Menu
Niewsbrief

Thee zetten

Het kiezen van een theepot - een wetenschap op zich

TheepotTheepot

Een theepot is een theepot is een theepot. Men zou denken. Maar bij nadere beschouwing blijkt dat deze wijsheid - losjes gebaseerd op Gertrude Stein - tekortschiet. Wie het onderwerp van de theebereiding van naderbij bekijkt, zal snel beseffen dat de vorm, het materiaal en de samenstelling van de tuit en (indien aanwezig) het zeefje van een theepot een beslissende invloed kunnen hebben, niet alleen op het gebruikscomfort, maar ook op het thee-aroma. Onderwerpen waarover theeliefhebbers overal ter wereld altijd heftig discussiëren - niet voor niets is de bereiding van thee op veel plaatsen ceremonieel of geritualiseerd - maar anderzijds is ook de wetenschappelijke bestudering van de theepot wijder verbreid dan men over het algemeen zou aannemen.

Materiaalwetenschappen
Meer dan een kwestie van smaak. De theepot en zijn materiaal.

Ze zijn verkrijgbaar in het klassieke porselein, in de versies met meer open poriën van keramiek en klei, in zeer gedistingeerd zilver, in gietijzer, dat vaak uit Japan komt, in tin, dat niet meer zo gebruikelijk is, in glas daarentegen, dat nu vrij wijdverbreid is, en de purist grijpt soms naar roestvrij staal. Vanuit een zuiver visueel oogpunt is een favoriet vaak snel gekozen. Maar de vraag welk materiaal het meest geschikt is voor een theepot gaat veel verder dan dergelijke banale motieven.

Glas en porselein domineren het Manufactum-gamma - en dat is niet voor niets. Beide materialen zijn gemakkelijk schoon te maken door hun gladde buitenkant en nemen geen (of althans nauwelijks) smaken op. Zij zijn dus ook geschikt voor gebruik met wisselende soorten thee, terwijl bezitterige theepotten van poreus of ongeglazuurd materiaal vaak uitsluitend voor één variant worden gebruikt, omdat zij de neiging hebben aroma's aan zich te binden. Theepotten van glas en porselein zijn bijzonder geschikt voor groene en witte thee, die op lagere temperaturen moeten worden gezet dan hun zwarte soortgenoten. In principe zijn beide soorten theepotten echter verdraagzaam en compatibel met alle vormen van thee. Wie graag afwisseling op de theetafel brengt, doet er goed aan een van deze te gebruiken. De theepurist kan zich natuurlijk ook volledig vrij voelen om zijn of haar theepot voor een specifiek doel te gebruiken.

Porseleinen Mantelkan

Oorspronkelijk uit Frankrijk: een klassieker uit 1953

Porseleinen Mantelkan

Het principe is eenvoudig: de witte porseleinen pot gaat vergezeld van een precies passend deksel van roestvrij staal, dat niet bekend staat om zijn goede warmtegeleiding, dat aan de binnenkant bekleed is met een vilt gemaakt van 50% katoen en 50% rayon. Dit zorgt voor een uiterst doeltreffende isolatie en wat zich in de pot bevindt - koffie of thee - blijft langer warm onder het deksel. Ons steengoed koffiefilter past over de opening van de pot.

€ 149,00

Volumineus, goed in balans en weinig druipend.

Laacher Theepot Druppelarm

Deze theepot werd gemaakt als een opdrachtproject. De opdracht voor het keramiekatelier was een theepot te ontwikkelen die een voldoende groot volume heeft en tegelijkertijd door het ontwerp van de tuit zo weinig mogelijk neigt te druppelen. Wat de vorm betreft, keken ze naar de oude Bogler-modellen en vonden ze wat ze zochten. Er werden inderdaad aanpassingen gedaan, vooral aan het ontwerp van de tuit. De oplossing van het handvat met een opschroefbare lederen band, die indien nodig kan worden vervangen, draagt ook bij tot een druppelarm gebruik van de kan door een goede balans bij het schenken. Het deksel heeft een diepgetrokken rand aan de onderkant en is zo beschermd tegen uitvallen. Nota bene: Omdat thee vloeibaar is, zal een absoluut druppelvrije pot waarschijnlijk altijd een utopie blijven, maar het minimaliseren van druppels is mogelijk, zoals dit model bewijst.

€ 189,00

Het moet de vorm van een buikje hebben. Gratis drijver voor de theepot

Heb je je ooit afgevraagd waarom theepotten er vaak gedrongen en gedrongen uitzien? De bolle vorm is geenszins een uiting van gezelligheid - ook al lijkt dit niet zo vergezocht in de context van de ontspanning die een goed kopje thee kan beloven - het bewijst veeleer de beproefde richting van functie naar vorm.

Traditioneel wordt thee altijd los in een pot gezet. Hoe vrijer de theeblaadjes zich in de theepot kunnen bewegen, hoe beter het aroma zich kan ontplooien. Enerzijds zetten de gedroogde bladeren zich tijdens het trekken uit tot twee keer hun omvang, anderzijds vinden ze het heerlijk om van alle kanten door heet water omringd te worden. Wie zou dat niet begrijpen - in het aangenaam warme bubbelbad vertonen mensen immers ook kamerneigingen. De brede en afgeronde vorm van de pot ondersteunt de thee bij zijn persoonlijke ontwikkeling. En wie zou hem dat willen ontzeggen?

Nu is de vrijzwevende variant van de theebereiding de meest aromatische, maar toegegeven ook niet de meest comfortabele. Tenzij het apparaat een ingebouwd filter heeft bij de uitloop naar de tuit, zoals onze Japanse theepot, en de blaadjes opvangt terwijl ze worden uitgeschonken, moet er nog steeds een zeefje tussen worden geplaatst voordat de thee wordt opgediend. De theepotten van het Manufactum-assortiment bieden daarom optioneel - als het ware als tussenoplossing - ruime zeefinzetten die de theeblaadjes zoveel vrijheid geven als technisch mogelijk is.

Spannend, maar zonder spanning. Vaten gemaakt van "Jena" glas

Theepot borosilicaatglas

Alle onderdelen zijn gemaakt van hittebestendig glas: het kanlichaam en de handgreep, het deksel incl. knop en het filterelement. Het deksel van de kan kan er ook op worden gezet met het filter op zijn plaats. Volume 1,2 l. Hoogte 16 cm, 15,5 cm Ø. Gewicht 420 g.

€ 54,90
Borosilicaatglas

Borosilicaatglas is reuk- en smaakloos en geschikt voor gebruik in de oven en de magnetron, op het fornuis, in de koelkast en in de vaatwasmachine. (Volg de onderhouds- en gebruiksinstructies van de fabrikant).

Filio theepot

De theepot van ontwerper Tassilo von Grolman is een treffend bewijs van een ontwerp dat qua vormgeving onomstreden is, waarbij de vorm verbluffend recht doet aan het doel. De theepot zelf, in de vorm van een grote halve bol van hittebestendig Duran-glas, en een theezeefje dat het volledige volume van de theepot inneemt, zorgen ervoor dat de thee met al zijn actieve bestanddelen zich tijdens het zetten volledig kan ontvouwen - omdat hij als het ware "vrij zweeft". De glazen theepot met afneembaar deksel is opgehangen in een metalen frame dat tevens dient als handvat en standaard. Hij kan gemakkelijk van het frame worden losgemaakt voor een grondige reiniging. Gemaakt in Mettmann.

€ 159,00

De valkuilen van tules. Alles moet naar buiten komen

De tuit, soms liefkozend snavel of tuit genoemd, is zeker niet alleen maar een mooi accessoire van een trotse theepot, zoals een sprookje van de Deense sprookjesdichter Hans Christian Andersen de lezer zou kunnen doen geloven. Het zorgt voor de afgifte van kleur- en smaakstoffen die de neiging hebben zich op de bodem van de theepot te verzamelen, en daarom moet de tuit in het beste geval - althans dat is wat de wetten van de fysica zeggen - ver onderin de theepot opgaan in het lichaam van de theepot.

Bovendien is de tuit de spil van wat waarschijnlijk het meest uitvoerig onderzochte wetenschappelijke fenomeen in de sector van de warme dranken is: het theepoteffect. Iedereen kent het, en bijna niemand weet hoe je het kunt voorkomen: de brutale druppel die op het pas gewassen tafelkleed valt in plaats van rechtstreeks in het kopje - onheilspellend langs het lichaam van de theepot. Sinds 1938 zijn talloze studies gewijd aan deze curiositeit, die uiteindelijk vrij duidelijk kan worden verklaard door het samenspel van uitstroomsnelheid, hoek, vulniveau, materiaal van de theepot en oppervlaktespanning van de druppel. Wie deze stand van zaken schrijnend vindt, kan volgens de laatste bevindingen een theepot kopen met een afscheurrand in plaats van een afgeronde rand, een waterafstotende strook Sellotape aan de onderkant van de tuit bevestigen of een gewone druppelvanger gebruiken.

Uiteindelijk moet u bij de aankoop van een theepot dus volledig afgaan op uw persoonlijke smaak - of die nu esthetisch of culinair van aard is. Beide zijn immers zeer subjectief. En geen enkele wetenschapper ter wereld zal een formule vinden die voor alle theedrinkers geldt. Het belangrijkste is dat het smaakt. En het smaakt je goed.

Japanse Theepot

Korte innerlijke reflectie. Japans theeservies

Japanse theepot, Blauw

De theeceremonie, zoals die traditioneel in Japan wordt gevierd, heeft een eeuwenoude geschiedenis. De regels zijn talrijk en gevarieerd. Voor degenen die eraan deelnemen, wijzen zij de weg - sado, de weg van de thee - en worden zij als meditatief ervaren. Want daar gaat het om bij het ritueel genieten van de warme drank: rust vinden, het leven van alledag achter zich laten en een moment van mindfulness beoefenen. Ons theeservies kan, heel oneerbiedig, ook voor dit doel dienen. Het is afkomstig van het zuidelijkste van de Japanse eilanden, uit de stad Arita, waarvan de geschiedenis al sinds het begin van de 17e eeuw met porselein verbonden is.

€ 69,90
Menu