Niewsbrief

Tuinjaar

Italiaanse houtstokken snoeien

Uiterlijk in februari is het tijd om de Italiaanse Clematis (Clematis viticella) terug te snoeien. Deze bosrank behoort tot de zomerbloeiende soorten die hun bloemen uitsluitend dragen op het nieuwe hout, d.w.z. op de scheuten die nu in de loop van de volgende maanden zullen worden gevormd. Snoeien op dit tijdstip bevordert de vorming van sterke, lange scheuten met talrijke bloemknoppen. Wordt er daarentegen niet gesnoeid, dan zouden de bosranken van onderen kaal worden en al na enkele jaren bloeirijk worden.

Het is nodig:

  1. Gereedschap: scherpe, schone bypass-scharen met korte, gebogen bladen ("rozenscharen").
  2. Accessoires: goed passende, warme werkhandschoenen, bak voor stekken.

Instructies

  • Gebruik een scherpe schaar om alle scheuten in te korten tot 30 à 50 cm.
  • De exacte snoeihoogte kan binnen dit bereik individueel worden aangepast aan de plaatselijke omstandigheden, indien de bosrank is uitgegroeid tot bijvoorbeeld houtachtige planten of klimrozen.
  • Om zeer grote planten bij te houden, indien nodig werk in verschillende stappen van boven naar beneden.

Algemene tips voor het snoeien van bosplanten

De juiste snoei van de verschillende soorten boswijnstokken varieert sterk en hangt vooral af van de bloeiperiode. De bosrank wordt daarom ingedeeld in drie zogenaamde snoeigroepen:

  • De vroege soorten die al in mei bloeien (bijvoorbeeld alpen- en anemonenbosrank en veel wilde soorten) dragen hun bloemknoppen op de oudere scheuten die al in de zomer en herfst van het vorige jaar gevormd waren. Ze mogen pas na de bloei in juni of juli worden gesnoeid.
  • De meeste grootbloemige hybriden worden elk jaar in de winter met ongeveer de helft teruggesnoeid. Ze bloeien in het voorjaar op korte scheuten onderaan, en in de zomer op pas gevormde lange scheuten.
  • Tot de zomerbloeiende soorten behoort de hierboven beschreven Italiaanse hout wingerd; snoei zoals beschreven.