1 van 3

Gids

Bewezen en goed gemaakt. Ons houten speelgoed

De ontwikkeling van het kind moet worden gestimuleerd - de zintuigen moeten worden aangescherpt, de fijne en grove motoriek, de behendigheid, de coördinatie en het evenwichtsgevoel moeten worden getraind en de taalkundige en sociale vaardigheden moeten worden ontwikkeld. Houten speelgoed heeft in dit opzicht een groot potentieel. Ze zijn ook veelzijdig, want ze kunnen altijd op een andere manier worden gebruikt en aangevuld, en inspireren in gelijke mate tot verbeelding en creativiteit.

In ons assortiment vindt u een breed scala aan houten speelgoed van hoge kwaliteit voor verschillende leeftijdsgroepen - van motoriek en leerspeelgoed tot houten voertuigen en oefenspeelgoed tot rollenspel en bordspellen. Houten speelgoed dat zo goed als voorbestemd is voor "hard", dagelijks gebruik in de kinderkamer en dat zo duurzaam is dat het meerdere generaties plezier kan verschaffen. Op enkele uitzonderingen na wordt ons houten speelgoed vervaardigd in Duitsland en andere Europese landen zoals Italië of Zwitserland. Veel van dit speelgoed is afkomstig uit kleine fabrieken en werkplaatsen, waar het gedeeltelijk met de hand wordt gemaakt en bij voorkeur van plaatselijke houtsoorten. Goede voorbeelden zijn het houten speelgoed van Naseweiss en de Spielzeugmanufaktur Vah.

Wij bieden speelgoed aan van natuurlijk of gestoomd en/of geolied hout, alsook kleurrijke modellen die met milieuvriendelijke verf zijn beschilderd. Beuk is in de regel het hout bij uitstek. Beukenhout is namelijk ideaal als materiaal voor houten speelgoed: het is licht, niet te hard en niet te zacht en het splintert niet. Bovendien is beukenhout een van de meest duurzame houtsoorten, omdat de beuk snel groeit en de meest voorkomende loofboom is in onze inheemse bossen.

Duurzaam plezier voor generaties

Houten speelgoed is geen recent verschijnsel, het is zo oud als de mensheid zelf. Reeds in het stenen tijdperk speelden kinderen met houten figuren, en ook al hebben zij met de komst van het plastic speelgoed in de 20e eeuw kortstondig hun aantrekkingskracht verloren, toch hebben zij tot op de dag van vandaag hun plaats in de kinderkamers van deze wereld weten te veroveren - en dat is volkomen terecht. Omdat hout een duurzaam, duurzaam en veelzijdig materiaal is. Het voelt aangenaam aan, voelt warm aan en heeft een hoge druksterkte met gelijktijdige elasticiteit. Plastic speelgoed kan dit maar in beperkte mate bijhouden. Hout is recycleerbaar en, in tegenstelling tot plastic, biologisch afbreekbaar. Hoewel deze laatste voordelen bij houten speelgoed een ondergeschikte rol spelen - houten speelgoed belandt immers minder snel in de vuilnisbak - kan het door zijn tijdloosheid en lange levensduur van generatie op generatie worden doorgegeven.

De wereld begrijpen door te spelen

Het begrijpen van de wereld is verankerd in onze genen. De tastzin is het eerste zintuig dat in de baarmoeder rijpt, al vanaf de achtste week, en het laatste dat ons verlaat - zonder tastzin zouden wij niet levensvatbaar zijn. Wij zijn uitgerust met ongeveer 750 tot 900 miljoen aanraakgevoelige receptoren. Ze bevinden zich in onze huid, gewrichten, spieren, pezen en haren en voorzien ons van informatie over onze omgeving door te reageren op tactiele (passief gemedieerde) en haptische (actief gegenereerde) prikkels. Deze waarneming van prikkels is absoluut noodzakelijk voor ons om te leren onderscheid te maken tussen ons lichaam en de buitenwereld en om ons bewust te worden van onszelf.

De in Leipzig gevestigde haptiekonderzoeker Martin Grunwald formuleert het zo: "Wij zijn haptische wezens die behoefte hebben aan interactie met de omgeving." Zijn onderzoeksresultaten ondersteunen hoe belangrijk het is om de tastzin voortdurend "aan te spreken" en actief te trainen. Baby's doen dit vrij automatisch door voorwerpen vast te grijpen en te betasten - aanvankelijk met hun lippen en tong, omdat hun handvaardigheid nog niet voldoende getraind is. Zij stoppen graag alles in hun mond wat binnen hun bereik ligt, zodat zij het beter kunnen onderzoeken door eraan te voelen. Pas later, wanneer hun fijne motoriek verder is verbeterd, komen hun vingers in het spel. Voorwerpen worden met de handen vastgepakt en met de vingertoppen gevoeld. Hier bevindt zich een bijzonder dicht netwerk van aanraakgevoelige sensoren. Onze vingertoppen zijn zo gevoelig dat we oppervlakteverschillen in het nanobereik kunnen waarnemen.

Grijpen en vastgrijpen zijn nauw met elkaar verbonden. Dit geeft kinderen niet alleen een nauwkeuriger beeld van zichzelf en hun omgeving, maar bevordert ook de ontwikkeling van complexe denkpatronen, het begrip van abstracte verbanden en de ontwikkeling van intelligentie door haptische exploratie. En last but not least, ze trainen motoriek, concentratie en coördinatie op een zeer speelse manier.

Van slimme bouwers en gelukkige ruiters

Vooral in de eerste levensjaren is een klassieker bijzonder populair bij kinderen: houten bouwblokken. Ze zijn gemakkelijk vast te pakken voor kinderhanden en hun eenvoudige geometrische vormen stimuleren zowel het speelplezier als de verbeelding. Ze kunnen worden gebruikt om torens te bouwen en (het beste van alles) ze weer neer te slaan met een luid "kawum". Tegelijkertijd worden de fijne motoriek en de hand-oog coördinatie getraind. En dat is nog niet alles: studies tonen aan dat peuters die op jonge leeftijd met bouwblokken spelen later een hoog niveau van wiskundige competentie ontwikkelen.

De ouderen onder de bouwmeesters grijpen naar insteekbare bouwstenen en bouwen daarmee huizen, bruggen of kastelen, die dan het raamwerk vormen voor spannende rollenspellen - mits ze natuurlijk niet door het jongere broertje of zusje met onbedwingbare vreugde weer in hun afzonderlijke onderdelen worden afgebroken. Ook hier worden behendigheid, concentratie en visuele waarneming verder getraind. Samen met anderen spelen stimuleert ook de taalontwikkeling en ondersteunt de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Klankspelletjes zoals klankbollenbanen zijn niet alleen uitstekend voor het bevorderen van de (fijne) motoriek en het ruimtelijk en logisch denken. Als de kinderen in staat zijn het modulaire insteeksysteem zo in elkaar te zetten dat het toonladders en melodieën speelt wanneer de rollende bal zich een weg baant door de gangen en de klankplaten raakt, wordt ook hun gehoorzin optimaal getraind. De bouwer bepaalt zelf welke melodie klinkt door het selecteren en plaatsen van de klankplaten.

Met de eerste voertuigen, zoals steppen of driewielers, verbeteren kinderen hun mobiliteit, motoriek en behendigheid. Vaardigheden zoals coördinatie, reactievermogen en evenwicht worden ook verbeterd. Het evenwichtsgevoel, vaak het zesde zintuig genoemd, kan ook uitstekend getraind worden op een hobbelpaard. In het algemeen wordt gezegd dat schommelen de intelligentie in hoge mate bevordert, zoals hersenonderzoekers hebben ontdekt. Omdat het zorgt voor de onderlinge verbinding van de twee hersenhelften - of je kind nu de lucht in vliegt op een schommel of zich een weg naar geluk baant op een houten hobbelpaard.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe elementair spel is voor een gezonde geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Welk van ons houten speelgoed u ook kiest, zorg ervoor dat het aangepast is aan de leeftijd en vooral dat het de kinderkamer niet overvol maakt. Op die manier kunnen kinderen de wereld stap voor stap begrijpen.

Verzorging en reiniging van houten speelgoed

Houten speelgoed heeft het zwaar te verduren in de kinderkamer: Men laat ze vallen, gooit ze, zuigt er met graagte op en trapt er soms zelfs met de voeten op. Dit is meestal geen groot probleem bij speelgoed van massief hout, omdat het robuust is en tegen een stootje kan. En als er toch iets stuk gaat, kunt u het houten speelgoed gemakkelijk repareren met oplosmiddelvrije houtlijm. Natuurlijk speelt ook hygiëne een belangrijke rol, vooral bij speelgoed dat de kleintjes elke dag in hun handjes en mondjes stoppen. Ook hier heeft hout een duidelijk voordeel boven kunststof. Terwijl bacteriën tot 24 uur op plastic oppervlakken kunnen blijven zitten en zich in kleine scheurtjes kunnen nestelen, heeft hout van nature antibacteriële eigenschappen door het looizuur dat het bevat. En door zijn oppervlak met open poriën kan hout vocht uit de lucht binden en zo bacteriën hun voedingsbodem ontnemen.

Houten speelgoed moet echter van tijd tot tijd worden schoongemaakt - bij voorkeur met lauw water en een scheutje azijn of afwasmiddel. Wrijf het oppervlak vervolgens voorzichtig schoon met een ongebruikte doek of spons en droog het daarna met een katoenen doek of in de zon. Onbehandelde houten oppervlakken kunt u met fijn schuurpapier behandelen als ze sterk zijn aangevreten; op die manier kunt u ook kleine onregelmatigheden in het hout gemakkelijk gladstrijken. In geen geval mogen ontsmettingsmiddelen en andere agressieve reinigingsmiddelen worden gebruikt. Zij kunnen het oppervlak van het hout aantasten en residuen achterlaten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Wassen onder stromend water of in de vaatwasser is ook taboe voor houten speelgoed.

Als u het speelgoed schoonmaakt zoals beschreven, is het snel weer klaar voor gebruik en kan het voor onvervalst speelplezier in de kinderkamer blijven zorgen.

Andere onderwerpen

Het houten speelgoed van de Württembergse fabrikant Naseweiss combineert speelplezier met de mogelijkheid om beginselen uit de natuur, techniek en cultuur te leren kennen - van het natuurkundige principe van de pulsarmotor tot een eenvoudig vergrootglas of een lichtmicroscoop tot een zonnewijzer. Ze nodigen uit tot intensieve betrokkenheid bij de natuur en de omgeving, maar laten tegelijkertijd ruimte voor eigen ideeën en ontdekkingen van de kinderen en moedigen creatief spel aan. Let op: De artikelen op deze pagina zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar. Verstikkingsgevaar door kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Houten speelgoed van Naseweiss