Bestel u cadeaus voor 30/11 en ontvang ze voor Sinterklaas**

Menu
Niewsbrief

In beeld

Hoorbaar ontspannen. Het natuurorkest van uw tuin

Keramische voederbak voor vogelsKeramische voederbak voor vogels

Als u op internet onderzoek doet naar het onderwerp "luisteren in de tuin", zult u vooral vragen tegenkomen als: "Hoe lang is het toegestaan om in de tuin naar muziek te luisteren?" "Welk volume is toegestaan?" "Wat valt er allemaal onder verstoring van de rust?" Je kon er nauwelijks verder naast zitten. Tenminste als het gaat om de tuin zelf als bron van akoestisch genot.

Vanuit dit oogpunt is het meest opmerkelijke het vogelconcert, dat u in het voorjaar en de zomer in al zijn pracht kunt meemaken, vooral in de vroege ochtenduren en bij het vallen van de avond. Een pracht die zelfs grote componisten heeft geïnspireerd. Het gezang van een merel zou Johann Sebastian Bach hebben geïnspireerd, en Olivier Messiaen, die ook een enthousiast ornitholoog was, wijdde een heel werk aan vogels, "chants d'oiseaux" genaamd.

Engagement tot op de minuut: het vogelkoor

Maar terug naar je eigen tuin. Je kunt je horloge letterlijk op de vogels gelijkzetten. Want afhankelijk van de mate van schemering, beginnen de afzonderlijke soorten altijd in dezelfde volgorde te zingen: roodborstjes en koekoeken laten zich bijvoorbeeld horen vanaf ongeveer 50 minuten voor zonsopgang, tien minuten later gevolgd door de merel. De koolmees en pimpelmees beginnen ongeveer een half uur voor zonsopgang, de distelvink nog eens tien minuten later. Bij zonsopgang kan de veelheid aan stemmen in het vogelkoor bijna overweldigend zijn - althans in een redelijk intacte habitatstructuur. In zo'n habitat is nog meer "dierenmuziek" te horen. Want waar zangers zijn, moeten ook instrumentalisten zijn, in dit geval de strijkers in de vorm van insecten: het getjirp van groene sprinkhanen, krekels of andere krekels of het sonore gezoem van hommels, waarvan sommige al van verre te horen zijn.

Kunstenaarskolonie: nesthulpmiddelen voor vogels en insecten

Helaas is een intacte omgeving met geschikte nest- en voedselmogelijkheden vaak niet meer voorhanden, vooral in woonwijken. Om van het vogelconcert te kunnen genieten, is het dus nuttig als u uw eigen tuin aantrekkelijk maakt voor vogels. Bijvoorbeeld door hen natuurlijke nestgelegenheid te bieden met geschikte planten en deze aan te vullen met geschikte nesthulpmiddelen. En als u planten plant die zaden en vruchten dragen, zullen vogels die waarschijnlijk komen eten. Ten slotte helpen voederstations met seizoensgebonden voeder het hele jaar door om van uw tuin een aantrekkelijke verblijfplaats te maken vanuit vogeloogpunt.

Hetzelfde geldt voor insecten. Ook hier kunt u veel bereiken met geschikte nesthulpmiddelen - bijvoorbeeld met de insectenhuisjes uit ons assortiment. Veel wilde bijen broeden echter ook in de grond. Om ze te helpen, graaft u op een zonnige plaats in uw tuin een emmer van minstens 25 centimeter hoog met een goede afwatering, legt u op de bodem een laag geëxpandeerde klei en vult u die tot de top met lemig zand. En aangezien in de natuur het een altijd met het ander verweven is, is een insectenvriendelijke en insectenrijke tuin natuurlijk ook aantrekkelijk voor insectenetende vogels.

Wie is wie? Wie zingt er?

Maar het is niet altijd gemakkelijk te herkennen welke gevederde gast op bezoek komt. Het roodborstje, bijvoorbeeld, is zeer nieuwsgierig, niet erg schuw en wordt graag in uw nabijheid gezien wanneer u in de tuin aan het werk bent. Maar wie is de geheime zanger in de bosjes? Met de gratis app "BirdNet", een onderzoeksproject van het Cornell Lab of Ornithology en de Technische Universiteit Chemnitz, kun je daar achter komen (als je een Android smartphone hebt). Met de app neem je eenvoudig liedjes op en laat je ze met een druk op de knop bepalen. Als u vogelgeluiden op een analoge manier wilt leren kennen, bevelen wij onze Franse vogelroepfluitjes aan. De liefdevol met de hand vervaardigde instrumenten nodigen uit tot een speelse interactie met vogelgezang en gaan in zekere zin een dialoog aan met uw gevederde bezoekers.

4 Vogelroepen

Een "gesprek" aangaan met gevederde zangers

4 Vogelroepen

Voor deze set hebben wij vier bekende vogelsoorten gekozen. Drie van hen - merel, pimpelmees en distelvink (ook bekend als distelvink) - zijn klassieke tuinvogels die zelfs in stedelijke omgevingen nog regelmatig kunnen worden aangetroffen. Dan is er de koekoek, wiens roep bij bijna iedereen bekend is. Het gebruik van de fluitjes is niet alleen leuk, het nodigt u ook uit om op een speelse manier met het gezang van onze vogels bezig te zijn en laat u een melodieus "gesprek" aangaan met de bezoekers of bewoners van uw tuin.

€ 99,90

Ontspanning gegarandeerd.

Hoe u de diversiteit van vogelzang ervaart, is dus geheel aan u: gewoon luisteren, liedjes herkennen of zelfs leren imiteren. Eén ding is echter zeker: deze luisterervaring is in ieder geval ontspannend, niet alleen na het werk in de tuin, maar in het algemeen. Een subjectieve indruk die ook door studies wordt ondersteund: Natuurgeluiden (vooral vogelgezang, maar natuurlijk ook het klateren van water of het ruisen van de wind in de bladeren) zijn ontspannend en zorgen ervoor dat de stresshormonen in het lichaam afnemen. En er is nauwelijks een betere manier om te ontspannen.

Menu