Menu
Niewsbrief

Gutes aus Klöstern

Vanaf de voet van de Mont Ventoux. Provençaalse olijfoliën

OlijfboomOlijfboom

Olie, wijn en brood zijn oervoedingsmiddelen en hebben in het christendom een rijke symbolische betekenis. Het is dus geen toeval dat de Benedictijnen van de Provençaalse abdij van St. Madeleine in Le Barroux zich juist op de productie van deze drie voedingsmiddelen toeleggen en het enige klooster in Frankrijk zijn dat een oliemolen exploiteert. Hun woongebied tussen de Dentelles en de Mont Ventoux is rijk aan olijfbomen, afgewisseld met wijngaarden. De olijfbomenteelt heeft ook een zeer praktische betekenis voor het klooster, omdat hierdoor niet alleen een duurzame, generatielange en steeds productievere landbouw ontstaat, maar ook een goed werkterrein voor de handenarbeid van de monniken.

Zij hebben de oogst van de olijven tussen november en december opzettelijk niet gemechaniseerd. Dit beschermt ook de tere vrucht en verhoogt zo de kwaliteit van de olie. Zolang de plantages nog in aanbouw zijn, moeten olijven uit de omgeving worden aangekocht. Hoe lang de olijven tussen de oogst en de verwerking worden opgeslagen, hangt af van de vraag welke aroma's in de latere olie bewaard moeten blijven door verschillende graden van rijpheid of zelfs gecontroleerde fermentatie. De molen met zijn technische uitrusting is state-of-the-art op het gebied van oliefabricage; de kleine foto hieronder toont de praktische organisatie van de uitrusting.

Pakje Provençaalse OlijfoliePakje Provençaalse Olijfolie

Deze installatie wordt als het ware gegrondvest door haar middelpunt, de zware Toscaanse stenen molen van graniet, die in de dubbele plaatsing van de twee bovenste stenen overeenkomt met de eeuwenoude bouwwijze. Voordat de pitten alleen al door hun druk de olie uit de olijven kunnen persen, moeten de vruchten worden geplet. Deze olijvenpulp mag in geen geval worden verhit, wat zou kunnen gebeuren als de stenen te snel zouden draaien. Daarom is het maalproces een ontspannen aangelegenheid en duurt het ongeveer 30 minuten per partij. De kwaliteit van de olie die op deze traditionele manier wordt verkregen, kan nu verder worden verbeterd met behulp van moderne technologieën, namelijk door de olie te centrifugeren, waardoor vooral bijmengingen van water uit de vrucht worden afgescheiden. De olie wordt indien nodig gefilterd. Aangezien de olieproduktie seizoenarbeid is, is het raadzaam alleen te bottelen naar gelang van de verkoopsituatie en de olie in grotere hoeveelheden onder uitsluiting van zuurstof op te slaan.

Andere spijsoliën