1 van 2

Gids

Het notitieboekje. Geschreven met hoofd, hart en hand

Atoma notitieboekAtoma notitieboek

Een fervent notitieboekschrijver wordt pas iemand die het notitieboek altijd bij zich draagt. Juist daarom moet het, naast zijn oorspronkelijke functie om het geschreven woord adequaat vast te leggen, ook esthetisch heel aantrekkelijk zijn. Een hoge "reiscompatibiliteit" is ook een voordeel. Wij hebben de markt al voor u gepeild en alleen notebooks in ons assortiment opgenomen die aan deze eisen voldoen.

In onze digitale wereld lijkt het analoge notitieboekje een relikwie uit vervlogen tijden: een mooi boek met een omslag van karton, linnen of leer. Als u naar binnen kijkt, kunt u door lege pagina's bladeren - vierkant, gelinieerd, met een fijne puntmatrix of blanco. Het notitieboekje komt tot leven, legt verhalen vast, schetst observaties en vluchtige ideeën.

Het notitieboekje wordt een trouwe vriend, een constante metgezel die ons aanmoedigt om persoonlijke indrukken vast te leggen - of het nu alleen voor onszelf is of voor het nageslacht. We houden het bij door gedachten op papier vast te leggen, waardoor ze tastbaarder worden.

Het notitieboekje als voorloper van literaire kunstwerken

Neem een notitieboekje uit je jeugd. U zult merken hoe uw eigen herinneringen in de loop der tijd zijn veranderd. Sommige inzendingen kunnen alledaags zijn, andere doorspekt met inzichten en bekentenissen die je op dat moment niet voor mogelijk had gehouden. Notitieboekjes zijn net kleine kunstwerkjes, elk zo individueel als hun schepper.

Of het nu gaat om literaire werken in poëzie, proza of reizen - de meeste zijn ontstaan uit handgeschreven momentopnamen, losse fragmenten in de vorm van aantekeningen. Zij vinden hun voltooiing in het creatieve werk. Leonardo da Vinci zou het notitieboekje altijd aan zijn riem hebben gedragen. Werken van Vincent van Gogh, Picasso, Kafka, Oscar Wilde, Fontane, Sartre en Hemingway zouden misschien nooit hebben bestaan zonder notitieboekjes. Ook Goethe ging altijd op reis met zijn notitieboekje.

De handgeschreven notities van Peter Handke beslaan tienduizenden bladzijden. Hij schreef zijn notitieboekjes buiten, op reis, in treinen, bussen, kerken, bars en andere locaties. Daarbij was hij niet gebonden aan een bepaalde vorm. Hij gebruikte zowel in leer gebonden notitieboekjes als spiraalvormige schrijfblokken. Zijn schrijfgerei wisselde af tussen potlood, tekenpotlood en biros in verschillende kleuren. Zoals Handke het zelf formuleerde, zouden de notaties worden "gebruikt - getransformeerd in het verhaal, de sequentie, de vertelling".

Handgeschreven notities. De vergetelheid bedriegen

NotitieboekjesNotitieboekjes

Gedachten zijn vluchtig. Ze worden letterlijk beknopt als we ze opschrijven. Een notitieboekje is een dankbaar medium om ervaringen vast te leggen in plaats van volledig op het geheugen te vertrouwen. Het is een instrument voor documentatie en bezinning. Omdat het geheugen ons vaak parten speelt. Het kan herinneringen vervalsen, verfraaien, ontkennen of uitwissen. Herinnering heeft de neiging een creatief principe te volgen en kan niet chronologisch worden afgewikkeld. De inhoud van de herinnering kan bij elke herinnering veranderen - door stemmingen, nieuwe informatie, door de verbanden met andere fragmenten van de herinnering.

Handgeschreven notities worden ook beter onthouden in de hersenen - ongeacht of we ons notitieboekje bijhouden op school, op de universiteit, in ons privéleven of op het werk. Bevindingen uit de neurowetenschappen en de psychologie tonen aan: Wie zijn notities met de hand opschrijft, herinnert zich ze later beter dan wanneer hij ze alleen maar op een toetsenbord had getypt. Herinnert u zich spiekbriefjes voor examens die met veel moeite in kleine letters werden geschreven? Ze zaten veilig opgeborgen in je broekzak. En uiteindelijk raapte je ze niet eens op omdat je kon onthouden wat je geschreven had.

Handgeschreven notities trainen zowel de hersenen als de fijne motoriek. In totaal zijn twaalf hersengebieden actief en werken meer dan 30 spieren en 17 gewrichten samen. Wanneer we in ons schrift schrijven met een vegende hand, is dat zowel een visuele als een haptische indruk voor onze hersenen.

Schrijven in een notitieboekje kan je zelfs gelukkig maken. Dat komt omdat, als gevolg van de evolutie, het geheugen negatieve gebeurtenissen beter opslaat. Op die manier kunnen we potentiële gevaren in de toekomst beter vermijden. Als we onszelf echter aanmoedigen om elke dag mooie momenten op te schrijven, is het gemakkelijker om ons te concentreren op positieve aspecten van het leven. Studies tonen aan dat de hersenen op deze manier nieuwe verbindingen, neuronale paden, creëren. Als je deze paden vaker bewandelt, worden het meer paden. Het is te vergelijken met de aanleg van een pad: hoe vaker een aanvankelijk onopvallend pad wordt bewandeld, hoe vaster, breder en zichtbaarder het wordt.

Bullet Journaling. Ideeën voor een creatief ontworpen notitieboek

Het analoge notitieboekje is uit de mode? Verre van dat. Een in handschrift geschreven notitieboekje ontplooit een creativiteit die de digitale eentonigheid overstijgt en creëert een levendige herinnering aan het verleden. Of het nu is om meer duidelijkheid te krijgen over een gebeurtenis of om belangrijke activiteiten voor de komende dag te noteren. Aantekeningen helpen ook om terugkerende gedachten uit de geest te bannen. Of zoals Goethe het formuleerde: "Verhalen schrijven is een manier om van het verleden af te komen."

Tegenwoordig zijn er online en gedrukte gidsen, Instagram-accounts, Facebook-groepen en ontelbare Pinterest-pins aan het onderwerp gewijd. Hipsters, bloggers en Youtubers brengen een ode aan het analoge notitieblok. "De uitvinder is de New Yorkse grafisch ontwerper Ryder Carroll. Zijn methode belooft productiviteit, individualiteit, creativiteit en flexibiliteit. Het begin van de trend werd gemarkeerd door een drie minuten durende video op YouTube waarin Carroll zijn eenvoudige systeem van een notitieboek presenteerde dat ideaal zou zijn voor "het documenteren van het verleden, het organiseren van het heden en het plannen van de toekomst".

De digitale waanzin met zwaaiende hand tegemoet treden

Een bullet journal is een notitieboek dat dienst doet als kalender met jaar-, maand- en dagoverzichten en aanvullende elementen bevat zoals goede voornemens, taken- en volglijsten en verzamelingen van ideeën. Het is genoemd naar de kogels en het tijdschrift. De bullets, die iedereen voor zichzelf kan ontwerpen, worden geplaatst voor af te werken taken, notities, privé- en zakelijke afspraken. Op deze manier krijgt elk bullet journal zijn eigen sleutel.

Voor de fans van bullet journaling betekent het werken met het analoge medium ontspanning en bewuste afstand nemen van de digitale wereld. Creativelingen kunnen zich op elke pagina van dit notitieboek uitleven - met grafische elementen, schetsen, foto's of aandenkens. Maar minimalisten krijgen ook waar voor hun geld. In principe zijn er geen grenzen aan individualiteit.

Onze notebook en methodologie systeem ATOMA is gewoon gemaakt voor creatieve bullet journaling. Het papier is speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van handschrijvers: een inktbestendig, aan het oppervlak gelijmd en gladgestreken natuurlijk papier van zuivere cellulose. Inkt loopt niet uit, stiften en penpunten krassen niet en grafiet verzwakt niet - welk schrijfgerei u ook gebruikt, u krijgt een gelijkmatig en schoon lettertype.

U kunt het ATOMA-notitieboek naar wens uitrusten met tabbladen, vakken en papier van verschillende ruleringen. Het is ook mogelijk om verschillende papiersoorten te combineren of om afdrukken van formulieren, agenda of adresboek te integreren. U kunt kiezen tussen de formaten DIN A7 tot A4. Bovendien kunnen uw notities op elk moment worden aangevuld. Want het doordachte principe van de soepele bindwijze maakt het op wonderbaarlijke wijze mogelijk de bladzijden naar believen te herschikken, uit te sorteren indien nodig en er nieuwe in te sorteren.

Negen tips voor het schrijven van een notitieboek

Heb je zin om zelf actief te worden? Ga je intuïtie weer trainen en begin met je eigen persoonlijke notitieboekje!

  1. Bedenk van tevoren in wat voor notitieboekje je wilt schrijven. Is het om ideeën, schetsen en ervaringen in op te schrijven? Moet het een notitieboekje zijn voor de volgende reis of eerder een kalender met ruimte voor notities en to-do lijstjes? Dit zal u helpen de juiste hulpmiddelen te kiezen, zoals het notitieboekje zelf, geschikte schrijfinstrumenten en een liniaal.
  2. Welke notebook past het best bij u en uw bedoeling? Als u veel onderweg bent, kies dan liever een kleiner formaat dat stabiel is. Als u het gebruikt voor schetsen, is het belangrijk dat het papier wat dikker is en blanco of met een parallel projectieraster. Als u het wilt vullen met agenda-items en uw dagelijkse taken, is een groter notitieboek met gelinieerd, ruitjespapier of papier met puntrasters meer geschikt. Trouwens, onze ATOMA inlegvellen met Cornell Notes regels zijn hier zeer geschikt voor.
  3. Draag je notitieboekje altijd bij je - of je nu op reis gaat, naar een café gaat, de trein naar je werk neemt of gewoon een eindje gaat wandelen.
  4. Schrijf leesbaar en in begrijpelijke woorden. Natuurlijk mag u afkortingen of speciale codes gebruiken die alleen u kunt ontcijferen.
  5. Dateer de aantekeningen in je notitieboekje. Zo kun je het chronologische verloop van de gebeurtenissen en je schetsen van ideeën achteraf gemakkelijk ordenen.
  6. Het kan voordelig zijn niet de gehele breedte van het blad te gebruiken om later aanvullingen in te voegen.
  7. Een overzichtelijke structuur is nuttig. Breng een inhoudsopgave aan. Koop een notitieboek dat al gepagineerd is of voorzie het zelf van paginanummers. Voor een goed overzicht werk je met kopjes, kleurmarkeringen, onderstrepingen, terugkerende afkortingen of symbolen.
  8. Natuurlijk mag u uw creativiteit de vrije loop laten, of het nu gaat om schetsen, het inplakken van aandenkens, creatieve stempels of briefkunst. Je kunt het notitieboekje net zo goed stilistisch opzettelijk sober houden - net wat je wilt.
  9. Het voordeel van analoge boven digitale notitieboekjes is dat niet iedereen kan meelezen. Laat uw adres achter voor het geval uw notitieboek zoekraakt en het misschien bij u terugkomt.