Onderwerpen aan Tapijten

Gids

Het tapijt. Op de grond blijven

Het is warm, het is zacht, het schept een gevoel van welbehagen, het dempt zowel de stap als het geluid, en het doet dat al duizenden jaren op betrouwbare wijze. Eigenlijk moeten we de rode loper uitrollen en zijn prestaties vieren. In plaats daarvan kreeg het vele jaren lang nauwelijks een poot aan de grond, werd het verguisd als een mietje en vervangen door gladde vloerbedekking. Intussen is het stof echter neergedaald rond het tapijt en krijgt het weer vaste grond onder de voeten. Dat is niet voor niets: terwijl een tapijt de uitwerpselen van mijten kan vasthouden tot de volgende stofzuigbeurt, wordt het stof op parket en tegels telkens weer opgewerveld, waardoor het in de lucht en dus in de ademhalingswegen terechtkomt. Het is dus tijd om het tapijt weer met beide benen op de grond te zetten en in uw vier muren te leggen - idealiter een exemplaar van natuurlijke vezels.

Naar het behang gebracht. De voordelen van een tapijt

Toegegeven: Het is niet het tapijt zelf dat warm is, althans niet warmer dan een andere vloerbedekking in dezelfde kamer - dat zou in strijd zijn met alle wetten van de fysica. Maar het geeft wel een warm gevoel onder de voeten en daardoor - dat is bewezen - een verhoogd gevoel van welzijn. Het geheime wapen van tapijt is zijn slechtere thermische geleidbaarheid. Dit klinkt paradoxaal, maar het betekent dat er minder warmte wordt overgedragen van onze voetzolen naar de vloer. Het effect is: het tapijt voelt warmer aan dan bijvoorbeeld een keramische tegel, die op zijn beurt de warmte veel beter geleidt. Maar een tapijt is ook defensief overtuigend: niet alleen absorbeert het minder warmte en geeft het minder af via de ondervloer, het laat ook minder koude van buiten binnen - een feit waarvan nomadische volkeren al duizenden jaren profiteren door hun tenten te bekleden met tapijten, niet alleen op de vloer maar ook op de muren.
Een tapijt creëert echter niet alleen een gezellige sfeer, het verhoogt ook het loopcomfort en is zacht voor de ruggengraat en de voeten dankzij de elasticiteit van het loopvlak. Het is ook antislip, althans als het niet uitglijdt op de vloer zelf. De belasting van oren en zenuwen wordt ook verminderd, omdat een tapijt geluid ongeveer twee keer zo goed absorbeert als een harde vloer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hotelgangen en -kamers meestal met tapijt zijn bekleed.

Het begint. De allergiepatiënt en het tapijt

Lange tijd werd het als een uitgemaakte zaak beschouwd: mensen met een allergie moeten tapijten vermijden. Ze zouden onhygiënisch zijn, moeilijk schoon te maken en een broedplaats voor hele mijtenkolonies, wat ertoe leidde dat astmapatiënten en huisstofallergiepatiënten profylactisch een tapijtvrij bestaan leidden. Maar sinds de Duitse Allergie- en Astmavereniging en de Vereniging voor Milieu- en Interieuranalyse deze stelling enkele jaren geleden voor het eerst aan een wetenschappelijk gevalideerde test hebben onderworpen, is het duidelijk geworden: alleen wie zijn gladde vloer minstens om de twee dagen met een nevelvochtige doek schoonveegt, behaalt een resultaat dat vergelijkbaar is met dat van een tapijt - bij onregelmatige reiniging is het aandeel allergenen in de lucht daarentegen duidelijk hoger. En dit is de lucht die we inademen. Als u niet met uw neus aan het tapijt snuffelt, bent u veel beter af met een dergelijke vloerbedekking, tenminste zolang deze dicht en kortpolig is. Want als een tapijt stof verzamelt, houdt het dat op een bezitterige manier vast en laat het pas weer los als je er met een stofzuiger bij komt.

De veronderstelling dat mijten dol zijn op tapijten, blijkt bij nader inzien ook een misvatting te zijn. Mijten, waarvan de uitwerpselen en eitjes de eigenlijke veroorzakers van huisstofallergieën zijn, hebben een warm en vochtig klimaat nodig om zich te kunnen voortplanten - een klimaat dat vooral wordt geboden door gestoffeerde meubelen, matrassen en dekbedden. Een tapijt daarentegen is ofwel warm, maar dan meestal droog, ofwel vochtig en koud. Mijten (of hun resten) komen alleen in de tapijtpool terecht als ze worden aangewakkerd door het gebruik van naburig meubilair of textiel.

Natuurlijk antistatisch. Natuurlijke vezels als tapijtmateriaal

Als men zich de materialen waarvan tapijten worden gemaakt in de vorm van een piramide zou voorstellen, zouden de kunstmatige polyamiden als zware boeddha's aan de basis ervan staan met een marktaandeel van bijna 70%. Niet zonder reden, want zij zijn betrekkelijk goedkoop te produceren en bovendien uiterst duurzaam. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is hun ecologische voetafdruk echter enorm slecht. Dit is heel anders bij natuurlijke materialen zoals scheerwol of kokosnoot.

Nieuwe wol scoort vooral (maar niet alleen) op het gebied van binnenklimaat:

  • Het houdt vocht uit de lucht vast zonder klam aan te voelen. Als het klimaat in de kamer naar de droge kant overhelt, geeft hij het vocht weer af. Het wordt echter niet aanbevolen voor vochtige kamers, omdat permanente vochtigheid tot schimmel kan leiden. In de woon- of slaapkamer fungeren de vochtregulerende eigenschappen echter als een natuurlijke airconditioner.
  • Wol is in principe antistatisch en dus vrij goed bestand tegen vuil.
  • Tegelijkertijd is het zeer zacht, biedt het een uitstekende isolatie en creëert het een huiselijke sfeer.
  • De geweven zuiver scheerwollen tapijten uit het Manufactum-gamma kunnen aan beide zijden worden gebruikt en worden idealiter enkele keren per jaar gekeerd. Op die manier worden de kleinste vuildeeltjes die niet door stofzuigen konden worden verwijderd, bij het betreden van het tapijt weggeslagen, verzamelen zich op de vloer onder het tapijt en kunnen gemakkelijk worden opgeveegd.

Kokos is een echte allrounder:

  • Een tapijt gemaakt van kokos is vooral één ding: slijtvast. Het is daarom bijzonder geschikt voor woonruimten met veel voetverkeer, zoals gangen en hallen. Het kan een beetje ruw aanvoelen onder blote zolen - maar beschouw het maar als een gratis voetmassage.
  • Kokosnoot is ook antistatisch, antibacterieel, vlekwerend, vochtregulerend en tegelijk volledig biologisch afbreekbaar.
  • Kokosnoot is gemakkelijk te verzorgen en uiterst flexibel. Als loper, als tapijt of op de trap gelegd - een kokos tapijt is iets rustieker, maar voldoet daarom aan alle eisen.

Welk materiaal je ook kiest: Het belangrijkste is dat we je terug op het tapijt hebben gebracht. En nogmaals, het heeft wat terrein goedgemaakt.