Onderwerpen aan Dekens
1 van 3

Gids

Als een zachte omhelzing. Onze dekens

PlafondPlafond

Voor koele zomeravonden buiten, ijskoude winterdagen of gewoon voor een behaaglijk gevoel, is er niets gezelliger dan een verwarmende deken. Verwarmend en verzachtend, duurzaam en langdurig - zo hoort het te zijn. En als u uzelf een plezier wilt doen, kunt u het beste kiezen voor natuurlijke vezels in plaats van synthetische materialen, omdat deze een aantal voordelen hebben ten opzichte van hun op aardolie gebaseerde concurrenten. En die stellen wij u graag als volgt voor:

Onze wollen dekens in engere zin zijn gemaakt van zuiver scheerwol. Ze zijn zeer gemakkelijk te verzorgen en hebben een temperatuurevenwichtseffect - zowel in de zomer als in de winter. Daarnaast vindt u wollen dekens in ruimere zin, die gemaakt zijn van ander dierlijk haar van hoge kwaliteit: uiterst zacht en licht alpacahaar, sterk kameel- en jakhaar of soepel kasjmier. Wij willen het u gemakkelijker maken om uw keuze te maken met een beetje materiële informatie. Op die manier vindt u precies de deken die u graag zachtjes omarmt.

Niet te warm en niet te koud. Maagdelijke wol

Doubleface deken scheerwolDoubleface deken scheerwol

Dekens van scheerwol zijn zeer veelzijdig en zijn geschikt voor zowel zomer als winter, omdat zij de lichaamswarmte van de drager kunnen opslaan of afgeven. Zij hebben dus een temperatuurbalancerend effect.
Pure scheerwol dekens zijn ook zeer onderhoudsvriendelijk en zijn daarom geschikt als reisdeken of als throw wanneer u 's ochtends buiten van uw koffie wilt genieten. Hun vezels hebben een soort zelfreinigend effect, want het restgehalte aan wolvet (lanoline) maakt ze vuilafstotend, en de schubben op hun oppervlak maken de wolvezels zo glad dat er bijna niets aan blijft kleven. Een bijzondere vorm van scheerwol is lamswol: dit is de naam die wordt gegeven aan de wol van schapen van zes tot twaalf maanden oud. Het wordt verkregen tijdens hun allereerste scheerbeurt. Met een vezelfijnheid van ca. 21 micron is het uiterst zacht en fijn.
Wij hechten er veel belang aan dat de wol voor onze dekens wordt verkregen zonder dierenleed en verwerpen de pijnlijke en traumatische praktijk van het ezelinnen.

De taaie met de zachte vacht. Merinoschaap

Merino wollen dekenMerino wollen deken

Merinosschapen behoren tot de oudste en meest resistente schapenrassen ter wereld en zijn echte overlevingskunstenaars. Hun oorsprongsgebied ligt in de bergachtige streken van Noord-Afrika. Daar moeten de taaie schapen extreme temperatuurverschillen doorstaan - niet alleen tussen zomer en winter, maar ook tussen dag en nacht. Zij zijn echter te allen tijde beschermd tegen de ongunstige omstandigheden door de temperatuurverdelende eigenschappen van hun wol. En deze eigenschappen komen ook tot uiting in onze merinoswollen dekens.

In de winter houdt een deken van merinoswol de kou buiten, omdat de geplooide vezels een bijzonder grote hoeveelheid lichaamswarmte opslaan. In de zomer daarentegen kan het veel vocht opnemen, dat het vervolgens weer afgeeft aan de omgeving, wat als verkoelend wordt ervaren.

Een deken van merinowol wordt ook gekenmerkt door het feit dat hij goed aanvoelt op de huid. Het is uiterst zacht en krast niet, waardoor het ook comfortabel is voor mensen die gevoelig zijn voor de huid. Dankzij de golvende, soepele structuur van de vezels is een deken van merinowol ook uiterst duurzaam.

Een geschenk van warmte. Alpaca

Doubleface deken alpacaDoubleface deken alpaca

Leven in de Zuid-Amerikaanse Andes betekent onvermijdelijk aanpassen. De alpaca heeft deze aanpassing perfect gemaakt. Zelfs de Spaanse missionaris en schrijver Barnabé Cobo erkende de waarde en het belang van zijn bont. Zo schreef hij in 1653 in zijn werk "Historia del Nuevo Mundo" (Geschiedenis van de Nieuwe Wereld) over de dieren: "Alpaca, un cálido don de Dios a los hombres", wat betekent: "Alpaca, een geschenk van warmte van God aan de mens".

In tegenstelling tot scheerwol is alpacahaar hol van binnen. Hierdoor zijn de dekens van alpacahaar enerzijds bijzonder licht en anderzijds kunnen de vezels nog meer temperatuur-isolerende lucht opslaan, waardoor de dekens van alpacahaar nog warmer zijn. In vergelijking met andere dekens worden ze door veel mensen met een allergie goed verdragen vanwege het zeer lage lanolinegehalte (wolvet).

Als u het nog fijner en soepeler op uw huid wilt, kunt u kiezen voor een deken van baby-alpacahaar. Deze is vaak afkomstig van de jonge alpaca's en wordt verkregen in hun eerste levensjaar. Maar het haar van volwassen dieren wordt ook wel baby-alpaca genoemd wanneer de vezel fijnheid tussen 20,1 en 23 micron ligt.

Onvergelijkbaar zacht en kostbaar. Kasjmier

Kasjmier dekenKasjmier deken

Kasjmiervezels worden beschouwd als de fijnste en edelste vezels van allemaal. De hoogwaardige soorten moeten het echter steeds meer afleggen tegen een vloedgolf van goedkoop, maar duidelijk inferieur materiaal dat afkomstig is van massaal gehouden dieren. Kasjmier wordt verkregen uit de ondervacht van de kasjmiergeit, die inheems is in de gelijknamige regio in het grensgebied tussen India, Pakistan en China.

De geiten beschermen zich eerst tegen de extreme koude en vochtigheid met een vacht van lang, ruw dekhaar - het griendhaar. Daaronder ligt het gladde, zachte en verwarmende donshaar dat dekbed wordt genoemd. Hoe zwaarder de omgevingsomstandigheden voor de kasjmiergeiten, hoe fijner hun haar.

Dekens van kasjmier zijn heel fijn en zacht, warmen uitstekend en zijn tegelijk verrassend licht - de optimale knuffeldeken voor een gezellige avond op de bank.

Als het echt koud wordt. Kameelhaar

Deken van kameelhaarDeken van kameelhaar

Kamelen zijn waarschijnlijk afkomstig uit Centraal-Azië (Bactrische kameel) en het Arabisch gebied (dromedaris). In deze streken kunnen de temperaturen 's nachts dalen tot min graden, zodat een dikke vacht essentieel is voor de dieren.

De fijne, gekrulde ondervacht van kamelen wordt noch geschoren, noch gekamd. De spaarzame dieren laten het in het voorjaar vanzelf in plukjes uitvallen, zodat het alleen nog hoeft te worden verzameld om er hoogwaardige dekens van te maken.

Kamelenharen dekens zijn het perfecte geheime wapen op koude winteravonden. Ze zijn immens verwarmend en vederlicht, zijdezacht en soepel. Ondanks hun lichtheid zijn ze uiterst duurzaam en gaan ze lang mee. Als ze goed worden verzorgd, kunnen ze zelfs een erfstuk worden.

Verrassende lichtheid. Yak haar

Deken YakhaarDeken Yakhaar

Yaks zijn de enige rundersoort met een gelaagde en bijzonder dichte vacht. En niet voor niets, want in hun gebied van herkomst, de Centraal-Aziatische hooglanden, zijn ze blootgesteld aan extreme klimatologische omstandigheden. Alleen hun ondervacht, een van de zachtste en fijnste natuurlijke vezels, kan tot garen worden gesponnen.

Dat garen is ideaal voor het maken van zeer lichte en tegelijk immens warme dekens. Enerzijds zijn ze zo zacht dat ze die van kasjmier zeer dicht benaderen, en anderzijds zijn ze - net als onze dekens van kameelhaar - zeer robuust en duurzaam, zodat ze zelfs na tientallen jaren nog steeds op betrouwbare wijze warmte en geborgenheid bieden op koude dagen.

Een zomers sprookje. Linnen

Linnen dekenLinnen deken

Een van de belangrijkste Europese natuurlijke vezels is linnen, en vlas is waarschijnlijk de oudste plant die door de mens is gebruikt om kleding van te maken.

Linnen is bijzonder geschikt als materiaal voor zomerdekens. Het kan zeer goed warmte (af)voeren en tegelijkertijd meer dan een derde van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen. Bovendien geeft het snel - zelfs sneller dan wol - vocht af aan de omgevingslucht en wordt het door het verdampingskoelingseffect als verkoelend ervaren.

Door hun gladde oppervlak voelen linnenvezels aangenaam aan op de huid. Ze zijn vuilafstotend en gemakkelijk schoon te maken. Van alle vezels hebben zij de geringste elasticiteit en zijn zij zeer scheurvast.

In principe is linnen gemakkelijk te onderhouden. Om slijtage tijdens het wassen te voorkomen, adviseren wij een zacht wasprogramma zonder centrifugeren of hoogstens met een korte centrifuge en drogen aan de lijn. Linnen is bestand tegen detergenten, chemisch reinigen en hoge temperaturen bij het strijken. Omdat droge hitte de stof kan beschadigen, moet deze echter nog enigszins vochtig zijn.

Welk materiaal u ook kiest, sterk en robuust, luchtig en licht of soepel en zacht - onze dekens bieden u de geborgenheid en de weldadige warmte van een zachte omhelzing wanneer u daar behoefte aan hebt.