Niewsbrief

Nest- en voederplaatsen

Het hele jaar door nuttig: vogelvoedering

Uw eigen tuin zo inrichten dat vogels zich er thuis voelen heeft niet alleen het voordeel dat u de gevederde bezoekers zelfs midden in de stad en vaak van dichtbij kunt observeren. Vanuit het oogpunt van de tuinier zijn vogels ook energieke helpers bij het tuinieren doordat zij vele insecten doden, vooral tijdens de broedzorg. En vogels die de tuin hebben leren kennen als een goede voedselbron in de winter, kunnen hem in het volgende voorjaar ook als broedplaats kiezen - mits ze geschikte nestgelegenheid vinden. Beide kunnen met weinig moeite worden bereikt door te zorgen voor extra voedselbronnen en verschillende vormen van nestkasten (die vaak ook buiten het broedseizoen als slaapplaats worden gebruikt).

Het hele jaar door nuttig: vogelvoedering

Het komt steeds minder vaak voor dat tuinvogels voldoende natuurlijke voedselbronnen tot hun beschikking hebben. Dit geldt niet minder voor veel dorpsregio's met intensief agrarisch grondgebruik dan voor de grote stedelijke agglomeraties met hun keurige huistuinen.

Als gevolg daarvan worden zelfs vroeger alledaagse soorten als de mus nu als bedreigd beschouwd. De afname van de populaties in Duitsland - met wel 50% in de afgelopen jaren - is misschien wel het opvallendste voorbeeld. Vogelaars in Groot-Brittannië pleiten daarom al lang voor een aangepaste voeding gedurende het hele jaar, waarvan ook de vroeg terugkerende trekvogels in onze breedtegraden profiteren en die een belangrijke bijdrage kan leveren tot de instandhouding van de soort, mits een paar regels in acht worden genomen.

De juiste voeding

Zonnebloempitten zijn het hele jaar door geschikt als basisvoer. Voor graaneters zoals mussen en vinken moet het voer ook andere zaden bevatten, zoals lijnzaad, hennep- of maanzaad.braunZogenaamde zachte eters zoals roodborstjes, heggenmussen, merels, veldfluiters of winterkoninkjes nemen ook sultanarozijnen en andere gedroogde bessen, appel, havermout of zemelen. Goed zacht voedsel moet ook insecten bevatten om eiwitten te leveren. Alleseters zoals mezen of boomklevers eten beide soorten voedsel, maar vooral mezen lusten ook mengsels van vet, zaden en noten, zoals de bekende vogelbrokken. Belangrijk: voer geen zout, gekruid of gesuikerd voedsel, restjes of brood.

Netheid is het allerbelangrijkste

De voederbak moet daarom regelmatig worden uitgeveegd en met kokend water worden gereinigd. (Gebruik a.u.b. geen chemische reinigings- of ontsmettingsmiddelen!) In tegenstelling tot gesloten voederbakken of silo's, waar vaak grote hoeveelheden voer gedurende lange tijd kunnen worden bewaard, moet in open voederbakken - die bij regen of sneeuw vochtig kunnen worden - dagelijks een verse portie worden toegevoegd en moet vuil of nat voer worden vervangen om bederf te voorkomen.

Vogelvriendelijk tuinontwerp

Naast de voederplaats biedt een vogelvriendelijke tuin de vogels diverse nestel- en overwinteringsmogelijkheden. Dit kunnen dozen zijn die op een beschutte plaats in een boom of aan de muur van een huis, garage of schuur worden geplaatst. Een gevarieerde beplanting van hagen en inheemse struiken, waarin ze hun nesten kunnen verbergen, biedt extra beschutting, en de verdorde zaadhoofden van nectarrijke zomerbloemen en vaste planten, met hun zaden en de insecten die in sommige delen van de planten overwinteren, kunnen dienen als een natuurlijke voedselbron voor het komende jaar.