Menu
Niewsbrief

Gutes aus Klöstern

Lagrein toevluchtsoord. De Grieser Klosteranger

Lagrein toevluchtsoord. De Grieser KlosterangerLagrein toevluchtsoord. De Grieser Klosteranger

Wie ooit in de zomer of het voorjaar in Bolzano is geweest, weet hoe warm het er kan worden zodra de zon achter de wolken tevoorschijn komt. Zo heet zelfs, dat de Zuid-Tiroolse metropool, die toch duidelijk in het Italiaanse noorden ligt, een van de warmste steden van Italië is. Gries is nu een wijk van Bolzano aan de noordelijke rand, en de overgang is vloeiend en bijna onmerkbaar. Het zou waarschijnlijk volledig in de bebouwde kom van Bolzano zijn opgegaan, ware het niet dat in het centrum de benedictijnenabdij van Muri Gries ligt, dat voormalige augustijnenklooster waar sinds de 19e eeuw Zwitserse benedictijnen uit de voormalige abdij van Muri wonen.

De luchtfoto toont het bijzondere kenmerk van Muri Gries: waar in andere kloosters de tuin is, is hier een omheinde wijngaard van ongeveer 2,7 hectare. En het is juist hier dat de wijn wordt verbouwd die in belangrijke mate bijdraagt tot de reputatie van het wijnhuis van het klooster Muri Gries: Lagrein.

Lagrein toevluchtsoord. De Grieser KlosterangerLagrein toevluchtsoord. De Grieser Klosteranger

Deze plaats wordt goed beschermd door de kloostermuren, en reeds sedert 1760 is de plaatselijke situatie nauwelijks veranderd. De afgelopen twintig jaar zijn consequent biotypes geselecteerd en vermeerderd uit de oudere wijnstokbestanden, die ten minste dateren van 1933, die zich hebben aangepast aan de extreme hitte ter plaatse, sterker nog, die deze warmte vrijwel nodig hebben en omzetten in wijnkwaliteit.

De voordelen ten opzichte van kloonvermeerdering zijn hier duidelijk. De selectie was ook toegespitst op de kortgesteelde Lagrein, die maximaal 1 kg per wijnstok opbrengt. Deze variëteit is ook bijzonder hardschillig, wat betekent dat ze hittebestendig is, en de harde schillen bevatten veel kleurstoffen. De Lagrein die van deze druif wordt geperst, is legendarisch en heeft Muri Gries de reputatie bezorgd vrijwel synoniem te zijn met Zuid-Tiroolse Lagrein.