Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Een nestkast voor hommels ophangen

Een nestkast voor hommels ophangenEen nestkast voor hommels ophangen

Al eind februari gaan de eerste hommelkoninginnen op zoek naar een nestplaats waar ze een nieuwe kolonie kunnen stichten. Als er in de tuin of in de omgeving geen geschikte natuurlijke nestplaatsen zijn - bijvoorbeeld stapels dood hout, stenen spleten of gaten in de grond - is het raadzaam een nestkast voor hommels te installeren om deze nuttige insecten een plaats te geven om zich te vestigen.

Het is nodig:
Accessoires: Hommelnestkast.

Instructies

Nestkast voor hommelsNestkast voor hommels
 • Indien mogelijk, plaats de doos al medio februari.
 • Niet in de volle zon of diepe schaduw zetten, maar op een beschutte, halfschaduwrijke plaats met een levendig spel van licht en schaduw aan de voorkant. De meest geschikte plaats is een plaats die door de ochtendzon wordt opgewarmd en naarmate de dag vordert in de schaduw ligt.
 • Plaats zo dat het ingangsgat niet naar de hoofdweerstandszijde gericht is.
 • Zorg er bij het plaatsen van de box voor dat deze uit de buurt is van veel gebruikte paden, speelplaatsen of nutsvoorzieningen.
 • Om het vakje zo nodig te kunnen aanvinken, moet de locatie gemakkelijk toegankelijk zijn.

Interessante feiten over het leven en gebruik van hommels

 • In tegenstelling tot honingbijen, waar altijd enkele werksters de winter overleven, sterven hommels, met uitzondering van de reeds gedekte jonge koningin, in de herfst af.
 • Na de winterslaap gaat de koningin in het vroege voorjaar op zoek naar een nestplaats. Als deze gevonden is, bouwt ze een eerste raat, legt de eerste eitjes en voorziet de uitkomende larven van verzameld stuifmeel. Voor zichzelf heeft hij nectar nodig, die hij omzet in honing als slecht-weer-voorraad en opslaat in waspotten.
 • Hommels zijn door hun vroege activiteit van groot belang voor de bestuiving van onze (nuttige) planten, vooral omdat ze ook bij vrij lage temperaturen vliegen: de kortneushommels vliegen bijvoorbeeld al bij -5 °C.
 • Hommels, en vooral de koninginnen, dragen per tracht ongeveer vier keer zoveel stuifmeel als honingbijen en wilde bijen; en dat gebeurt aanzienlijk sneller.
 • Bovendien stellen zij honingbijen en wilde bijen in staat om in het vroege voorjaar de eerste nectar te bemachtigen door op de voor hommels kenmerkende wijze in de nectarhoudende bloemkroonbuis van bloemen met de juiste vorm te bijten.
 • Alle hommelsoorten die in Midden-Europa voorkomen zijn in meer of mindere mate bedreigd.
 • Als u in het vroege voorjaar een uitgeputte hommelkoningin in de tuin of op het terras aantreft, is het vrij eenvoudig om het dier te helpen - en daarbij mogelijk een hele hommelkolonie te redden. Pak het dier daarvoor voorzichtig op met blote handen of een stuk papier en bied een halve theelepel suiker aan, opgelost in lauw water - zodat de hommel de suikeroplossing met zijn slurf kan opnemen.
 • In het algemeen geldt dat een natuurlijke, gevarieerde tuin met stapels dood hout, stenen spleten of gaten in de grond beter is dan welke nesthulp dan ook. Ook de teelt van soortspecifieke planten zoals vingerhoedskruid, bernagie, wilgen, wikken, dovenetel of aalbessen en kruisbessen draagt bij tot een actieve bescherming van hommels.