Menu
Niewsbrief

In beeld

Plantenpotten

PlantenpottenPlantenpotten

Een terras is geen bed, een balkon biedt meestal maar een paar vierkante meter, een kamer is geen serre. En toch kunnen al deze ruimtes veel flexibeler voor tuinieren worden gebruikt dan het op het eerste gezicht lijkt: met behulp van plantenpotten.
Door planten in potten te zetten, is het niet alleen mogelijk ze in de flat, op het terras of op het balkon te houden. Plantenpotten zijn ook nuttig in de tuin, omdat ze kunnen worden gebruikt om specifieke omstandigheden te creëren die in een perk niet zouden worden aangetroffen. Planten met speciale vereisten kunnen ook in potten worden gehouden - of niet winterharde exoten. Potplanten zijn transporteerbaar en kunnen naar een beschutte plaats worden overgebracht, vooral in de winter.

Smal en hoog of breed en plat? De perfecte bloempot

Het correct planten van plantenpotten en -kuipen begint met de keuze van de recipiënt: deze moet een geschikte grootte hebben en rekening houden met de groeikenmerken van de plant.
Voor sterk groeiende planten mag de bloempot iets groter zijn. Voor zwakker groeiende planten daarentegen mag de kluit slechts iets groter zijn dan de kluit, zodat de plant niet "verdrinkt" in de natte grond wanneer het regent. Ook voor planten die de voorkeur geven aan een droge standplaats (zoals vetplanten of sommige mediterrane kruiden), zijn plantenbakken met een klein volume, zoals ondiepe schalen of bakken, een betere keuze.
Evenzo moet bij het planten van rozen rekening worden gehouden met de vorm van de bak. Omdat rozen vooral naar beneden wortelen en minder in de breedte, hebben ze hoge, smalle bakken nodig. Bij bloembollen is het precies omgekeerd: zij wortelen slechts oppervlakkig en kunnen in het geheel geen gebruik maken van hogere plantenpotten. Omdat ze meestal in groepen worden geplant, moet de diameter van de pot groter zijn.
Om wateroverlast te voorkomen, moeten de plantenpotten ook voldoende veel en grote drainagegaten hebben. En kies vorstbestendige bakken voor planten die buiten moeten overwinteren.

Maak het goedje laag voor laag klaar. Plaats de plant

Een kuipplant oppottenEen kuipplant oppotten

In grote plantenbakken moet eerst een drainagelaag van 5 à 6 cm (van geëxpandeerde klei, kleischilfers of grind) worden opgevuld. Dit zorgt ervoor dat het water goed kan weglopen en dat het vocht zich bij langdurige regenval niet ophoopt in de wortelzone van de plant. Om te voorkomen dat er later grond in de drainagelaag wordt gespoeld - dit zou afbreuk doen aan de werking ervan - kan er het beste een waterdoorlatende barrière overheen worden gelegd, zoals vliesdoek of iets dergelijks.
Zoek bij het kiezen van potgrond naar een zeer goede kwaliteit. Het moet structureel stabiel zijn, een traagstromende depotmeststof bevatten en - om milieuredenen - turfvrij zijn. Door verschillende materialen te mengen, zoals zand, potgrond, klei, kalk, grind of compost, kan een grote verscheidenheid aan bodemomstandigheden worden gecreëerd.
Alvorens de plant in de pot te plaatsen, moeten kluiten die erg vast zijn geworden, voorzichtig worden losgemaakt of met een mes worden gekrabd, en te lange wortels moeten worden ingekort. Zorg er bij het opvullen van de grond voor dat de holtes tussen de kluit en de potwand dicht zijn. Druk de plant ten slotte goed aan en geef hem goed water.