Bestel u cadeaus voor 30/11 en ontvang ze voor Sinterklaas*

Menu
Niewsbrief

Onderwerp

Wollen dekens. Natuurlijk zacht, natuurlijk verwarmend

Wollen dekensWollen dekens

De keuze aan dekens op de markt is immens. Er is voor elk wat wils, of de deken nu gebruikt moet worden op een koele avond op het terras of als reisdeken, of de voorkeur wordt gegeven aan lichte, zachte dekens of aan duurzame, zware kwaliteiten. Er worden echter ook steeds meer dekens van synthetische materialen aangeboden. Ze zijn vaak voor weinig geld verkrijgbaar: Het materiaal is goedkoop en de fabricagekosten ook. Maar in het licht van de eigenlijke functie van een deken - het verschaffen van aangename warmte en tegelijkertijd het scheppen van een evenwichtig microklimaat - komt deze goedkope prijs op een hoge prijs: De natuurlijke klimatiserende eigenschappen en de duurzaamheid van een natuurlijke vezel zijn onnavolgbaar. Synthetisch materiaal kan hier niet tegen op.
De wollen dekens in ons assortiment zijn gemaakt van eersteklas natuurlijke materialen. Wollen dekens in engere zin zijn gemaakt van zuivere schapenwol. Bij Manufactum vindt u ook wollen dekens van hoge kwaliteit in de ruimere zin van het woord, waarvoor fijn, ontbeend dierenhaar wordt verwerkt: sterk yak- of kameelhaar, zacht alpacahaar of fijn kasjmier.

Wollen dekens bij Manufactum

Wollen dekens in de engere zin. Nieuwe wol

Het gebruik van wol als grondstof vereiste een revolutie in de leefgewoonten van de mens: ongeveer 10.000 jaar geleden vond de neolithische revolutie plaats in de streek van de Vruchtbare Halve Maan - in Mesopotamië. De vroegere jager-verzamelaars werden sedentair en gingen voor het eerst landbouw en veeteelt bedrijven. De wolverwerking gaat terug tot Mesopotamië rond het 4e millennium v. Chr.

In principe is wol afkomstig van schapen - en toch is wol niet allemaal hetzelfde. De wolvezels van alle schapenrassen worden daarom ingedeeld volgens uniforme criteria zoals vezellengte en -fijnheid, kroezing en kleur. Zogenaamde zuivere wol wordt verkregen door het scheren van het levende dier, sommige rassen worden ook geplukt of gekamd. Lamswol is afkomstig van het allereerste scheren van de schapen en is de zachtste en fijnste scheerwol.

De wollen dekens van Manufactum zijn gemaakt van zuiver scheerwol, lamswol of merinowol van hoge kwaliteit. Merinoschapen leveren een uitzonderlijk zachte, fijne wol, de fijnheid van hun vezels bedraagt 23 tot 28 micron. Evenzo vindt u onder de andere zuiver scheerwollen dekens zeer zachte exemplaren, maar ook exemplaren vol karakter, zoals de Swiss army blanket. Het is gemaakt van scheerwol van zo'n volumineuze en robuuste kwaliteit dat de deken ook de Oberbett kan vervangen of als picknickkleed kan worden gebruikt. Onze deken van lamsvel is geen wollen deken, maar hij is wel bijzonder warm. In zekere zin is het de voorloper van de wollen deken, want hier wordt de "wol" nog aangetroffen zoals hij gegroeid is: als een verwarmende vacht.

Kasjmier deken visgraatKasjmier deken visgraat

Kasjmier deken visgraat

Merino wollen dekenMerino wollen deken

Merino wollen deken

Manufactum lamsvacht dekenManufactum lamsvacht deken

Manufactum lamsvacht deken

Wollen dekens in de ruimere zin. Van alpaca tot geitenhaar

Wol in ruimere zin kan niet alleen worden verkregen van schapen, maar ook van het haar van sommige dierenrassen. Net als schapenwol hebben de fijne natuurlijke haren van deze rassen uitstekende isolerende en airconditionende eigenschappen. Het fijne haar van alpaca's, bijvoorbeeld, is een holle vezel met uitstekende natuurlijke warmte-afvoerende eigenschappen. Het is zeer licht, heeft een natuurlijke glans en is, ondanks zijn fijnheid, zeer slijtvast. Alpacahaar is dan ook een van de meest waardevolle natuurlijke vezels.

Kasjmier, vervaardigd uit de ondervacht van de kasjmiergeit, is het fijnste en kostbaarste natuurlijke haar. Zacht en verwarmend, wollen dekens van kasjmier zijn ook verrassend licht. Yakhaar is ook ideaal voor het maken van zeer lichte en tegelijk verwarmende wollen dekens. Hoewel yakhaar lichter en zachter is dan schapenwol, is het ook zeer sterk. Wollen dekens van zijdeachtig, glanzend kameelhaar zijn ideaal voor echt koude winteravonden en -nachten en zijn ondanks hun zachtheid zeer slijtvast.

Doubleface deken alpacaDoubleface deken alpaca

Doubleface deken alpaca

Deken YakhaarDeken Yakhaar

Deken Yakhaar

Zuiver nieuwe wollen dekenZuiver nieuwe wollen deken

Merino wollen deken

Menu