1 van 2

Gids

Geen aansprakelijkheid voor garderobe?

Als een kleerkast gevoelens had, zou het waarschijnlijk niet zelden een gekrenkt meubelstuk zijn. Althans gemeten naar de intensiteit van het gebruik ervan, krijgt het meestal niet de aandacht die het verdient. Het wordt elke dag gebruikt, maar eerder in het voorbijgaan, in de haast, nauwelijks een blik gegund, hoewel gangen en hallen zonder zijn hulp behoorlijk verloren zouden zijn. Een kleerkast draagt zijn last, dag in dag uit, hij staat zijn mannetje en neemt de verantwoordelijkheid voor jassen en mantels nooit licht op. Het dringt zich niet op de voorgrond, maar zorgt op discrete wijze voor orde, juist daar waar die vaak het moeilijkst te handhaven is dankzij het voortdurende komen en gaan. Zonder garderobe heerst er vaak anarchie bij de ingang. Zij mag geen enkele aansprakelijkheid op zich nemen, maar zij zal haar toezichthoudende taak steeds op betrouwbare wijze vervullen.

De garderobe. Bewaarder van de kleren.

De meeste mensen zijn het erover eens dat de garderobe, of althans het woord, van Romaanse oorsprong is. In het Frans betekent "garder" bewaken of bewaren, "la robe" is de jurk, de mantel of - wie had dat gedacht - het gewaad. Een garderobe zou dus letterlijk een bewaker van kleding zijn, hoewel de term aanvankelijk verwees naar de ruimte voor het opbergen van kleding en pas later meubilair is gaan betekenen. De term voor alle kleren van een persoon als garderobe is ook afgeleid van deze ruimtelijke dimensie.

Er kan verwarring ontstaan door het gebruik van de term "garderobe" in het Engels voor een fenomeen dat in het Duits bekend staat als "Aborterker". Hoe komt het dat dit rudimentaire middeleeuwse toilet - gemonteerd als een erker aan de buitenkant van kastelen en paleizen en zich als het ware ledigend door een gat in de vloer - dezelfde naam draagt als ons meubelstuk? Als we de Engelse historici mogen geloven, valt de conceptuele congruentie samen met de functionele congruentie. Blijkbaar werd de latrine ook gebruikt om mantels en andere kledingstukken in op te bergen, in de overtuiging dat de ammoniak in de urine de vliegen zou weghouden. Nou, gelukkig zijn die tijden voorbij.

Alleen in een brede gang? Of: Waar moet de kleerkast staan?

Een met licht doorstroomde vestibule, representatieve trappen die aan weerszijden naar de galerij slingeren en jassen die onzichtbaar verdwijnen achter een paneeldeur die naadloos opgaat in de architectuur van de ruimte - men kan tenslotte dromen. In werkelijkheid zijn de meeste gangen of hallen echter vrij klein en smal en is de ruimte voor een kleerkast krap. Niettemin moet het natuurlijk zoveel mogelijk kledingstukken bevatten en ook (aangezien het in feite dient als ontvangstcomité voor bewoners en gasten) een goede eerste en idealiter ook tweede indruk maken.

Kapstokken en wandkapstokken met geïntegreerde hoedenplanken (die natuurlijk net zo goed geschikt zijn voor sjaals, petten of accessoires) zijn gemaakt voor de taak om kleine ruimtes optimaal te benutten. De opbergruimte eronder kan efficiënt worden opgevuld met een schoenenrek, zodat alles wat nodig is bij het verlaten van het huis snel met één hand kan worden bereikt.

Een kapstok daarentegen is mobiel, geschikt om spontaan van plaats te veranderen en biedt ook voldoende opbergruimte voor paraplu's. De koffiehuissfeer die onmiddellijk ontstaat bij het zien van de gebogen houten kapstok of het model in de stijl van de "Alte Nikolaischule" is gratis. In gedachten scharrelen bedienden in uniformpak rond, kranten hangen klassiek in hun houten rekjes aan de muur en de melange dampt op tafel naast een stuk apfelstrudel. Wie zou dit niet binnen zijn eigen vier muren willen brengen?

Als u een vrij plekje kunt vinden in de gang naast de garderobe zelf, zullen vermoeide voeten u dankbaar zijn voor het vullen van de kamer met zitplaatsen. Even gaan zitten om uw schoenen aan of uit te trekken is gemakkelijk voor uw rug en vaak ook voor uw schoeisel. Een kistbank biedt ook handige opbergruimte - iets waar je er nooit genoeg van kunt hebben. Een goed georganiseerde kleerkast - en nu hebben we het eens over het kastmeubel als geheel, de kleerkast als ruimtelijk bouwwerk - bespaart tijd en zenuwen bij het uittrekken 's morgens. En dat moet je hem nageven. Omdat elke minuut telt in de ochtend.