Gids

Buiten armaturen. Esthetiek en sterkte

"Het is beter een licht aan te steken dan te mopperen op de duisternis," begreep Confucius al. Maar in de tijd van de Chinese filosoof was de keuze van geschikte lichtbronnen nog te beperkt om tot een mentaal onderwerp te worden verheven. De focus van zijn gedachten was waarschijnlijk meer in de richting van innerlijke verlichting.
Zo'n 2500 jaar later hebben we de duisternis allang overwonnen met kunstmatig buitenlicht. In haar gloed, zijn alleen grijze katten vandaag grijs. Niettemin moet buitenverlichting van hoge kwaliteit aan een groot aantal eisen voldoen. Hij moet robuust en weerbestendig zijn, oriëntatie bieden en een goede sfeer scheppen. En tenslotte, als vertegenwoordiger van het huis, toont het de goede smaak van zijn bewoners. De Manufactum-reeks laat niets te wensen over. Hij biedt de nodige duurzaamheid in combinatie met een stijlvol, puristisch design.

Goede verlichting brengt veiligheid

Zelfs in de Middeleeuwen bereidde de gemeenschap zich elke avond voor op de duisternis, zoals de bemanning van een schip zich voorbereidt op de naderende storm. Vanaf negen uur 's avonds gingen de mensen de luiken sluiten, sloten de stadspoorten en trokken zich terug in de huizen. Er waren geen straatlantaarns. De nacht behoorde geheel toe aan het "lichtschuw gespuis". Als je toch naar buiten moest, huurde je tot de 18e eeuw een fakkeldrager om je te beschermen.

Ook vandaag speelt het veiligheidsaspect een belangrijke rol bij de keuze van buitenarmaturen. En wel op twee manieren: licht bij ingangen, toegangswegen en opritten schrikt inbrekers met succes af - vooral als het ook gekoppeld is aan timers of bewegingsdetectoren. De bewoners van het huis zijn aldus beschermd tegen onaangename verrassingen. En bezoekers kunnen zich ook veilig voelen. Een goed verlichte ingang ziet er uitnodigend uit en bespaart potentiële gasten het vervelende zoeken naar huisnummer en naamplaatje. En zelfs de meest onbegaanbare trap verliest zijn nachtelijke terreur met een goede verlichting.

Plan de buitenverlichting goed. Chaos vermijden

Of het nu gaat om wandarmatuur, plafondarmatuur, padarmatuur, paalarmatuur of zelfs mobiele verlichtingseenheid - als het om buitenlampen gaat, heiligen het doel en de plaats het middel. De volgende vragen zullen u helpen bij uw planning, want de beslissing over geschikte buitenverlichting moet niet spontaan op het eerste moment worden genomen.

 • Welke buitenzones moeten worden verlicht en welke belastingen kunnen daar worden verwacht? Afhankelijk van de locatie moeten buitenarmaturen bestand zijn tegen verschillende niveaus van vocht, stof en temperatuur. De IP-beschermingsklasse geeft hier de relevante informatie.
 • Waarvoor moet buitenverlichting dienen? De bedoeling bepaalt de lichtsterkte en de lichtkleur. Terwijl 400 lumen voldoende kan zijn om een gevel mooi te verlichten, kan een krachtige lamp bij de ingang aanzienlijk meer uitstraling hebben - zonder de buren te verblinden, natuurlijk.
 • Welke lichtbron wilt u gebruiken? Buitenarmaturen mogen geen energievreters zijn. Zonnecellen of LED-lampen zijn bijzonder energiebesparend. Timers en bewegingsdetectoren kunnen het stroomverbruik verder verminderen. Een ander voordeel van leds is dat hun licht minder insecten aantrekt.
 • Welke stroomvoorziening wilt u gebruiken? Zijn de benodigde kabels, stopcontacten en schakelaars beschikbaar?
  Zonder elektriciteit ziet zelfs het beste verlichtingsconcept er helaas somber uit. En wie wil er over een slecht gelegde kabel vallen nadat hij de toegangsweg in één stuk heeft afgelegd?

Buiten schijnt de magie van de nacht

"Zelfs het kleinste licht heeft zijn atmosfeer", schreef de schrijfster Marie von Ebner-Eschenbach in 1880 in haar "Aforismen". Wat kan een goed doordacht verlichtingsconcept opleveren? Interessant genoeg is volgens verlichtingsontwerpster Ulrike Brandi het weglaten de schone kunst van het verlichtingsontwerp: "Als je de tuin wilt verlichten, moet je de duisternis haar waardigheid en haar magie laten". Discreet geënsceneerde buitenverlichting geeft de poëzie van de nacht de ruimte die zij nodig heeft. De beloning is een gevoel van welzijn en gezelligheid. Met de volgende tips kunt ook u gemakkelijk magische lichtmomenten creëren:

 • Maak van het licht dat u al hebt het uitgangspunt voor uw planning. Of het nu gaat om het licht van de buren, het licht van de aangrenzende kamers of gewoon het maanlicht - de bestaande lichtwaarden mogen niet worden overschreden.
 • Maak de kamer tastbaar. Ga de diepte in. Accentueer de buitenruimte met zachte lichtpunten. Zet individuele struiken, bomen of muren in de kijker door ze te belichten.
 • Geef de voorkeur aan een warmwitte lichtkleur tussen 2700 - 3200 Kelvin. Hogere waarden creëren snel een winterse sfeer, zelfs in de zomer. U vindt de nodige informatie op de verpakking van het overeenkomstige verlichtingsmiddel.
 • Zorg er ook voor dat de lichtbronnen die u gebruikt een goede kleurindexweergave hebben. Dit is uiterst belangrijk, vooral in de tuin. Als het licht bijvoorbeeld te oranje is, zal zelfs de groenste tuin er dof en grijs uitzien. 90% komt overeen met de kleurweergave bij daglicht.
 • Voorkeur voor lagere lichten, die geven een gevoel van veiligheid. Omdat de herinnering aan het kampvuur als nachtelijke ontmoetingsplaats in ons allen sluimert.

Trouwens: stijlvolle buitenlampen hebben niet alleen in de zomer hun bestaansrecht. Ze maken het ook mogelijk om de wereld buiten het huis te ervaren tijdens de lange winternachten. Het zicht uit het raam eindigt niet langer bij het reflecterende zwart van de ruit.