Niewsbrief

Productportret

Klang². Een auditief geheugenspel

Van nu af aan zul je met nog meer open oren door de wereld lopen. Wij werden overtuigd door het idee, de productie en de speelsheid van dit innovatieve geheugenspel, dat de verworvenheden van twee werelden combineert tot een onderhoudende geluidservaring. De esthetiek, muzikaliteit en het vakmanschap van de analoge wereld worden op sonore wijze gecombineerd met de mogelijkheden van de digitale technologie - om een interactieve wereld te creëren die Klangquadrat heet. Deze wereld geeft jong en oud veel speelplezier, dat gevolgd wordt door even speelse en waardevolle leereffecten. We hebben het intensief getest - en zowel kinderen als volwassenen in onze speelgroep waren enthousiast. Het spel kon ook overtuigen in het programma "Die Höhle der Löwen" (Het hol van de leeuw).

Interactie: het analoge gedeelte. De geluidsvierkanten

20 klankvierkanten maken deel uit van een spel dat in wezen gespeeld wordt als een traditioneel memoryspel - behalve dat het omdraaien van de acht, zestien of twintig aangelegde spelvierkanten geen effect heeft: omdat je geen beeld ziet. In plaats daarvan houdt u het geselecteerde geluidsplein tegen uw smartphone, die vervolgens een reeks geluiden afspeelt met behulp van de bijbehorende app. Leer de volgorde van de geluiden uit je hoofd - er wordt een beroep gedaan op je auditieve geheugen! Dit is de uitdaging van het spel, want de meeste mensen oriënteren zich veel meer visueel dan auditief en kunnen zich dus sneller herinneren wat zij zien dan wat zij horen. Kies het volgende geluidskwadraat en houd het tegen je smartphone. Komen de geluidsequenties overeen? Bingo. Zo niet, dan is de volgende speler aan de beurt.
De klankvierkanten zijn gemaakt van toonhout (tonewood) - hier letten liefhebbers van muziekinstrumentenbouw op. Sebastian Oberlin, een geschoold vioolbouwer en dus een man van het vak, koos esdoorn-, cipres- en perenhout. Om klankhout van hoge kwaliteit te worden, moet het hout jarenlang worden opgeslagen en gedroogd totdat alle spanningen grotendeels zijn verdwenen en het hout zich in de muziekinstrumentenbouw kan bewijzen als resonerend lichaam en klankgeleider. Het bewerken van een "melodieus" hout zou niet eens nodig zijn geweest. Esthetische aspecten speelden hier de hoofdrol, wat tot uiting komt in de eenvoudig elegante look en het gladde gevoel van de geschuurde vierkanten.

Interactie: het digitale gedeelte. De app

De klank zelf wordt echter niet beïnvloed door de kwaliteit van het hout. In plaats daarvan werkt het spel in interactie met de smartphone: dankzij de app die media-computerwetenschapper Adrian Rennertz ontwikkelde. Zijn idee: een flinterdunne NFC-chip integreren in de geluidspleinen, die de app leest zodat de smartphone het desbetreffende geprogrammeerde geluid kan afspelen.
De uitvoering van het idee werkt - en tegelijkertijd heeft het een bijzondere dynamiek. Dankzij de app zijn de mogelijkheden van de geluidspleinen bijna oneindig uit te breiden. Stap voor stap, spelidee voor spelidee, wordt de app verder ontwikkeld - meer en meer spelvarianten zullen in de toekomst voor u beschikbaar zijn.
U kunt bijvoorbeeld hoofdsteden aan hun landen toewijzen, en het volkslied zal worden gespeeld als u een match maakt. Of je kunt twee maten van een muziekstuk met elkaar matchen, bijvoorbeeld bekende klassieke stukken of kinderliedjes. Als je ze goed op elkaar afstemt, speelt een heel orkest een iets langer fragment van het stuk - van de eerste notenreeks tot de orkestrale muziek, het resultaat is een verrassende klankervaring. Tegelijkertijd geeft de app informatie in woord en beeld over bijvoorbeeld de componist en zijn werk. En als je je muzikale gehoor vanaf nul wilt trainen, kun je ook toonladders componeren.

Oneindige uitgestrektheid. Een blik in een sonore toekomst

Sebastian Oberlin en Adrian Rennertz, de uitvinders van de geluidspleinen, willen nog veel meer variaties ontwikkelen, die u met de respectievelijke app-updates ter beschikking zullen worden gesteld. Verschillende spelsets zijn reeds in productie, en in totaal zijn honderden sets mogelijk. De app is ontworpen voor de besturingssystemen iOS en Android en kan gratis worden gedownload van de App Store.
Licht en gemakkelijk, je traint je auditieve vaardigheden in dit spel. Het leerproces verloopt volkomen natuurlijk; spelenderwijs verbeteren u en uw medespelers - ongeacht de leeftijd - uw concentratievermogen en breiden ze uw muzikale kennis uit. Een ander leuk neveneffect: de geluidspleinen wekken onvermijdelijk een bredere belangstelling voor muziek. Zet je dus schrap en ga op zoek naar complete opnames uit je eigen collectie of van relevante mediaplatforms op het internet. Het verlangen om meer van deze muziek te horen zal vanzelf groeien. In jou, je familie en je vrienden.