Niewsbrief

Gazononderhoud

Een gazon is meestal het meest onderhoudsintensieve onderdeel van een tuin, omdat het tijdens het hoofdgroeiseizoen wekelijks moet worden gemaaid en enige extra verzorging vereist. Toch zou men niet zonder willen, want hij biedt het oog ook in de winter een groene plek in de tuin, zorgt in de zomer voor een rustig contrast met de vele kleurige bloemen of brengt echt het beste in perken en borders naar boven. Als structurerend en vormgevend element is het bijna onmisbaar in het tuinontwerp. Bovendien kan het grasveld op vele manieren worden gebruikt: als speelterrein voor kinderen, als ren voor huisdieren of om een ligstoel neer te zetten. Een graskant voorkomt dat grassen de bloembedden en verharde paden direct naast het gazon binnendringen.

Lente gazononderhoud

Als het gazon na de winter meer mosvorming vertoont, wijst dit erop dat de bodem zuur is. In dat geval moet in februari kalk worden aangebracht. In de tweede helft van april wordt het gazon voor de eerste keer dit seizoen gemaaid. Om dit te doen, maait u het gazon eerst zo diep mogelijk, tot ongeveer 3 cm. Dichtgeslibde, met mos begroeide of sterk verwilderde gebieden moeten vervolgens worden geverticuteerd om de beste groeiomstandigheden voor de gazongrassen te creëren zonder concurrentie van andere planten voor licht, lucht en voedingsstoffen. Grotere kale plekken kunnen dan worden hersteld door opnieuw in te zaaien.

Met een toenemende zonneschijnduur en meestal nog vochtige grond is april (naast september) hiervoor een ideale maand - net als voor de aanleg van een nieuw gazon. De voorjaarsbemesting wordt eveneens in april uitgevoerd, bij voorkeur met een speciale gazonmeststof. Hierdoor krijgen de grasplanten voldoende voedingsstoffen voor de komende weken.

Gazononderhoud in de zomer

Vanaf mei behoort regelmatig maaien tot de taken; bij droog weer moet extra water worden gegeven. In de loop van de vroege zomer wordt het gazon bemest. Wortelonkruiden zoals paardenbloemen moeten regelmatig worden verwijderd. Midden in de zomer is het raadzaam de maaihoogte iets hoger in te stellen, omdat langere bladen de grond beter beschaduwen en zo overmatige uitdroging voorkomen. In augustus, wanneer het gras na de zomervakantie hoog gegroeid is, is het raadzaam de sprieten niet meteen volledig af te snijden. Het is beter om wekelijks te maaien, waarbij u de maaier telkens een beetje laat zakken tot het gras de gewenste lengte heeft bereikt. Maai niet te kort bij warm weer - bij zeer hoge temperaturen groeit het gras langzamer en kan het onkruid zich meer verspreiden.