Menu
Onderwerpen aan Parfum

Parfum

De neus is een fascinerend orgaan en belangrijker voor de menselijke waarneming dan algemeen wordt aangenomen. Niet alleen zou onze smaakzin enorm lijden zonder de reukzin, maar herinneringen zijn vaak duidelijk verbonden met geuren.... Lees meer

Gids

Echt geurig. Het parfum

ParfumParfum

De neus is een fascinerend orgaan en belangrijker voor de menselijke waarneming dan algemeen wordt aangenomen. Niet alleen zou onze smaakzin enorm lijden zonder de reukzin, maar herinneringen zijn vaak duidelijk gekoppeld aan geuren, en intermenselijke relaties staan of vallen met de vraag: Kunnen we elkaar ruiken? Grenouille, de geniale geurkunstenaar in Süskind's roman "Parfum", kon een paar roodharige meisjes zo goed ruiken dat hij probeerde hun lichaamsgeur voor altijd te bewaren, wat de jonge vrouwen uiteindelijk het leven kostte. Maar zover hoeft het niet te komen: Zelfs een klassiek parfum, bijvoorbeeld met bloemennoten, is in staat de olfactorische aantrekkingskracht van de draagster te benadrukken en haar tegenhanger te bekoren. Goede geuren gaan lang mee - niet alleen in de neus, maar ook op de markt. Net als de parfums in de Manufactum-reeks.

Gezalfde hoofden. Het begin van parfum

Er kunnen waarschijnlijk hele boekdelen geschreven worden over de geschiedenis van parfum. Voor een eerste overzicht volstaan echter enkele kerngegevens. Tegenwoordig wordt onder parfum meestal een vluchtig mengsel op basis van alcohol verstaan, maar duizenden jaren geleden werden de geurstoffen voor het eerst geparfumeerd door ze te verbranden. Zelfs de oude Egyptenaren pikten geuren op en verzekerden zich zo van de gunst van de goden. Of dat hoopten ze tenminste. De volgende stap was de bereiding van geurige balsems en oliën, waarbij gebruik werd gemaakt van het feit dat bloemen hun geur afgeven wanneer zij in vetten worden gedrenkt. Op deze manier gezalfd, kwamen de doden eerst in het hiernamaals, voordat de farao Hatsjepsoet ook de levende lichamen begon te begeuren.

Later kwamen de Romeinen via de Feniciërs en de Grieken en hun veroveringen in het Oosten in aanraking met parfum en begonnen zij de geurstoffen al snel overmatig te gebruiken. Zowel vrouwen als mannen - natuurlijk vooral die van de rijkere stand - zalfden zich vooral bij feestelijke gelegenheden, maar maakten in het dagelijks leven ook veelvuldig gebruik van de door slavinnen vervaardigde "cosmetae". Zelfs in die tijd, ontwikkelden zich echte olfactorische modes. Hoe duurder het ingrediënt, hoe exclusiever het parfum en dus de veronderstelde sociale status van de drager. De hedendaagse satiricus Lucianus, die het Romeinse Rijk treffend beschreef, merkte op: "Vrouwen verspillen de rijkdom van hun echtgenoten aan hun haar, en alle Arabië stinkt naar hun haar.

Een 180-graden draai. Het gebruik van parfum in de Middeleeuwen

Met de val van het Romeinse Rijk was het parfum voorlopig verdwenen, omdat het steeds verder gekerstende Avondland geurstoffen aanvankelijk als onkuis en verwerpelijk beschouwde. Verrukkelijke parfums verdwenen zo enkele eeuwen uit het bewustzijn van de mensen, totdat uiteindelijk de kruisvaarders - wat een ironie van de geschiedenis - ze terugbrachten van hun veldtochten in de Oriënt in de 11e en 12e eeuw. Venetië vestigde zich als handelscentrum voor allerlei specerijen, kruiden en geurige ingrediënten, en met de groeiende bezetting daarmee groeide ook de kennis en de mogelijkheden. Uiteindelijk werd het in de 15e eeuw mogelijk om sterk geconcentreerde distillaten te produceren en daarmee niet alleen zuivere alcohol - de voorwaarde voor parfum zoals wij dat nu kennen - maar voor het eerst ook etherische oliën.

Wat een geluk, want de volgende generaties hadden meer dan behoefte aan parfum, want sinds het uitbreken van de pest in de 14e eeuw geloofde men dat ziekten werden overgebracht door te baden en zich tegelijk te vermengen met de "lichaamssappen" door het water dat in de poriën drong. Voor de middeleeuwse geest was dit een afschuwelijk idee, en dus schuwden de mensen het wassen zoals de duivel wijwater schuwt. Er is niet veel fantasie voor nodig om je voor te stellen welke gevolgen dit had op de lichaamsgeur van de mensen in die tijd. Om het zacht uit te drukken: nu stonken ze als de pest. En parfum diende om deze onaangenaamheden te verdoezelen.

In deze periode ontwikkelde de Zuid-Franse stad Grasse zich tot het centrum van de Europese parfumerie. Aanvankelijk probeerde men niet de dampen van mensen te maskeren, maar die van pas gelooide lederen handschoenen. Grasse stond bekend om een bijzondere traditie van vakmanschap op het gebied van het looien, dat tot ieders ergernis gepaard ging met extreme stankoverlast. En de eindproducten roken ook niet bepaald naar rozen. Tot ze op het idee kwamen om ze met rozen (en andere aroma's) te parfumeren - een geniale ingeving, zogezegd. Het bijverdienste groeide al snel uit tot een volwaardige onderneming en de parfumeurs van Grasser verwierven een reputatie tot ver buiten Frankrijk. Niet alleen voor handschoenen.

Natuur of synthese? Geuren vandaag

Vanaf de Verlichting aan het eind van de 17e eeuw werden de hygiënische omstandigheden eindelijk beter, gingen de mensen weer beter ruiken en werden de parfums lichter, omdat ze nu minder een verhullende functie hadden en meer een accentuerende. Alle toen gebruikte parfums waren nog uitsluitend van natuurlijke oorsprong, deels afkomstig van bloemen en vruchten, maar ook van dierlijke oorsprong zoals muskus en ambergris.

In de 19e eeuw was het eindelijk mogelijk om voor het eerst parfums te synthetiseren, waardoor enerzijds de productiekosten voor parfum daalden, maar anderzijds ook het gebruik van dierlijke producten overbodig werd. Waarschijnlijk het beroemdste parfum van de 20e eeuw, Chanel No. 5, was ook het eerste parfum dat volledig op synthetische basis werd geproduceerd.

Vanuit ethisch oogpunt is het gebruik van kunstmatig vervaardigde parfums zeer welkom. Als Grenouille al van deze mogelijkheid op de hoogte was geweest, hadden bijna twee dozijn jongedames hun leven kunnen behouden. En hijzelf, vermoedelijk, ook. Meestal verslaat de natuur het laboratoriumproduct - vooral in het geval van bloemenextracten van hoge kwaliteit. Maar soms ook niet.

Menu