Onderwerpen aan Trellis

Gids

Trellis & groei hulpmiddelen. Klimhulpmiddelen voor de weg naar boven

CreepersCreepers

Ondersteunende groeihulpen vervullen een hele reeks specifieke functies in de tuin. Vele sier- en nuttige planten vinden er houvast in en kunnen alleen met hun hulp hun groei en bloei volledig ontplooien. De resulterende groei op huismuren, carports of pergola's biedt nieuwe habitats voor insecten en kleine dieren. Trellises, rasters of bogen zijn ook prachtige designelementen en als zodanig bijna net zo veelzijdig als de plantensoorten die zich erop uitstrekken naar de zon. Een pompeus voorbeeld van hun ontwerpkracht zijn de enorme verticale landschappen die de Franse botanicus Patrick Blanc over de hele wereld artistiek ensceneert door in de constructies plantvakken en geavanceerde irrigatiesystemen te integreren. Maar u kunt ook gerust in kleinere afmetingen denken en gewoon profiteren van de volgende voordelen:

 • Groeihulpen vergroenen kale, troosteloze plekken op huismuren of garages en verfraaien deze optisch.
 • Vooral in kleine tuinen of op balkons zorgen ze voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.
 • Als ruimteverdelers kunnen ze een tuin een volledig nieuwe look geven. Met hun hulp kunnen b.v. scheidingsvlakken worden afgebakend, waardoor een groene ruimte stuk voor stuk toegankelijk wordt en niet op het eerste gezicht zichtbaar is.
 • Gebruikt als schaduw- en privacyschermen, beschermen ze de tuingebruikers zowel tegen de felle zon als tegen nieuwsgierige blikken.
  Enthousiaste tuinliefhebbers vinden in ons assortiment latwerk en groeihulpen een doordachte selectie van beproefde en hoogwaardige systemen, waarmee zij hun groene open ruimte kunnen inrichten en net dat ietsje meer kunnen geven. En ook voor de meer pragmatisch ingestelde tijdgenoten hebben wij de nodige oplossingen klaar om de teelt van de geselecteerde plantensoorten zo praktisch en innovatief mogelijk te beheren. Robuuste materialen, die deels met de hand worden verwerkt in kleine Duitse fabrieken, die ook optisch indruk maken door hun geraffineerde uitvoering, staan garant voor hoge kwaliteit en functionaliteit.

Vorm en functie. De "Who's Who" van de klimhulpmiddelen

Ranken voor tomatenplantenRanken voor tomatenplanten

Wat de keuze van materialen en vormen betreft, zijn trellies, leibomen en andere klimhulpen zeer veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in een delicaat design en dus bijna onzichtbaar op de muur van het gebouw. Volumineuzere constructies daarentegen hebben een grote invloed op het aanzicht van de gevel - en niet alleen in de eerste fasen van de beplanting. In het ideale geval sieren constructies van metaal, hout of bindgaren de tuin en het huis zelfs zonder begroeiing, en daarom is het zinvol ze niet alleen op zuiver functionele aspecten te selecteren, maar ook op vormgevingsaspecten.

 • Zuiver taalkundig worden alleen de metalen of houten constructies voor klimplanten die hun eigen klimorganen vormen, als latwerk aangeduid. Sinds het einde van de 19e eeuw worden ze gebruikt voor de vergroening van gevels - de breedte van de gebruikte trellis hangt af van de voorkeuren van de respectieve klimplanten. Net als trellises kunnen ze - afhankelijk van het type - permanent aan de muur worden bevestigd of vrijstaand worden gebruikt, bijvoorbeeld in combinatie met bloembakken. Hier speelt echter een hoge mate van stabiliteit een belangrijke rol, aangezien volledig overwoekerde latwerk een groot oppervlak kan vormen dat door de wind kan worden aangevallen.
 • Spaliers: Oorspronkelijk werden trelliers vanaf het midden van de 17e eeuw in Frankrijk gebruikt voor de teelt van nuttige planten zoals fruitbomen, die met hun hulp in bepaalde tweedimensionale vormen werden gedwongen. Daartoe werden de jonge scheuten regelmatig opnieuw aan het latwerk bevestigd met behulp van bindgaren of draad. Trellises zijn populair bij amateurtuiniers die slechts over kleine oppervlakten beschikken en daarom de neiging hebben hoger te mikken bij het planten. Daarnaast zijn er vrijstaande latwerkjes die hun waarde hebben bewezen, bijvoorbeeld bij het kweken van groenten in de moestuin.
 • Kabeltraliesystemen: Kabeltraliesystemen zijn iets ingewikkelder te installeren, maar flexibeler dan bijna alle andere methoden, omdat ze lineair of in elke gewenste raster- of ruitvorm kunnen worden geïnstalleerd. Zij kunnen zich zelfs aanpassen aan de groei van onconventionele planten. Bovendien zijn ze betrekkelijk onopvallend, passen ze over het algemeen bij elk type klimplant en kunnen ze indien nodig op elk moment worden aangevuld.
 • Klimbogen: Een klimboog is niet alleen een eenvoudig klimhulpmiddel, maar ook een effectief middel voor ruimtelijke tuininrichting. Een prachtig beplante rozenboog bij de ingang van de tuin is een bloeiend welkom voor bezoekers. Maar hij kan niet alleen als blikvanger dienen, maar ook de aandacht vestigen op andere hoogtepunten in de tuin, zoals beelden of waterpartijen. En boven een tuinbank vormt hij een goede schaduw.
 • Sierzuilen: Sierzuilen en obelisken, meestal van staal of roestvrij staal, zijn niet alleen een middel om een doel te bereiken, maar beantwoorden ook aan de zinnelijke eisen van een tuinontwerp. Grote modellen zijn stevig verankerd in de tuingrond, terwijl kleinere versies ook zeer geschikt zijn voor potplanten, die met hun hulp kunnen worden opgekweekt tot kleine sculpturen. Maar ook in groentebedden kunnen ze goed werk doen, bijvoorbeeld door bonen of erwten te helpen hoger te groeien.
 • Wijnstokken: Wijnstokken dienen in de eerste plaats als rustieke steun. Zij helpen zowel de groeiende plantenscheut, die zelf nog kwetsbaar is, om weer en wind goed te overleven, als zijn oudere tegenhanger, die wellicht gebukt gaat onder vele vruchten. Metaal, in vorm gesmeed en versierd, kunnen ze ook in de tuin zelf een echte blikvanger worden. En voor wie het graag wat natuurlijker heeft, raden wij stokken van bamboe aan. Aangezien zij echter niet zo duurzaam zijn als systemen van metaal of hout, zijn zij meer geschikt voor pot- en kuipplanten of eenjarige groenten. Met behulp van speciale hoekverbinders of piramidepunten kunnen ze desgewenst ook worden gebruikt om driedimensionale draagconstructies te bouwen.
 • Kruipnetten: Kruipnetten zijn geschikt voor eenjarige klimplanten zoals erwten, bonen of wikke, als ze gemaakt zijn van composteerbaar materiaal zoals jute, zoals de versie die wij aanbieden. Als ze na een paar jaar de eerste tekenen van ontbinding vertonen, kunnen ze de volgende herfst zonder problemen worden opgeruimd en gecomposteerd, samen met de plantenresten.

Natuurlijk groeien. Van de voorkeuren van klimplanten

Niet elke klimhulp is even geschikt voor alle planten, omdat niet alle planten op dezelfde manier naar boven streven. In de loop van de evolutie heeft de natuur, net als elders, zeer uiteenlopende strategieën ontwikkeld met behulp waarvan de flora van onze planeet zich uitstrekt naar het levengevende zonlicht. Afhankelijk van de gebruikte techniek hebben zij verschillende systemen nodig die hun natuurlijke groei optimaal ondersteunen. Wij hebben de belangrijkste verschillen hieronder samengevat.

Ranking.
Klimplanten ontwikkelen beweeglijke, tastgevoelige aanhangsels waarmee ze naar geschikte houvast zoeken om snel en doelgericht omhoog te kunnen groeien. Vele druivensoorten, maar ook de erwt en de passiebloem behoren tot deze plantensoort. Zodra zij iets geschikts hebben gevonden, wikkelen zij zich er omheen en creëren zo de nodige steun. Aangezien zij ook graag hun eigen scheuten voor dit doel gebruiken, groeit deze plantensoort vaak zeer dicht en mat aaneen. Sommige planten haken de uiteinden van hun ranken ook in kleine gaatjes of scheurtjes in het substraat - maar men hoeft zich geen zorgen te maken over structurele schade zoals bij hechtwortels. Grootschalige, relatief filigrane klimhulpmiddelen zoals rasters, netten of latwerk zijn geschikt voor klimplanten. De diameter van de afzonderlijke stokjes mag niet te groot zijn, anders kunnen de ranken zich er niet goed omheen wikkelen. Als vuistregel geldt dat de omtrek van de staven, draden of touwtjes altijd kleiner moet zijn dan de lengte van de actieve plantenscheut - maximaal ongeveer twee centimeter. Bovendien moeten de grootte en de hoogte van de gebruikte klimhulp ook overeenstemmen met het groeigedrag van de overeenkomstige plant en voldoende afstand tot de muur van het huis hebben om voldoende ventilatie van de plant te garanderen.

Lijmwortels.
Soms ook "zelfklimmers" genoemd, hechten hechtwortels zich aan het substraat met behulp van speciaal ontwikkelde hechtorganen, hechtschijven of hechtwortels. Hun beroemdste vertegenwoordiger, de klimop, is een goed voorbeeld - een speciale klimhulp is voor deze klimtechniek niet absoluut noodzakelijk. Als u de groei echter naar uw hand wilt zetten, kunt u klimhulpmiddelen hier onder ontwerpaspecten integreren. In de beginfase zijn klimhulpmiddelen met een grote maaswijdte ook nuttig gebleken als opdrukhulpmiddelen. Aangezien de hechtorganen van dit soort klimplanten vaak alleen op de bovenste, jonge scheuten van de planten worden gevormd en zich later niet meer voortplanten, kunnen steunen van afzonderlijke dwars- of verticale touwen ook goed als valbescherming fungeren. Vastzittende wortels laten door hun groeiwijze altijd sporen na op de bouwconstructie. Daken en afwateringssystemen moeten daarom altijd vrij van aangroei worden gehouden vanwege het risico van structurele schade.

Schlinger en Winder.
Deze plantensoort draait met de hele scheut spiraalsgewijs rond klimhulpen en groeit meestal verticaal omhoog, waarbij de scheutpunt in langzame, cirkelvormige bewegingen nieuwe steun zoekt. Pas wanneer hij dit heeft gevonden, begint de plant dikker te worden en nieuwe bladeren en zijscheuten te vormen. Geschikte klimhulpmiddelen zijn plantstokken, steunpalen of latwerk, bij voorkeur met een ruim gekozen diameter, zodat de scheut van de plant zich er gemakkelijk omheen kan wikkelen. Aangezien "sterke klimmers", zoals de blauw-grijzen, er door hun sterke groei in kunnen slagen te dunne klimhulpmiddelen te verpletteren, is het zinvol bijzonder stevige steunen te gebruiken om mogelijke schade te voorkomen. Anderzijds zijn minder dikke steunsystemen ook voldoende voor pronkerige wijnstokken of kiwi's. Idealiter hebben ze een ruw oppervlak of kleine zijbeugels die voorkomen dat de plant er tijdens de groei afglijdt. In de groeifase kan het ook de moeite waard zijn de scheuten extra vast te zetten met bindtouw of klemmen.

Splayclimbers.
Splayclimbers gebruiken een strategie die vergelijkbaar is met die van een menselijke sportklimmer om omhoog te klimmen. Op hun weg naar boven, gebruiken de elastische scheuten elke mogelijke gelegenheid om zich te spreiden en vast te klemmen. Bovendien vormen spleetklimmers, waartoe bijvoorbeeld ook roos of braam behoort, vaak extra doornen en stekels die hen als weerhaak extra steun bieden. Vanwege hun spreidende zijwaartse groei maken spreidklimmers graag gebruik van horizontaal gerichte groeihulpen zoals latwerk of spandraden. Je moet deze planten dwingen om groter te worden door hun scheuten regelmatig op te binden. Als u de schikking echter van tevoren plant, kunt u prachtige vormsnoei maken.

Shaped shrubs.
Shaped shrubs zijn kunstmatige wezens. Door streng te snoeien en de scheuten aan stokken, touwen of latwerk vast te binden, dwingen hun scheppers ze geduldig in vorm. Zij zijn bijvoorbeeld bekend als leifruitbomen aan de muren van huizen, maar in principe kunnen ook andere wijnstokken en klimplanten worden omgevormd - zij hoeven later alleen maar houtige scheuten te ontwikkelen. Als de plant groeit langs een lijn die voor hem onnatuurlijk is, werken er soms sterke krachten op het draagsysteem; daarom moet het zo worden gekozen dat het bestand is tegen de daaruit voortvloeiende belastingen. Te dunne stangen of kabelsystemen zijn hier ongeschikt; rastervormen daarentegen maken een precieze uitlijning van de plant mogelijk, maar moeten toch zo worden geplaatst dat zij zich nog steeds verhouden tot de groei.