Niewsbrief

Tuinjaar

Opbergen en verzorgen van tuinmeubelen

De levensduur van de meeste tuinmeubelen kan aanzienlijk worden verlengd als ze in de late herfst worden schoongemaakt, opgeborgen en beschermd tegen neerslag. Houten meubelen kunnen nu worden behandeld met een onderhoudsolie die in de winter kan intrekken.

Uitrusting:

 1. Gereedschap: Wortelborstel, vod of spons, schoonmaakemmer.
 2. Accessoires: middel voor onderhoud en reparatie van geoliede of gelakte houten of metalen oppervlakken, neutrale reiniger, azijnreiniger, eventueel diepreiniger voor houten oppervlakken, staalwol of schuurvlies voor het verwijderen van roest, lucht- en waterdampdoorlatend dekzeil, beschermende handschoenen.

Instructies voor het omgaan met houten tuinmeubelen

 • Zorg er in het algemeen voor dat de meubelen (ook die van weerbestendig hout) niet gedurende lange perioden aan vochtige omgevingsfactoren (bodemvocht van onderen, voortdurende regen van boven) worden blootgesteld. Als de tuinmeubelen gedurende langere tijd niet worden gebruikt (d.w.z. vooral tijdens het winterseizoen), dek ze dan af met een lucht- en waterdampdoorlatend dekzeil of beter bewaar ze op een droge en goed geventileerde plaats
 • Reinig sterk vervuilde oppervlakken en laat ze goed drogen. Natuurlijk, onbehandeld hout kan worden schoongemaakt met een wortelborstel, geoliede of geverniste houten oppervlakken met water, een doek of spons en een beetje neutraal reinigingsmiddel.
 • Gebruik nooit een hogedrukreiniger om houten oppervlakken schoon te maken.
 • Regulier onderhoud van onbehandeld hout is niet nodig, aangezien het meestal gaat om weerbestendige houtsoorten zoals lariks, eik, teak of robinia. Ze verweren onder invloed van regen en zon en vormen een typisch, meestal grijs tot zilverachtig patina, maar dit tast ze niet aan. Als de meubelen om visuele redenen moeten worden opgefrist, schuurt u het oppervlak lichtjes met fijn schuurpapier of gebruikt u een diepreiniger die het hout opfrist en tegelijkertijd algen en mos grondig verwijdert.
 • Geoliede of geverniste oppervlakken regelmatig opnieuw behandelen omdat ze door zonlicht worden aangetast en de middelen door verwering worden uitgewassen. Vocht dringt dan onder de olie- of laklaag door, wat leidt tot verdere beschadiging van het oppervlak (het bladdert over een groot oppervlak af) en tot rotting van het hout eronder.

Grijze zitting van robiniahout

Onbehandelde ceder stoel opfrissen met dieptereiniger

Beschermt stoelen zelfs tegen kortstondige nattigheid

Instructies voor het omgaan met metalen tuinmeubelen

 • Meubelen van roestvrij materiaal (aluminium, roestvrij staal, thermisch verzinkt staal) vereisen geen speciaal onderhoud, behalve af en toe schoonmaken van vuil, stuifmeel en dergelijke.
 • Bij gelakte stalen meubelen moet u oppassen dat u het gelakte oppervlak niet beschadigt, het staal eronder komt dan bloot te liggen en zal snel gaan roesten. Dit meubilair is beter beschermd als het eerst gegalvaniseerd en daarna geverfd wordt; controleer dit bij de aankoop.
 • Bescherm metalen meubelen waar gevaar voor roest bestaat door kortstondige blootstelling aan vocht. Verwijder roest indien nodig met staalwol of schuurvlies en schilder defecte plekken opnieuw.

Instructies voor het omgaan met kunststof tuinmeubelen

 • Bij het schoonmaken voorkom dat u het oppervlak bekrast. Kunststof meubelen die voorzien zijn van een vernislaag zijn veel gemakkelijker schoon te maken dan eenvoudige, ongecoate modellen, die zeer gemakkelijk beschadigen.
 • U kunt de meubelen het beste reinigen met alleen water en neutrale zeep, eventueel met een extra scheutje azijn. Gebruik een zachte doek of een microvezeldoek. Vermijd in ieder geval schurende of oplosmiddelhoudende reinigingsmiddelen en schuursponsjes; beide maken krassen op het oppervlak en maken de meubelen gevoeliger voor vuil, dat zich gemakkelijker in de ontstane groeven kan nestelen.
 • Houd er bij de aankoop rekening mee dat niet UV-bestendige kunststoffen in de zon verkleuren en na verloop van tijd broos worden. Ook vorst maakt veel kunststoffen broos, dus berg de meubelen op voor de winter.