Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Opzetten van klimhulp voor eenjarige klimplanten

Opzetten van klimhulp voor eenjarige klimplantenOpzetten van klimhulp voor eenjarige klimplanten

Eenjarige klimplanten die in april of begin mei worden gezaaid, zoals zoete erwt, Oost-Indische kers, bataat of vuurboon, hebben stevige stellages of traliewerk nodig om ze op hun plaats te houden.

U hebt nodig:

  1. planten: zaden of jonge planten van eenjarige klimplanten, bijvoorbeeld wikke, Oost-Indische kers, morning glory of vuurboon.
  2. gereedschap en toebehoren: geschikte trellies of stellages (vrijstaand of voor bevestiging aan de muur), bindmateriaal, bevestigingsmateriaal voor wandtrellies (schroeven, deuvels of spijkers), gereedschap voor het bevestigen van wandtrellies (boor of hamer).

Instructies

  • Zet of installeer de trellis-hulpen zo vroeg mogelijk, zodat de snelgroeiende planten er van het begin af aan in groeien - en niet beschadigd kunnen worden door het latere "rijgen".
  • Om de groeirichting van de plant te beïnvloeden of om ze gelijkmatig over de tralie te verdelen, moeten, indien nodig, afzonderlijke ranken en scheuten extra worden vastgemaakt met draad, touw of tape.
  • Op balkons of terrassen kunnen de snelgroeiende eenjarige planten ook worden gekweekt om een scherm te vormen - langs gespannen draden of draden.

Tips voor het kiezen van de juiste trellis

  • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vrijstaande en aan de muur bevestigde trellies.
  • Vrijstaande trellises kunnen flexibel worden gebruikt en kunnen zowel in bedden als in grotere bakken worden gebruikt, precies op de plaats waar de plant moet groeien. Ze worden in de herfst - wanneer de eerste vorst het seizoen heeft beëindigd - samen met de plant opgeruimd en zijn daarom bijzonder geschikt voor eenjarige, niet winterharde planten.
  • Spaliers voor aan de muur worden permanent aangebracht en zijn daarom bijzonder nuttig voor vaste klimplanten zoals wilde druif, kamperfoelie of klimroos - maar ze dienen natuurlijk ook als steun voor jaarlijks wisselende aanplantingen van eenjarigen.