Menu
Niewsbrief

Gutes aus Klöstern

Damascus staal. Mythe en technologie

Damascus staal in het smidsvuurDamascus staal in het smidsvuur

IJzer - mhd. isen; vergelijkbaar met Kelt. isara "sterk", got. eisarn en aiz, lat. aes "erts" - is een chemisch element met het elementensymbool Fe (lat. ferrum,). Het eerste verifieerbare gebruik van ijzer is te vinden rond 4.000 v. Chr. in Mesopotamië en Egypte. Het was waarschijnlijk vast "buitenaards" ijzer van meteorietinslagen. Onder "staal" wordt ook verstaan een mengsel van ijzer en koolstof. Dit gelegeerde materiaal werd reeds sinds 1.000 v. Chr. in het Nabije Oosten geproduceerd. Tegen de 6e eeuw v. Chr. had de kennis van het smelten van ijzererts zich over heel Europa verspreid. Dit betekende dat harder staal het brons verving, en gereedschappen gemaakt van dit materiaal verbeterden de voedselproductie voor de groeiende bevolking.

Damascus staalDamascus staal

Het "turf"-erts werd in verschillende afzettingen slechts enkele centimeters onder de grond gedolven en in kleine hoogovens gesmolten. Er was houtskool nodig om de hitte op te wekken, en sommige bossen werden zeker gekapt voor dit doel. Het geproduceerde ruwijzer had verschillende kwaliteiten, afhankelijk van het erts en de locatie.

Sommige soorten waren zacht en elastisch, terwijl andere soorten - zoals het ijzer uit de prehistorische race-oven - hard maar breukgevoelig waren. Het was in deze tijd dat het proces van het vouwen van lagen werd ontwikkeld.

Om de kwaliteit van het nogal ongelijkmatige ruwijzer te verfijnen, werd het materiaal "gekneed" en ontstond een "bladerdeeg" van staalsoorten van verschillende samenstelling. Op deze manier slaagde de smid erin diverse materiaaleigenschappen zoals een hoge hardheid te combineren met een grote elasticiteit via een lagensysteem. Wapens die op deze wijze waren gemaakt waren buitengewoon kostbaar, maar in het gebruik verzekerden zij de overwinning van degene die ze hanteerde. Niet voor niets zijn zelfs de namen van de beroemde messen overgeleverd: Mimung of Excalibur.

Damascus staalproductie

Zoals in vroegere ambachten gebruikelijk was, werd de produktieknow-how vertrouwelijk doorgegeven, zodat de geheimen van het vak en de vaak jarenlange ervaring niet in handen van concurrenten zouden vallen.
In de mythe van Wieland, de smid in de Thidreks sage, bijvoorbeeld, worden de handelsgeheimen doorgegeven in beelden. Volgens dit verhaal voert de smid ijzervijlsel gemengd met tarwemeel aan ganzen en maakt van de uitwerpselen een nieuw, nog scherper zwaard. Het metaal had stikstof uit de ganzenpoep geabsorbeerd. In de moderne taal van de smeden is dit het harden door nitrering. Zo kan men ook begrijpen dat de zwaarden in bloed werden gehard, onder andere omdat de organische bestanddelen koolstof en stikstof overeenkomen met de oppervlakteharding van carbo-nitriding.

"Damascusstaal" of kortweg "damascus", het vuurgelaste gevouwen gelamineerde staal, dankt zijn naam waarschijnlijk aan de stad Damascus in Klein-Azië, waar zich belangrijke werkplaatsen voor dit wapenstaal bevonden of waar het kostbare materiaal werd verhandeld. Doorheen de geschiedenis van de mensheid maakten smeden deel uit van de wapenindustrie. Als men een veroverd land op lange termijn wilde veroveren, was het juist deze beroepsgroep die naar vreemde landen werd geleid om het verzet te breken. In de Bijbel lezen we dit al over de koning van Babylon: "Uit heel Jeruzalem voerde hij alle edelen weg en alle mannen die geschikt waren voor militaire dienst, ook alle smeden en slotenmakers." (2 Kgs 24:14-16). De smederij van een klooster kan geen wapenkamer zijn! Daarom hebben wij in onze werkplaats een speciaal damastprofiel ontwikkeld. Op basis van de mythische fascinatie van het materiaal ontwikkelen wij gebruiks- en siervoorwerpen die het alledaagse van het voorwerp tot een bijzondere dimensie verheffen. De nadruk ligt op het unieke product, de prachtige glans en de glinsterende oppervlaktestructuur - het handelsmerk van echt, vuur-gelast damaststaal. P. Abraham OSB Hoofd van de smederij van Königsmünster, Meschede

Damascus staal Damascus pakketDamascus staal Damascus pakket

Damascusstaal bestaat uit verschillende soorten staal. Wat er van buitenaf volkomen hetzelfde uitziet, onderscheidt zich op grond van verschillende materiaaleigenschappen. Over het algemeen bestaat damaststaal uit zachte en harde staalsoorten. Welke staalsoorten kunnen worden gelast, is het resultaat van een lange reeks onderzoek en vallen en opstaan.

Damascus staal draaienDamascus staal draaien

Damascus is een samengesteld staal op atomair niveau. De sterkte van de verbinding blijkt onder meer uit het feit dat het materiaal plastisch verder kan worden gesmeed zonder van elkaar los te breken. De gelaste stapel lagen wordt in roodgloeiende toestand tot een spiraal gedraaid. Zo ontstaat het expressieve patroon van torsiedamast.

Damascus staal lassenDamascus staal lassen

Om het gelaste pakket te bevestigen, worden de verschillende platte staalsoorten aan de uiteinden aan elkaar gelast tot een hecht pakket. Vroeger werd het omwikkeld met ijzerdraad, maar tegenwoordig gebruiken we elektrisch lassen.

Damascus staal slijpenDamascus staal slijpen

Zodra het basismateriaal als materiaal is gelast, bestaat de volgende stap erin het materiaal vorm te geven in de vorm van het voorwerp. Afhankelijk van de grootte van de reeks en de complexiteit van de uiteindelijke vorm kunnen verschillende technieken worden gebruikt.

Damascus smidsvuurDamascus smidsvuur

Deze techniek voorkomt dat het in het smidsvuur uiteenvalt en garandeert een levendige maar gelijkmatige structuur.

Damascus stalen mesDamascus stalen mes

Damascus is een buitengewoon taai en hard materiaal, zoals de eigenschappen van de basisstaalsoorten het maken.

Damascus staal lassenDamascus staal lassen

Nu komt het eigenlijke proces van smeden. De verschillende staalsoorten worden door krachtige hamerslagen samengeperst, de oppervlakte-oxiden spuiten als vonken uit het lagenpakket. Terwijl de eerste mechanische hamers door waterkracht werden aangedreven, beschikken we nu over een luchthamer die in 1958 werd gebouwd.

Damascus staal polijstenDamascus staal polijsten

Een zorgvuldige laatste polijstbeurt met krijt geeft het damast zijn onvergetelijke glans; het patroon komt duidelijk in het oppervlak naar voren. Ook al worden industrieel gesinterde, roestvrije producten onder de naam "Damasteel" aangeboden, echt, vuurgelast Damast zal altijd aanslag vertonen en zorgvuldig onderhoud vereisen.