Menu
Niewsbrief

Bodembewerking. Losmaken, graven, beluchten

Gereedschap voor bodembewerkingGereedschap voor bodembewerking

De verzorging van de bodem is een belangrijk onderdeel van eenjarig tuinieren - een stabiele, kruimelige structuur met voldoende humus is immers de basis voor planten om te groeien en te gedijen. De bedden losmaken, beluchten, wieden, schoffelen en egaliseren, compost of meststof inwerken en, voordat een nieuwe border kan worden aangelegd, rooien: Voor elk van deze activiteiten vindt u in ons tuinassortiment gespecialiseerd gereedschap, gesmeed uit koolstofstaal of roestvrij staal, afhankelijk van de functie.

Als al het werk gedaan is, kan regen- en irrigatiewater geen plassen meer vormen; het stijgende grondwater verdampt slechts langzaam. In een dergelijke geprepareerde, goed verluchte voedingsbodem kan zich een levendige biologische activiteit ontwikkelen - regenwormen en andere organismen vinden een breed werkterrein in de vele kleine holten.

Losmaken en beluchten. Blijf aan de oppervlakte

Bij al deze bewerkingen is het van belang dat, indien mogelijk, alleen de bovengrond wordt bewerkt en niet tot op de diepte wordt gemengd. De reden: de behulpzame bodemorganismen die voor een goede beluchting en de afgifte van voedingsstoffen zorgen, gebruiken hun voorkeursbodemdiepte als hun habitat. Als zij van boven naar beneden worden getransporteerd (en omgekeerd), bijvoorbeeld bij het graven, sterven zij af of hebben zij geruime tijd nodig om de oude toestand te herstellen.