Niewsbrief

Tuinjaar

Zomerbloeiende struiken terugsnoeien

Snoeien in de late winter bevordert een lange en uitbundige bloei van zomerbloeiende sierheesters (bijvoorbeeld zomerlila, hortensia, spirea of hibiscus). Vroeg snoeien geeft de planten voldoende tijd om nog in hetzelfde jaar sterke scheuten met weelderige bloemen te produceren.

Nodig:

 1. Gereedschap: scherp en zuiver snijgereedschap (afhankelijk van de grootte van de plant en de dikte van de takken: aambeeld- of bypass-schaar met korte of lange steel; vrij kleine zaag die ook in dichtbegroeide planten kan worden geleid).
 2. Accessoires: goed passende, warme werkhandschoenen, bak voor stekken.

Algemene opmerkingen

 • Alleen bij vorstvrij weer snijden.
 • Gebruik alleen scherp en schoon snijgereedschap. De schaar moet gladde snijvlakken hebben zonder de scheuten te pletten.
 • Als er een paar jaar helemaal niet is gesnoeid, snoei dan terug tot op het oude hout. Dit verjongt de planten en stimuleert ze om vitale takken te vormen die bereid zijn om te bloeien.
 • De sectie kan worden gebruikt om stekken af te snijden en zo meer planten te kweken.

Instructies voor de late wintersnoei van

Hortensia's

 • Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens): Deze soort bloeit regelmatig, zelfs zonder regelmatige snoei; snoei verhoogt echter de overvloed aan bloemen en de vitaliteit van de plant. Haal alle bloeiende takken doormidden en verwijder te oude en dode scheuten dicht bij de grond.
 • Hydrangea macrophylla: Verwijder jaarlijks alle droge bloemen van het vorige jaar die de knoppen eronder tijdens de winter hebben beschermd. Verwijder oude en luie takken dicht bij de grond.
 • Pluimhortensia (Hydrangea paniculata): Deze soort lignifieert in het onderste gedeelte en vormt elk jaar nieuwe bloemscheuten. Haal alle scheuten van het vorige jaar tot op de houtachtige steigers.

Zomerlila (Buddleja davidii)

 • Knip de groei van het vorige jaar jaarlijks terug tot op de houtige basis, zodat er slechts twee tot drie paar ogen per tak overblijven. Op oudere planten moeten dode of overjarige takken dicht bij de grond volledig worden verwijderd met een takkenschaar of een zaag.

Spirea (Spiraea japonica)

 • Knip uiterlijk na twee of drie jaar in de late winter (vóór de knopbreuk) alle scheuten terug tot op twee of vier knoppen boven de houtige stellage.

Hibiscus (Hibiscus syriacus)

 • Snij zwakke, droge en oude scheuten volledig weg; Kort dunne scheuten in tot op enkele knoppen.
 • De bloeirijkheid kan aanzienlijk worden vergroot als alle scheuten van het vorige jaar in de late winter worden ingekort zodat er nog maar een paar knoppen overblijven – als vuistregel geldt: laat van elke scheut een kegel van een vinger- tot handlengte over. De struik wordt hierdoor echter dichter en moet dan met regelmatige tussenpozen licht worden uitgedund.