Menu
Niewsbrief

Onderwerp

Ons bakgerei - lekker uit traditie

Oma's taart is de beste, zeggen ze. Wij vinden: recepten zijn een kwestie van smaak, maar klassieke bakblikken, zoals grootmoeder die gebruikte, zijn moeilijk te verslaan. Goed dat ze nog bestaan. Corrosiebestendige emaille producten van Riess of van de firma Walter uit Zwaben, vormstabiele baklijsten en taartringen van de vakhandel en hoogwaardige gesoldeerde koekjessnijders van Krifka - de traditionele fabrikanten van onze koek- en broodbakblikken waren al experts op hun gebied toen grootmoeder nog taarten bakte van zand.

Cult objecten met een garantie op succes. Geëmailleerde bakblikken voor brood en gebak.

Zomerse bakcreatieZomerse bakcreatie

Als je een goede taart wilt bakken, moet je zeven dingen hebben! - Dat mag waar zijn, maar een goede bakvorm is het belangrijkste om mee te beginnen. En in dit opzicht zijn emailproducten de onbetwiste leiders in de kwaliteitsvergelijking. Hoewel de techniek van het emailleren al duizenden jaren wordt gebruikt, is het gebruik van email (of email, afhankelijk van wie je het vraagt) als beschermlaag voor alledaagse voorwerpen nog betrekkelijk nieuw. Pas met de uitvinding van een niet-giftige variant in 1836 werd de productie van geëmailleerde huishoudartikelen mogelijk. Wat volgde was een ware hausse. Geen wonder, want de metalen producten, die met één of meer lagen silicaatglas zijn versmolten, zijn niet alleen gemakkelijk schoon te maken en zeer hygiënisch wanneer zij met zorg worden behandeld, maar ook uiterst duurzaam en ongevoelig. Zo werden potten, pannen en ovenschalen vroeger van generatie op generatie doorgegeven en groeiden zij in de loop der tijden uit tot echte erfstukken.

Intussen hadden andere materialen de coating van gesmolten glas bijna vervangen, maar altijd met nadelen voor het resultaat. Dit geldt tenminste voor gebakken goederen. Want een goede emaille ovenschaal heeft alleen maar voordelen. Het harde en gladde oppervlak is zo krasbestendig dat het gebak indien nodig rechtstreeks in de vorm kan worden gesneden. Het neemt geen kleur of smaak aan, noch geeft het een metaalsmaak af. Bovendien is de roestvrije oppervlakteverzegeling zo zuurbestendig dat geen enkel voedingsmiddel er schade aan kan toebrengen - alle vruchtengebak, maar ook zuurdesembrood, slaagt in geëmailleerde bakvormen zonder ze aan te tasten, waardoor de vormen (in tegenstelling tot sommige concurrenten) volledig onschadelijk zijn voor de gezondheid. En last but not least: Dankzij de optimale warmtegeleiding van geëmailleerde producten worden taarten en broden absoluut gelijkmatig gaar en bruin. In sommige gevallen kan de temperatuur in de oven daardoor met wel 50 °C worden verlaagd. Dus als het op duurzaamheid aankomt, kan niemand het "goede ouderwetse stuk" voor de gek houden. Ze gaan een leven lang mee en besparen energie - waar vind je dat tegenwoordig nog?

Traditioneel en hedendaags tegelijk. Emaille producten van Riess en Walter.

Fruit Cake Quiche Vorm EmailleFruit Cake Quiche Vorm Emaille

Jarenlang hadden de oude potten van oma hooguit een nostalgische bonus, maar geëmailleerde producten zijn momenteel bezig aan een comeback. Niet in de laatste plaats dankzij de Oostenrijkse firma Riess, die al sinds 1922 naadloos geëmailleerd kookgerei produceert en zich nooit heeft laten van de wijs brengen door de mode. Vandaag de dag zijn de ecologisch en CO₂-neutraal met behulp van waterkracht geproduceerde goederen weer meer dan gewild - duurzame waarden, alsmede hoge kwaliteit en duurzaamheid voeren soms de boventoon. Oma zou opgewonden zijn. Ook omdat de Riess bakblikken in het Manufactum gamma nog steeds dezelfde klassieke, mooie look hebben met witte accenten. Goed voor alle generaties. In elk opzicht. Ook de firma Walter uit het Zwabische Albershausen overtuigt al meer dan 100 jaar met consistentie in de bakkerijsector. De quichevorm in ons assortiment is voorzien van een praktische loslaatbodem en slaat ook met vruchtengebak en taarten altijd een goed figuur. Toen en nu.

Wat de beroeps eert is veel waard voor de amateur bakker.

Niet alleen geëmailleerde bakblikken zijn een aankoop voor het leven, maar ook onze roestvrijstalen baklijsten en taartringen, die al sinds 1948 beproefd zijn, houden stand voor elke ambitieuze thuispatissier - en dat zonder verkooppraatjes te houden. De kwaliteit zit in de details. Eenvoudig maar voortreffelijk en grotendeels met de hand gemaakt, worden zij anders alleen in de professionele bakkerij gebruikt. Bovendien, iedereen die zich altijd heeft geërgerd aan de goedkope, spotgoedkope koekjessnijders die in de kersttijd de winkels overspoelen: Krifka's koekjesvormpjes, die overal met de hand gesoldeerd zijn en sinds 1936 in Wels, Oostenrijk, worden gemaakt, zullen ook jarenlang voor onvervalst plezier zorgen. Zo ontstaan tradities.

Onze conclusie: als je oma's taart vroeger niet lekker vond - wat we tactvol zouden verzwijgen - dan lag het zeker aan het recept en niet aan de bakvorm. Wie dus niet alleen op materieel, maar ook op culinair gebied wil scoren - en als zijn grootmoeder geen navenant smakelijke erfenis heeft nagelaten - moet ook moed vatten. Sommige tradities moeten gewoon gebroken worden. Met dit in gedachten, veel plezier met bakken.

Menu