, kunt u een aantal nuttige strategieën gebruiken om met weinig(er) water toe te komen.

HarkHark
  • Eén keer schoffelen scheelt drie keer water geven "** - deze oude tuinierswijsheid kunt u met een gerust hart aanhangen. Regelmatig schoffelen van de bovenste bodemlaag helpt de verdamping te verminderen. Dit komt doordat het de bodemcapillairen in het kruim van de bovengrond onderbreekt die het water uit de grond zouden "geleiden". Op die manier verkrijgt men een bodemstructuur die zorgt voor een constant watertransport van diepere lagen naar het gebied van de plantenwortels.
IrrigatieIrrigatie
  • Bij veelvuldig maar weinig water geven, bereikt het water de wortelzone van de planten niet en verdampt het snel - tot verdriet van uw plant. Minder vaak, maar wel grondig besproeien, heeft een duurzamer effect omdat het de ontwikkeling van een diep wortelstelsel bevordert dat water kan gebruiken dat in diepere bodemlagen is opgeslagen. Dit maakt de planten minder gevoelig voor droge perioden.
  • Zeer belangrijk is ook de gerichte watergift: Waar mogelijk moet u de individuele plant direct aan de basis water geven met de gieter - indien mogelijk zonder sproeier. Op die manier minimaliseert u de verdamping via de bodem en het gebladerte.
  • Geef geen water in sterk zonlicht of bij sterke wind - ook hier zou het meeste water ongebruikt verdampen of wegdrijven nog voor het in de bodem kan dringen. Bovendien kan sproeien in de volle zon leiden tot bladverbranding, omdat de waterdruppels werken als een brandend vergrootglas. Bij sommige groenteplanten leidt het temperatuurverschil tussen koud water en verwarmde bladeren ook tot groeistagnatie.
  • Het beste moment van de dag om water te geven is daarom de avond, vooral in de zomer, wanneer de zon al lager staat. Dit voorkomt bladverbranding, maar de bladeren kunnen toch nog uitdrogen zodat ze niet van de ene dag op de andere door schimmel worden bedreigd. Als u te maken hebt met vraatzuchtige slakken in uw bedden, kunt u ook overschakelen op besproeiing in de vroege ochtend.
    En tot slot, een kleine maar nuttige tip: Als u niet zeker weet wanneer de watergift echt is doorgedrongen - in droge grond ** is 7 tot 10 l/m2 een goede richtlijn. Dit komt overeen met een regenval van ongeveer 7 tot 10 mm. Zet ook een regenmeter in uw tuin om een idee te krijgen van de hoeveelheid neerslag en het effect daarvan op de grond (test na de regen gewoon voorzichtig met een spade hoe diep de grond is doorweekt).

Verzamel water. Hulpbronnen behouden

U spaart zowel openbare (grondwater) als particuliere (portemonnee) hulpbronnen als u het verzamelt om de regen - die zowel op de rechtvaardigen (groenteplanten) als op de onrechtvaardigen (de straatstenen van het terras) neerdaalt - naar behoefte te herverdelen. Hier stellen wij u enkele geschikte uitrustingen voor dit doel voor.

Wat staat er in bloei? Droogtetolerante planten

In sommige jaren zijn de lentemaanden april en mei al vrij warm in de zomer; neerslag van betekenis valt er dan nauwelijks. Vooral in een zonovergoten tuin moet u dan al gauw verdorde verliezen betreuren of onvermoeibaar water geven - tenzij u de beplanting van uw siertuin aan de klimatologische omstandigheden aanpast. Dit is niet eens zo moeilijk als het klinkt.

  • Wij hebben bijvoorbeeld vaste planten voor u samengesteld die dergelijke droge perioden van nature goed overleven - en vele daarvan vormen bovendien een uitstekende voedselbron voor bijen, vlinders en vele andere insecten. Een ander niet te onderschatten voordeel: slakken laten de meeste van deze planten liever links liggen.

  • In ons assortiment vindt u ook veel andere sierplanten die goed tegen droogte en warmte kunnen. U hoeft het zelfs niet zonder de roos te stellen, de klassieker van elke siertuin. Rozenliefhebbers waarderen onze historische rozensoorten en inheemse wilde rozen: Ze zijn gewoonlijk veel winterharder en gemakkelijker te verzorgen dan moderne cultivars. Tegelijkertijd verrukken ze met een veel intensere geur en een overvloed aan bloemen die een breed spectrum van kleuren en vormen vertonen.

  • Van even grote sierwaarde en tegelijk van groot ecologisch belang zijn wilde vruchtenhagen. Rotsperen, sleedoornen of kornoeljes, die wij onder meer in onze heesterpakketten aanbieden, stellen weinig eisen aan standplaats en klimaat; ze zijn robuust en winterhard. Wilde vruchtenhagen bieden dieren ook een veilige schuilplaats en produceren smakelijke, vitaminerijke vruchten die een voedzame aanvulling vormen op het menu voor mens en dier. Tot de weinig veeleisende planten behoort bijvoorbeeld de gojibes, die buitengewoon windbestendig blijkt te zijn en goed tegen hitte en droogte kan.

Onze droogtetolerante planten in een oogopslag

Meer inspiratie

Menu