Menu

Gids

Eerlijkheid is het beste beleid. Lederen portefeuilles

Cordovan Kaart PortemonneeCordovan Kaart Portemonnee

Weet je welke stut veldonderzoekers het liefst gebruiken voor een eerlijkheidstest? Precies: de portemonnee. Eerlijkheid duurt het langst - vooral als het om portefeuilles gaat.

Een uitdrukking van onze persoonlijkheid, een spiegel van onze levensstijl, een bewaarder van persoonlijke waarden en een trouwe metgezel - sinds zijn oorspronkelijke ontwerp als eenvoudige handtas is de portemonnee zichtbaar geëvolueerd in zijn functionaliteit.

Om recht te doen aan deze veelzijdige claim, moeten het materiaal en de afwerking onberispelijk zijn. Ook hier geldt: eerlijkheid is het beste beleid. In de portefeuille moeten immers uw financiële en persoonlijke waarden worden ondergebracht, en wel zo veilig mogelijk en zo lang mogelijk. Het maakt niet uit of u op zoek bent naar een ingewikkelde portefeuille of een eenvoudige handtas. Om een portefeuille te zijn die lang meegaat, moet hij voldoen aan bepaalde criteria inzake materiaal en fabricageprocédé, vakmanschap en functionaliteit.

Het bestaat, die authentieke levensduur en veelzijdigheid, dat bewijst ons zorgvuldig uitgekozen assortiment lederen portefeuilles: gemaakt van duurzaam materiaal in een solide afwerking, met een doordacht design en zinvolle functies.

Overzicht

Leder is een eerlijke huid

"Natuurlijk" willen we de inhoud van onze portefeuille toevertrouwen aan een robuust materiaal.
Leer is hier ideaal, geen spinnenweb' tegen de natuur zoals papier, geen klomp op het been zoals beton. Het is een eerlijke huid: haar individuele littekens - de natuurlijke verschijning van de huid - vertellen openlijk over het leven dat zij heeft geleefd.

Leder is van nature soepel en sterk tegelijk, uiterst duurzaam en gaat enorm lang mee. Charlie Chaplin aka The Tramp kon in "Gold Rush" alleen op de "leren" zool van zijn schoen kauwen omdat die voor de opnames geheel uit zoethout was gegoten. En probeer leer eens te scheuren: je zult het moeilijk krijgen. De binnenvezels van een leder zijn nauw met elkaar verweven en geven het materiaal een immense sterkte.

Handschoen-zacht tot zadel-proof. Looien voor een lang leven

LooiprocesLooiproces

Leer is ongelooflijk veelzijdig: van handschoenzacht tot zadelbestendig, de wereld van de grip ligt voor u open. De kwaliteit van het leer wordt niet alleen bepaald door de grondstof, maar ook door het looiproces. Hoe stevig of rekbaar, hard of soepel het leer uiteindelijk wordt, hangt ook af van de gebruikte looistoffen en het herlooiingsproces.

Een portemonnee komt pas in ons assortiment als het leer voldoet aan onze eisen voor het looiproces. Wij geven de voorkeur aan ecologisch veilig plantaardig gelooid, pit- of zaadgelooid leder. Het is hoofdzakelijk afkomstig van Duitse looierijen waar de traditionele, langdurige looiprocédés worden gehandhaafd.

Een voorbeeld: Na het looien moet een leer worden "geweekt" en ingevet. Dit gebeurt traditioneel in een draaiende voller met behulp van dierlijk talg, het zogenaamde looivet ("dégras"). Onze voorkeur gaat hier uit naar kabeljauwolie en teer van berkenbast, zoals wij die voor onze Manufactum-leercollectie laten gebruiken. De kabeljauwolie geeft het leer soepelheid, de teer van berkenschors impregneert het op natuurlijke wijze.

Kleur aan wie kleur toekomt. Natuurlijk mooi

In principe bepalen de gebruikte looistoffen reeds de kleur van een leder. Zo krijgt het leder tijdens het looien een karakteristieke, licht bruin-roodachtige tint, waaraan het eindleder de benaming "rood gelooid" ontleent en die voor elke partij enigszins anders is.

Voor meer kleurrijke tinten wordt het leder naderhand geverfd. Om ervoor te zorgen dat het leer een eerlijke huid blijft, mag het niet met kleur worden "bespoten". Om de oorspronkelijke oppervlaktestructuur te behouden, is een zekere handigheid vereist - bijvoorbeeld het transparant verven met anilinestoffen, waardoor het natuurlijke poriënpatroon niet verborgen blijft.

Zo creëer je dat speciale uiterlijk dat verschilt van product tot product. Deze individualiteit wordt mettertijd nog versterkt, wanneer het leder tijdens het gebruik zijn typische glanzende patina ontwikkelt.

Leder verandert, het veroudert gracieus. Dit is wat het materiaal zo uniek en mooi maakt.

Welk leer voor uw portefeuille? Van dichtbij en persoonlijk

Koeienhuid, bijvoorbeeld, is een zeer stevig leer. Het is wijdverbreid en kan op vele manieren worden gebruikt, als meubilair en kledingleer, maar ook voor koffer, rugzakken of schoenen. En het is ook populair voor handtassen. Tegelijkertijd varieert de nerf van rundleer van grof tot fijn.

Kalfsleer is ook een zeer stevig, gelijkmatig leer. Vergeleken met koeienhuid vertoont het een fijner nerfpatroon. Dooskalf** wordt beschouwd als een bijzonder zacht, glad kalfsleder, dat bij voorkeur wordt verwerkt tot tassen en schoenen.

Lamsvel wordt gekenmerkt door zijn lichtheid, zachtheid en soepelheid. Als glad leder van hoge kwaliteit wordt het daarom meestal gebruikt voor lichtere vrijetijdskleding.

Dierenhuid is zeer duurzaam, vooral als het oudnerf gelooid is. Dan is het handschoen-zacht en bijna wollig om aan te raken. Oorspronkelijk werd het vooral gebruikt voor traditionele klederdracht, maar nu vindt het ook veel liefhebbers in moderne creaties. Het rendier behoort tot de familie van de herten, waarvan de huiden eveneens bij voorkeur met zeem gelooid worden en een scheurvast, duurzaam, soepel en royaal rendierleer opleveren.

Paardenleder/Schelp Cordovan: Paardenleder is de ultieme lederkwaliteit. Vooral een portefeuille van het legendarische Shell Cordovan kan qua duurzaamheid niet worden overtroffen. Dit leder heeft een enorme robuustheid, die het te danken heeft aan zijn sterk samengedrukte vezelstructuur. Shell Cordovan kan en moet ongevoerd worden verwerkt, omdat het van nature twee mooie gladde lederen kanten heeft. Het is echter een zeer schaars goed: verkregen uit de achterflanken (croup) van zware koudbloedpaarden, kunnen alleen kleine huiden, niet groter dan A3, worden versneden.

De cruciale vraag. Welke portemonnee past bij mij?

Waarden beschermen: Naast contant geld hebben we meestal nog andere waardevolle spullen in onze portemonnee. Creditcards natuurlijk, maar ook foto's van dierbaren, loterijbriefjes voor de hopelijk grote winst, bonnetjes en briefjes, reserve vuursteentjes voor de benzineaansteker of zelfs de pleister en het condoom voor alle eventualiteiten - de inhoud van een portemonnee is even gevarieerd als de persoonlijkheden die een portemonnee met zich meedragen.

Hand op het hart en portemonnee: Hoe gebruik jij je portemonnee het meest? Betaalt u zelden contant, maar verkiest u met een kredietkaart te betalen? Wilt u extra vakken voor bonnetjes en tickets? Misschien wil je ook veel geld kunnen bewaren.

Naast (uiteraard) het ontwerp zijn het formaat, de snit en de kenmerken doorslaggevende factoren bij de keuze van uw perfecte portemonnee.

Factor 1: omvang en formaat

De een wil zijn portemonnee in zijn broekzak kunnen stoppen, de ander bergt haar portemonnee liever op in haar handtas. Dus: mini portemonnee of XXL portemonnee? Slanke rugzak of accordeonformaat dat met u meegroeit?

Als u uw portemonnee graag in uw handtas opbergt, zorg er dan voor dat hij past bij de grootte van uw tas. Een grote portemonnee zal een koppeling opblazen.

Overweeg of uw portefeuille uw handtas kan vervangen voor de avond in het restaurant of het theater. Portemonnees met extra vakjes voor mobiele telefoon en creditcards kunnen hier zeker als elegante metgezellen fungeren.

Factor 2: Het muntcompartiment

Sommigen hamsteren het, anderen vermijden het. We hebben het over kleine veranderingen. Tot welk type persoon behoor jij?

"Wie de penny niet eert, is de thaler niet waard" - dit is een oude en zeker ware zin. Maar sinds wij in de moderne, geldarme tijd zijn aangeland, heeft de uitdrukking als het ware haar "levendigheid" verloren. Vooral voor grotere aankopen betalen wij onze rekeningen liever zonder contant geld met een kredietkaart of via internetbankieren.

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is een muntenvakje in de portefeuille vrij ongebruikelijk, maar van oudsher circuleert daar veel minder muntgeld. In de eurolanden daarentegen is het aantal munten groter dan het aantal biljetten, zodat de portefeuille bij contante transacties snel in omvang en gewicht kan toenemen.

Als u een liefhebber bent van cashloos betalingsverkeer of uw muntgeld liever los in uw broekzak draagt, dan kunt u het beste kiezen voor een portemonnee zonder muntvak.

Als u het monetaire minimalisme wilt perfectioneren en u wilt beperken tot de belangrijkste biljetten en de kredietkaart, is een eenvoudige geldclip ook voldoende.

Houdt u van de cent, van "jingling money", van gepast betalen? Dan verwelkom je een groot muntvak. En als u er ook nog een klein telbordje bij krijgt, is uw beursgeluk compleet.

Tip

Of het nu groot of klein is, waarom maakt u ondertussen uw muntenvakje (of uw broekzak) niet leeg? De opluchting voor uw portemonnee mag niet worden onderschat, evenmin als het besparingseffect tot onverwachte rijkdommen leidt ... Meestal is een verzamelpunt voor het gespaarde kleingeld snel gevonden.
U kunt uw losse muntgeld ook samen in uw eigen broekzak bewaren: bijvoorbeeld in een Schüttelbörse. Uw wasmachine zal u dankbaar zijn...

Factor 3: De rits

De rits is slechts gedeeltelijk een kwestie van smaak. Nu eens meer, dan weer minder in de mode, het houdt op betrouwbare wijze zowel muntstukken als allerhande kleinigheden in toom. Tot slot beveiligt de ritssluiting de inhoud van de portefeuille tegen ongeoorloofde toegang.

Factor 4: De (hand)tasvervanger

Grote portemonnee of kleine (hand)tas? Met een kleine truc, hoef je deze beslissing helemaal niet te nemen: Verander uw handtas eenvoudig in een buitengewone tas of clutch.

In de eenvoudigste versie is het een banktas met nette, rommelige opbergruimte.

Of in de meer weelderige versie, uitgerust met een extra vak voor een mobiele telefoon.

Als u uw kleingeld, creditcards en tickets bij de hand hebt en zelfs uw huissleutels veilig hebt opgeborgen, wordt de avond op het feest, de bioscoop of het concert een stuk gemakkelijker.

Geschud, niet geroerd. Schudden portefeuille voor klein geld

Wie had gedacht dat schudden de popcultuur zou binnendringen? Geschud, niet geroerd, is hoe James Bond zijn wodka martini verkiest sinds de jaren 50. "Schud je haar voor me!" zong Helge Schneider op zijn eigen clowneske manier.

Shake portemonnees zijn de ideale keuze voor al diegenen die hun kleingeld gescheiden willen houden van hun andere papieren en biljetten. Die hun portefeuille graag voor andere doeleinden gebruiken en er een paar oorbellen of de voorraad medicijnen voor de volgende dag in meenemen. Of die het gewoon leuk vinden om te schudden als er geen martini of haar in de buurt is.

Tegen dieven en tasjesdieven

Scrooge McDuck hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Hij neemt graag een bad in zijn geldbak, maar als echte vrek heeft hij geen portefeuille bij zich. Minder rijk gezegende gewone burgers weten echter hoe pijnlijk het verlies van een portefeuille kan zijn - zowel vanwege de geldelijke als de persoonlijke waarde ervan. Maar je kunt jezelf wapenen.

Portefeuille met kettingbescherming: Biker Wallet
Een portemonnee die je niet (of nauwelijks) kunt verliezen omdat hij zichzelf vrijwel beschermt tegen verlies of diefstal: de biker wallet of biker purse. Vooral onderweg zorgen motorrijders ervoor dat ze hun portefeuille "dicht bij de man" (of vrouw) dragen en dat ze die extra kunnen beveiligen tegen verlies en diefstal.

Typische kenmerken van de biker wallet zijn dus de ketting of de sterke lederen riem waarmee hij aan kleding kan worden bevestigd, vooral aan een riem of tas. Motorrijders geven waarschijnlijk de voorkeur aan de achterzak, vandaar de smalle snit van de portefeuille, waardoor hij in (bijna) elke zak past.

RFID bescherming. Veranderen in een slimme portemonnee
RFID-bescherming in de portemonnee vindt steeds meer aanhangers. Radiogestuurde kredietkaarten zijn uitgerust met een RFID-chip (RFID = Radio-Frequency Identification), die technisch onderlegde dieven zonder toestemming willen (en helaas vaak ook kunnen) lezen. Een geschikt hoesje schermt de radiochip van uw creditcard op betrouwbare wijze af en beperkt tegelijkertijd het bereik van de RFID-transponder.

Onze geborsteld roestvrij stalen kaarthoes biedt een doeltreffende bescherming tegen onbevoegd lezen. Dankzij zijn platte vorm past de roestvrijstalen hoes ook in de kaartsleuven van uw portefeuille of handtas.

Verloren, gevonden. De truc met de foto
De vraag rijst onvermijdelijk: Hoe eerlijk zijn de vinders van verloren portefeuilles? Menig onderzoeker heeft zich dezelfde vraag gesteld. Experimenten hebben enkele verrassingen aan het licht gebracht, bijvoorbeeld: We zijn eerlijker dan we denken. Hoe voller de portefeuille, hoe groter de kans dat de vinder de portefeuille teruggeeft. Dat is een van de bevindingen van een internationale studie die in 2019 is uitgevoerd door een team van onderzoekers uit Zwitserland en de VS.

Als de portefeuille ook persoonlijke voorwerpen bevat, zoals een foto van een gelukzalig lachende baby of een schattige puppy, neemt de kans dat de eigenaar zijn portefeuille terugkrijgt nog sneller toe. Misschien moet u uw portefeuille daarop voorbereiden - het kan in ieder geval geen kwaad.

De beurs is weg. 5 tips voor eerste hulp

Als een dief ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch uw portefeuille te pakken krijgt:

  • Tip 1: Laat uw kredietkaarten blokkeren, bijvoorbeeld via de noodoproep voor blokkering +49 116 116 (gratis binnen Duitsland). Hun personeel zal u in contact brengen met de respectieve verstrekkers van de "elektronische machtigingen".
  • Tip 2: Informeer de politie. Klinkt vanzelfsprekend, maar wordt vaak vergeten in de opwinding. Als u er niet onmiddellijk aan toekomt, meld het dan zo snel mogelijk om misbruik van alle documenten te voorkomen:
  • Tip 3: Als deze documenten in uw portefeuille zaten, meld dan onmiddellijk het verlies van uw identiteitskaart en rijbewijs. U kunt een nieuwe identiteitskaart aanvragen bij het bureau voor de burgerlijke stand, en een nieuw rijbewijs bij de instantie voor rijbewijzen in uw woonplaats.
  • Tip 4: Als uw mobiele telefoon ook gestolen is, laat dan de SIM-kaart blokkeren door uw mobiele telefoonaanbieder. In de regel hebt u de volgende informatie nodig: gsm-nummer, simkaartnummer, klantnummer en eventueel uw klantenpaswoord.
  • Tip 5: Breng indien nodig uw zorgverzekeraar op de hoogte van het verlies van uw zorgpas.