Gids

Sfeervolle tuinverlichting. Licht voor speciale vereisten

TuinverlichtingTuinverlichting

Afgezien van armaturen, die bedoeld zijn om de veiligheid op paden en bij ingangen van huizen te vergroten, dient de verlichting van buitenruimten in de eerste plaats decoratieve doeleinden - zij accentueert de schoonheid van de groene ruimten en de huiselijke architectuur en verlengt het genot van de eigen tuin tot in de late avonduren.

Tegelijkertijd hoeft zij niet per se bijzonder helder te zijn om een buitengewoon effect te hebben. Het zijn vaak de kleine, zorgvuldig gekozen verlichtingsaccenten die de aandacht van de toeschouwer trekken, bijzonder fraai vormgegeven plantvakken benadrukken of ook visueel de sfeer van een zithoek bepalen. Zoals een schilder zijn doek in een kunstwerk tracht om te toveren door zorgvuldig verschillende kleuren aan te brengen, zo tracht ook de ontwerper van doeltreffende tuinverlichting (als hij over de nodige vrije tijd beschikt) met behulp van lichttinten, helderheid en plaatsing een lichtgeschilderd kunstwerk te creëren. Misschien lijkt een zorgvuldig lichtontwerp voor de buitenruimte op het eerste gezicht te omslachtig? En toch is het een inspanning die de moeite waard is. Uiteindelijk wacht u een tuin die zijn flair en karakter ook 's nachts ten volle kan ontplooien.

Ons assortiment tuinverlichting ondersteunt u met een uitgelezen selectie van slijtvaste en technisch beproefde verlichtingssystemen. Ze zijn gemaakt van robuuste materialen en bekoren door hun geraffineerd design. U kunt ze gebruiken om de sfeer te bepalen of om de veiligheid te garanderen. In onze reeks "buitenarmaturen" vindt u ook vele andere modellen uit ons gamma. We hebben ook samengevat hoe u ze kunt gebruiken om de individuele charme van uw tuin te versterken en wat u in gedachten moet houden bij de installatie en planning ervan. En zo is er op dit punt ruimte om nog een paar interessante details over het onderwerp verlichting te bekijken. Laten we het vuur van de inspiratie aansteken.

Tuinverlichting ontsteken. De fascinatie van vuur

Volgens de Griekse mythologie bracht Prometheus de mensheid vuur en daarmee technische vooruitgang. Voor deze beslissing tegen de wil van Zeus, de vader van de goden, werd de Titaan streng gestraft: elke dag mocht een adelaar zich tegoed doen aan zijn lever - elke nacht groeide die weer aan. Voor de mens echter was het offer van de "vuurbrenger" Prometheus, volgens de legende, als een ontwakingskreet: de (vlammende) kat was uit de zak en de beschaving zoals wij die kennen kon beginnen.

In feite is de beheersing van vuur een van de grootste verworvenheden die de Homo sapiens in de loop van zijn evolutie heeft voortgebracht. Tot op de dag van vandaag is onze soort zeer gehecht aan haar verwarmende vlammen. Cultureel antropologen gaan er zelfs van uit dat wij niet alleen bescherming, warmte en gekookt voedsel (en dus ook onze grote hersenen), maar ook onze hele culturele ontwikkeling aan hem te danken hebben. Want alleen met het samenkomen rond het avondkampvuur hadden de mensen een periode van ontspanning gevonden - uren voor gezamenlijke en fantasierijke uitwisseling, weg van de harde eisen van de dag.

Het is dus waarschijnlijk onze erfenis uit verre tijdperken: Getemde vlammen in vuurschalen, smeltvuren, tinnen fakkels of stormlantaarns scheppen bijna uit zichzelf een gevoel van rust en troost in ons. En verhalen worden nog steeds bijzonder goed verteld in het licht van een vuur.

Wij brengen dit geestverruimende effect veilig in uw eigen tuin. Geniet van de kracht van vuur wanneer je er zin in hebt en de juiste brandstof bij de hand hebt.

VuurschaalVuurschaal
TuinfakkelTuinfakkel
Wegwerp barbecue elzenhoutWegwerp barbecue elzenhout

Zonder roet en wildvuur. Geschikte brandstoffen.

Alleen met de juiste brandstoffen kunnen ontstoken tuinlichten hun positieve effect ten volle ontplooien. Niet elk vurig gereedschap is echter even geschikt voor alle soorten toestellen. Er zijn verschillen afhankelijk van de gebruikte pit, de tank- of cilindertechnologie en ook met betrekking tot de herkomst van de afzonderlijke brandstoffen:

  • Petroleum: In het Engels "paraffin" genoemd, wordt petroleum vaak verward met paraffine, maar in tegenstelling tot de laatste wordt petroleum gebruikt als brandstof voor lampen en schoonmaakmiddelen en niet als vliegtuigbrandstof. Paraffine, een aardoliedistillaat, is een mengsel van verschillende koolwaterstoffen met een brandpunt van ongeveer 55 graden Celsius. Omdat het vloeibaar is en bovendien een hoge viscositeit heeft, stijgt het goed op in lonten en kan het dus worden gebruikt om lantaarns van energie te voorzien.
  • Paraffine: Deze brandstof is ook een aardoliedistillaat, maar is zuiverder dan klassieke aardolie en daarom minder geurig en rokerig. Het is zowel in vaste als in vloeibare vorm verkrijgbaar en is ook uitstekend geschikt voor kaarsen vanwege zijn heldere vlam en uiterlijk. In vloeibare vorm heeft het dezelfde eigenschappen als aardolie en wordt daarom ook in lantaarns gebruikt. Als vast materiaal wordt het gebruikt voor (blikken) fakkels, kaarsen of smeltvuren.
  • Ceresine: Het wasachtige ceresine wordt verkregen door tot tien procent zwavelzuur toe te voegen aan het organische mineraal ozokeriet, dat ook bekend staat als bergwas, aardwas of bergteer. Om witte ceresine te verkrijgen, wordt het ozokeriet bijkomend ontkleurd. Ceresine is reukloos en smelt bij iets meer dan 60 graden Celsius. Het wordt over het algemeen gebruikt voor de vervaardiging van kaarsen en kan dus ook dienen als brandstof in smeltvuren.
  • Stearine: De brandstof stearine wordt meestal gewonnen uit plantaardige oliën zoals palmolie, kokosnoot of karitéboter, maar kan ook - en dit is waar het interessant wordt voor overtuigde veganisten - varkensvet of rundvet als grondstof bevatten. De vetzuren worden door verzeping en verzuring afgescheiden en geperst tot vaste stearine ontstaat. In tegenstelling tot paraffine en petroleum is het door zijn oorsprong gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Stearine wordt ook gebruikt voor wasvuren en kaarsen, omdat het een vaste aggregaat is.
  • Myricine: De was die door honingbijen wordt geproduceerd, wordt vloeibaar bij temperaturen vanaf 62 graden Celsius en wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van kaarsen. Bijenwas is echter vrij ongeschikt voor het bedienen van fakkels of het smelten van vuren. De verbranding ervan veroorzaakt veel roet, dat zich afzet in de lonten en zo de verbrandingscyclus aanzienlijk kan verstoren.
Dek lichtDek licht
Tuinverlichting KeramischTuinverlichting Keramisch
Tuinlantaarn TerracottaTuinlantaarn Terracotta

Op de nok van de verlichting. Tussen veiligheid en lichtvervuiling

Nog maar enkele decennia geleden konden mensen de nachtelijke sterrenzee van onze Melkweg vanaf elk punt op deze aarde bewonderen - vandaag de dag is dit indrukwekkende uitzicht vrij zeldzaam om van te genieten. De reden hiervoor is de steeds grotere hoeveelheid licht die 's nachts wordt uitgestraald door straatlantaarns, industriële installaties, neonreclames en andere bronnen van lichtsmog. Tuinverlichtingssystemen kunnen ook onder deze nachtelijke lastpakken vallen als ze te fel, te lang of in de verkeerde richting schijnen.

Natuurlijk hebben huis- en tuinbezitters de plicht ervoor te zorgen dat hun eigendom 's nachts veilig kan worden betreden. In vakjargon heet dit de plicht om de verkeersveiligheid te waarborgen. Maar net zoals te weinig verlichting u bij een ongeval in de problemen kan brengen, kan te veel van het goede ook leiden tot geschillen en onenigheid - bijvoorbeeld als u uw buurman met behulp van uw pas geïnstalleerde tuinverlichting op een woedende maar onbedoelde manier helpt zijn slaapkamer te verlichten. Menig lampje is in de rechtbank uit het stopcontact gehaald na zo'n overijverigheid. Laat het in de eerste plaats niet zo ver komen.

  • **Inachtneming van de plaatselijke voorschriften inzake verlichtingssterkte ** Tussen 22.00 en 6.00 uur mag een gemiddelde verlichtingssterkte van 1 lux niet worden overschreden. Ter vergelijking: onze natuurlijke nachtelijke metgezel, de maan, heeft een lichtintensiteit van slechts 0,25 lux, en een sterrenhemel slechts 0,001 lux.
  • Gebruik timers of bewegingsmelders om ervoor te zorgen dat u licht hebt precies wanneer (en alleen wanneer) het nodig is en u anders kunt genieten van de sterrenhemel.
  • Gebruik verlichtingsmiddelen met warmwit licht. De kleurtemperatuur van verlichtingsmiddelen wordt aangegeven in Kelvin. Warm wit licht ligt tussen 2.700 en 3.300 Kelvin. Dit beschermt niet alleen uw buren, maar ook een hele reeks andere levende wezens.

Insect-vriendelijke tuinverlichting. Bescherming voor mens en dier

"Mannen zwermen om me heen als motten naar een vlam. En als ze verbranden - nou, daar kan ik niets aan doen", zong de onvergetelijke Marlene Dietrich in 1930 in "The Blue Angel", en werd beroemd met deze film. Maar wat in het beste geval leidde tot figuurlijke brandwonden bij de verliefde slachtoffers van de diva, is een bittere realiteit voor miljoenen insecten die elk jaar een abrupt einde vinden door onze nachtelijke buitenverlichting.

De dieren zijn evolutionair zozeer geënt op het licht van de sterren dat zij zich, om 's nachts hun weg te vinden, altijd oriënteren op het helderste punt van hun omgeving - met een traject dat een hoek van ongeveer 40 graden ten opzichte van de lichtbron aanhoudt. Het is deze gerichtheid die hun ondergang zal worden, want aangezien de kunstmatige lichten veel dichterbij zijn en bovendien veel helderder schijnen dan de hemellichamen ver boven onze hoofden, leidt de inspanning om instinctief op koers te blijven onvermijdelijk tot een steeds strakkere cirkelvormige weg rond de beoogde lichtbron. Uiteindelijk wacht de gedesoriënteerde insecten totale uitputting of zelfs de dood door verbranding. Heb je nu wroeging? Waarom ontwerpt u uw tuinverlichting niet op een insectvriendelijke manier? Het is veel eenvoudiger dan u denkt, want u hoeft alleen maar de juiste lichtbron te kiezen. En er is nog een bonus - met het juiste licht heb je ook minder last van muggen dan vroeger. En de zwoele zomeravonden in de tuin zullen er een stuk gezelliger door worden.

Niet te verleidelijk. Het geheim van de LED.

Insectenogen zien anders - niet alleen door hun facetten. Zij nemen heel andere golflengten waar dan het menselijk oog en reageren bijzonder gevoelig op ultraviolette straling en op licht van kortere golflengten in het blauwe, groene en violette kleurengamma.

Hieruit volgt dat kunstlicht zonder UV-componenten en in het geel-rode spectrale bereik voor de dieren eerder oninteressant is. En wie combineert deze eigenschappen uitstekend en wordt zelfs bij langdurig gebruik niet heet? Een LED met een warm-witte kleurtemperatuur. LED's zenden geen UV-straling uit en aangezien warmwit licht over het algemeen meer geelrode componenten bevat dan zijn koudwitte tegenhanger, biedt de combinatie van de twee de beste bescherming voor en tegen insecten. En als u er nu voor zorgt om uw kunstmatige lichtbronnen buiten het huis af te schermen, zodat ze niet als bakens rondom in de duisternis schijnen, hebt u uw menselijke best gedaan. De volgende mot die langskomt en de hele BUND (die ook het gebruik van LED's buitenshuis aanbeveelt) zal u waarschijnlijk dankbaar zijn.