Onderwerpen aan Gezelschapsspellen

Gids

Klassieke gezelschapsspelen. Duelleren met niveau

GezelschapsspellenGezelschapsspellen

Duitsland wordt beschouwd als het Mekka van de gezelschapsspelen. Nergens ter wereld worden jaarlijks zoveel nieuwe titels bedacht en gepubliceerd als in het land van dichters en denkers. De passie van de Duitsers voor bordspellen is zelfs zo legendarisch dat zij is vereeuwigd in de wereldwijd gebruikte term "Duitse Spellen", hoewel natuurlijk ook andere landen bekwame spelontwerpers hebben voortgebracht. Of het nu gaat om dobbelen, kaarten, bordspelen of gezelschapsspelen - samen spelletjes spelen is gewoon een traditie in dit land: voor een derde van alle gezinnen is de speelse krachtmeting de meest voorkomende vrijetijdsbesteding. En zelfs een literaire grootheid als Heinrich Böll laat de hoofdrolspelers van zijn roman "Vergezichten op een clown" af en toe een rondje "Mensch ärgere Dich nicht" spelen - diepere begripsniveaus inbegrepen.

Of het nu gaat om liefdevol vormgegeven geheugenspelletjes, tijdloze klassiekers in een robuust jasje of innovatieve spelmechanismen - ons assortiment gezelschapsspellen brengt zowel veel ontspanning als veel plezier aan tafel bij u thuis. En zeker niet alleen voor één spelletjesavond. Of u nu liever creatieve verhalen vertelt, uw geheugen en uitdrukkingsvaardigheid wilt verbeteren of graag strategische gevechten voert - bij ons vindt u voor elke gelegenheid de juiste tegenhanger. Maar denk aan het domino-effect. Want als het verlangen om te spelen eenmaal is aangewakkerd, is het niet gemakkelijk meer te beteugelen, en als je dan weigert met je medespelers te spelen, kunnen er nare repercussies volgen. En dat wil je niet, of wel?

De culturele waarde van gezelschapsspelen. Wereldbeeld in het klein

SchakenSchaken

Een Indiase koning vraagt zijn drie geleerden naar het machtigste beginsel op aarde dat hem de loop der dingen kan verklaren. De eerste antwoordt "rede", de tweede "geluk" en de derde besluit tot een mengeling van beide, omdat geluk volgens hem uiteindelijk op verstandige wijze moet worden gebruikt om tot kennisvermeerdering te leiden. Maar geen van deze verklaringen is voldoende voor de koning en hij stuurt de drie wijzen weg om op zoek te gaan naar betere antwoorden. Als ze terugkomen, heeft ieder van hen een spel uitgevonden: Schaken, het Dobbelspel en Backgammon.

Deze oorsprongslegende is afkomstig uit het "libro de los juegos", het "boek der spelen", dat in 1283 in opdracht van de Castiliaanse koning Alfonso X werd geschreven, en eindigt zonder een hiërarchie vast te stellen tussen de drie uitgevonden spelen. Het is opmerkelijk omdat het de ontstaansgeschiedenis van gezelschapsspelen als kleine afbeeldingen van gemeenschappelijke wereldbeelden reeds in de Middeleeuwen tracht te verklaren. Een model dat historici vandaag de dag kunnen bevestigen dankzij intensief en nauwgezet onderzoek: In feite zijn veel van onze gebruikelijke spelsystemen ontstaan als imitaties van seculiere en religieuze concepten. Als zodanig weerspiegelen zij de tijd waarin zij tot stand kwamen, maar zij zijn zeker voor ontwikkeling vatbaar wat betreft presentatie en regels.

Zo vindt de oorsprong van de bekende spelklassieker, waarin men niet boos mag worden, waarschijnlijk zijn oorsprong in het Indiase spel Pachisi, dat vanaf de vierde eeuw symbool stond voor het Verre Oosten-geloof in de voortdurende cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Het "koningsspel" schaken is waarschijnlijk afgeleid van het militaire zandbakspel Chaturanga, dat vanaf 600 na Chr. werd gebruikt - ook in India - om strategische legerbewegingen te simuleren. Senet daarentegen, een voorloper van backgammon, wordt door historici gesitueerd in het voorchristelijke Egypte, waar het ook de jonge koning Toetanchamon van dienst was als model van militaire strategie of om de toekomst te voorspellen. Je kunt het zien: De borden die de wereld betekenen, zijn niet alleen in het theater te vinden, maar soms ook in de graftombes van farao's.

Uitdagende bordspellen. Stimulans voor geest en vaardigheid

Eenmaal geboren, opent een mens zijn hele wereld door te spelen. Alleen spel biedt het veilige kader dat nodig is om dingen uit te proberen zonder gevaar, om ervaring op te doen of om sociale regels uit te testen - zonder de dreiging van echte gevolgen. Zonder ons spelinstinct zouden wij eenvoudigweg niet in staat zijn de onderlinge verbanden in de massa mogelijkheden in ons leven te vatten, laat staan een creatieve vindingrijkheid te ontwikkelen. Niet voor niets noemde Albert Einstein spel "de hoogste vorm van onderzoek", en de man kende het onderwerp door en door.

Het maakt niet uit hoeveel jaren de mens telt, hij is nooit te oud voor een goed spel. De "homo ludens", de spelende mens, door de Nederlandse kunsthistoricus Johan Huizinga reeds in 1939 in zijn gelijknamig werk beschreven, zit tot op hoge leeftijd in onze botten. En zelfs op latere leeftijd kunnen vaardigheden nog worden getraind met gewone gezelschapsspelletjes - misschien niet zo efficiënt als bij een puber, maar toch zeker met een merkbaar effect. Afhankelijk van hun opzet en oriëntatie kunnen gezelschapsspellen helpen:

 • om het reactievermogen te vergroten,
 • om het geheugen en de concentratie te trainen,
 • om het analytisch en strategisch denken te verbeteren,
 • om het uitdrukkingsvermogen te vergroten,
 • om de verbeelding en de creativiteit te stimuleren,
 • om de omgang met emoties te trainen (nee, niet alleen woede!),
 • om de teamgeest en de bereidheid tot samenwerking te bevorderen.

Zoals u ziet is het altijd de moeite waard om samen te komen om spelletjes te spelen - of u nu de voorkeur geeft aan klassieke bordspellen of meer aangetrokken bent tot dobbel- of kaartspellen. En aangezien, zoals de uitvinder van het spel Wolfgang Kramer schrijft, een goed spel er een is dat "ons gretig maakt om meer spellen te spelen", zult u, als u eenmaal begonnen bent, al gauw met kinderlijk plezier regelmatig een spelletje gaan spelen. Een belangrijk voordeel van gezelschapsspelen mag niet worden vergeten: De vreugde die komt van het samen spelen.

Spelen voor gezelschap. Ideeën voor de perfecte spelletjesavond

Scrabble Jubileum EditieScrabble Jubileum Editie

Goede bordspellen zijn bovenal gezellig. En aangezien mensen sociale wezens zijn en als zodanig streven naar verbondenheid en gemeenschapszin, is een onderhoudende spelletjesavond de perfecte manier om aan deze behoefte te voldoen. Vooral in de herfst en de winter, wanneer de dagen korter en onaangenamer worden, kan het spelen van spelletjes samen met vrienden en familie wonderen doen voor hart en ziel. En bovendien leer je je medespelers misschien van een heel andere kant kennen. De Romeinse epische dichter Ovidius was er al van overtuigd dat "wij in het spel onthullen wie wij zijn als kinderen van de geest". Dus laat de spelen beginnen! Met een paar ideeën kunt u er een prachtige bijeenkomst van maken waaraan alle deelnemers later nog met plezier zullen terugdenken.

 • Schrijf een uitnodiging: Een mooi vormgegeven uitnodiging schept vooraf zin in de bijeenkomst en zorgt ook voor betrokkenheid. Zodra u de toezeggingen van uw gasten hebt gekregen, kunt u met de eigenlijke planning beginnen.
 • Kies het juiste spel: De keuze van het juiste spel is natuurlijk een doorslaggevende factor voor het succes van een spelletjesavond. Het spreekt vanzelf dat het moet passen bij het aantal gasten en hun leeftijden en voorkeuren. Het is het beste een voorselectie te maken van drie of vier spellen en dan uw medespelers te laten beslissen.
 • Maak de nodige voorbereidingen: Voor klassieke bord- en gezelschapsspellen heb je meestal een grote tafel nodig. Zorg ervoor dat dit wordt afgeruimd en dat u niet hoeft te beginnen met het afruimen van de tafel als uw gasten al zijn gearriveerd. Controleer ook vooraf of de geselecteerde spellen volledig zijn, zodat u niet voor een onaangename verrassing komt te staan wanneer het spel begint. Het kan ook de moeite waard zijn om van tevoren iets op te zetten.
 • Creëer de juiste sfeer: Bovenal is geschikte verlichting belangrijk - als het te licht is, wordt het snel ongemakkelijk; als het te donker is, kan het zijn dat u belangrijke details zoals dobbelogen of kaarten niet meer goed kunt zien. Voor het overige is verbeeldingskracht vereist - wat is toegestaan is wat behaagt en een atmosferische sfeer schept.
 • **Zorg voor de juiste catering:**Om de flow van het spel niet te onderbreken, moet je ernaast kunnen eten en drinken. Bereid culinaire artikelen die gemakkelijk te verorberen zijn en niet verkruimelen of vetvlekken achterlaten op het speelveld en de figuren. Serveer drankjes in stabiele glazen, zodat ze niet kunnen omvallen. Als u wilt, kunt u alles op een klein bijzettafeltje draperen. En denk aan koffie, want het is niet ongebruikelijk dat een echte spelletjesavond tot diep in de nacht duurt.
 • Storingsbronnen vermijden: Uitschakelen is hier het toverwoord. Of het nu gaat om een smartphone, tv of radio - schakel elektronische apparaten uit of verban ze van de speeltafel. Zelfs als u een paar uur niet beschikbaar bent, kunt u er zeker van zijn dat de wereld blijft draaien.
 • Geef onverdeelde aandacht: Dit is misschien wel het belangrijkste punt van allemaal. Geef je medespelers en het spel zelf je volledige aandacht. Vooral kinderen genieten enorm van zo'n gedeelde ervaring, maar ook volwassen gasten zullen u dankbaar zijn.