Niewsbrief

Tuinjaar

Leeg gieters en regentonnen voor de eerste vorst

Wanneer water bevriest tot ijs, vindt er een volume-uitzetting plaats die leidt tot een enorme drukopbouw in een beperkte ruimte (bijvoorbeeld containers of leidingen) en bijgevolg tot materiële schade. Bij metalen apparatuur leidt dit zogenaamde vorststralen eerst tot lekkende lasnaden of soldeerverbindingen of doet het materiaal (ook beton, steen, kunststof of hout) in het algemeen scheuren.

Nodig:
Accessoires: materiaal om niet vorstvrij gelegde waterleidingen, standpijpen of kranen te beschermen (omwikkelen) (vlies, jute, oude beddenlakens, enz.), voldoende grote houten palen voor grotere, open waterreservoirs.

Instructies

  • Draai de leiding naar de buitenkraan dicht, laat hem leeglopen en open de kraan van de buitenkraan, zodat zich geen water in de leiding kan verzamelen. Wikkel aansluitingen, standpijpen en buitenleidingen die niet vorstvrij zijn in met vliesdoek, jute of ander materiaal.
  • Leeg gieters en zet ze weg of zet ze buiten neer, zodat het er niet in kan regenen.
  • Verplaats alle plastic apparatuur (slangen, gieters, enz.) naar de kelder, garage of schuur, aangezien het materiaal broos kan worden en door vorst beschadigd kan worden.
  • Waterreservoirs van kunststof of beton (regentonnen, andere gieters, minivijvers) lopen het risico te barsten zodra het water bevriest. Het is het beste de containers leeg te maken voordat de vorst begint en ze af te dekken, zodat het er niet meer in kan regenen; containers die niet stevig aan de grond verankerd zijn, moeten na het legen worden omgedraaid. **Als legen niet mogelijk is, plaats dan een houten paal (niet te klein) in het water. Het hout absorbeert de ijsdruk en voorkomt dat de wanden beschadigd worden.

Plaatstalen regenton met slangaansluiting

Maak gieters leeg en berg ze zo op dat het er niet in kan regenen.

Leeg regentonnen en sluit ze af met een deksel