Niewsbrief

Oude Nikolai School. "Nikolai-meubelen" uit de stoelenmakersstad Rabenau

De traditie van de stoelmakerij in Rabenau is bijna 400 jaar oud. De vele bijzondere vaardigheden van de stoelenmakers van Rabenau die in deze tijd zijn ontstaan, hebben de industrialisatie overleefd en zijn ongeschonden door de nationale eigendom en de beroepsopleidingsverordening van de Bondsrepubliek gekomen. Vandaag de dag werken 16 bedrijven onder de paraplu van een coöperatie. Zij maken stoelen en tafels volgens de beste tradities van het vak. Wat de stoelenmakers van Rabenau kunnen, laten ze vooral zien in de getrouwe weergave van historische modellen. In 1910 leverden de Rabenauers de volgende zitmeubelen en tafels voor de inrichting van de vierhonderd jaar oude "Oude Nikolaischool" op het Nikolaikirchhof in Leipzig. Voor de heropening van het gerenoveerde gebouw als cultureel centrum in 1994 werden de meubels een tweede keer in Rabenau gebouwd. Voor "particulier gebruik" zijn ze alleen bij ons verkrijgbaar.

Frames. Massief beukenhout

De frames van de Rabenau meubelen zijn gemaakt van massief beukenhout dat gebeitst en gepolijst is. De houten verbindingen zijn getapt en koud gelijmd. Staaf frezen op de benen.

Zitvlakken. Leder of vlechtwerk

De zittingen zijn of van leer of van vlechtwerk: De lederen zittingen bestaan uit een multiplex basis die opgevuld is met watten voor de bekleding; daarop is zwart rundleer bevestigd met decoratieve spijkers. Voor de vlechtwerkzittingen wordt de gespleten, gebeitste stam driemaal met de hand door gaten in de stoelvouw gevlochten.

Info
Restauratie mogelijk.

In samenwerking met de stoelenmakers van Rabenau bieden wij u de mogelijkheid om oudere modellen van dit type stoel te laten opknappen. U ontvangt een offerte op aanvraag, de duur van de restauratie is afhankelijk van de inspanning.

Geselecteerde "Nikolai Meubels" in detail

Uitschuifbare tafel Oude Nikolajschool

Vandaag de dag nog maar zelden in deze uitvoering te vinden: een solide en buitengewoon gemakkelijk te bedienen uittrektafel met een uitgekiend uittrekmechanisme van massief beukenhout. Onder de naam "Hollander" - vanwege het land van herkomst - is dit type tafel al eeuwenlang beproefd, maar hij wordt nu nog slechts door enkele traditie- en kwaliteitsbewuste timmerlieden gemaakt. Bovenop de tafel ligt een doorlopend blad van gefineerd beukenhout, dat in het midden rust op een zogenaamde brug. Aan weerszijden van deze brug, onder het blad, bevinden zich twee uittrekbladen van 50 cm lang, die de tafel in een handomdraai omtoveren tot een statige 2,45 m lange tafel die comfortabel plaats biedt aan tien personen.

€ 2.900,00
Desk Old Nikolai School

Oorspronkelijk, in 1910, door de stoelenmakers van Rabenau geleverd aan de Alte Nikolaischule in Leipzig, vandaag voor Manufactum gemaakt in de beste traditie van vakmanschap. Het frame en het tafelblad zijn gemaakt van massief beukenhout, de vulling van het tafelblad is gemaakt van blokplaat (materiaaldikte 25 mm). Het blad van het bureau heeft ook een bekleding van zwart tafellinoleum en is voorzien van twee laden met houten vullingen. Sloten van metaal.

€ 2.800,00