Niewsbrief

Zink emmer - met "superkrachten" tegen corrosie

"Er zit een gat in de emmer", klaagde de Liese al in 1700 in het gelijknamige volkslied dat nog steeds bekend is. Een ongelukkige omstandigheid die voorkomen had kunnen worden met een zinken emmer. De arme ziel zou gespaard zijn gebleven van al het heen en weer gepiel om het gat te dichten. Jammer dat thermisch verzinken pas in 1742 werd uitgevonden en pas 100 jaar later voor het eerst op grotere schaal kon worden toegepast. Duidelijk te laat voor de Liese. Sindsdien heeft het galvaniseren zich echter op vele gebieden gevestigd als een langdurige corrosiebescherming voor ijzer en staal. Gaten in emmers behoren dus tot het verleden. Dankzij zink.

Beschermd tegen corrosie. Of: Er zit geen gat in de zinken emmer.

Ook al doet het woord "zinkemmer" anders vermoeden, een dergelijke bak is geenszins volledig van zink gemaakt. Het materiaal is veeleer een metaal dat bedekt is met een zinklegering, waardoor het beschermd is tegen de anders onvermijdelijke corrosie. Roest is de ultieme vijand van staal en ijzer. Wanneer zij zuurstof en vocht ontmoeten in een onzalig verbond, corroderen de metalen sneller dan de Liese zijn lied kan zingen. Maar als het roestgevoelige materiaal wordt gecombineerd met een minder edel metaal, zal alleen het laatste corroderen. Ze zeggen: het offert zichzelf op. En zink is het perfecte slachtoffer. Wanneer zink verweert - dat wil zeggen, corrodeert of zelfs oxideert onder invloed van de omgeving - vormt het een beschermende patina. Als de zinken emmer bij aankoop nog zilverachtig glanst, wordt het oppervlak bij gebruik buitenshuis al snel mat en bedekt met een witgrijze laag. Dit is weliswaar ook een afbraakproduct, maar in tegenstelling tot roest vertraagt het duidelijk het verdere corrosieproces in plaats van het te versnellen. Wat door weer en wind wordt afgesleten, vernieuwt zichzelf in hoge mate. Men zou dus kunnen zeggen dat zink een zelfherstellend vermogen heeft - een superheld onder de metalen.

Vuurdoop. Het proces van verzinken.

Eén ding voorop: niet alle verzinkingen zijn hetzelfde. De dikte van de zinklaag en de productie ervan hebben een beslissende invloed op de weerstand tegen mechanische belastingen en milieu-invloeden en dus ook op de duur van de bescherming. Van de verschillende verzinktechnieken wordt dan ook diegene die de meest duurzame bescherming kan bieden als de koningin beschouwd: het thermisch verzinken, en daaronder vooral het stukverzinken.

Alle zinkbakken uit het Manufactum gamma zijn vervaardigd uit plaatstaal, worden eerst geassembleerd en vervolgens in hun definitieve vorm thermisch verzinkt. Op die manier worden niet alleen de oppervlakken maar ook de snijkanten doeltreffend beschermd tegen afbraak. In tegenstelling tot veel andere coatings kan het gevreesde fenomeen van randafwijkingen, waarbij hoeken en randen een dunnere coating hebben, met thermisch verzinken volledig worden vermeden.

Dit is niet de enige reden waarom het proces van thermisch verzinken complex is. De eerste stap is de natte chemische voorbehandeling: met behulp van zuren of logen wordt het werkstuk - in ons geval de toekomstige zinkbak - eerst ontvet, vervolgens gebeitst en ten slotte met flux gewassen voor een fijne reiniging. Na deze grondige reiniging is het eigenlijke verzinken aan de beurt: de emmer wordt ondergedompeld in een bad van gesmolten zink bij een gemiddelde temperatuur van 450 °C. Terwijl anderen bij dergelijke temperaturen allang zijn bezweken, wordt de emmer vervolgens ondergedompeld in een bad van gesmolten zink. Terwijl andere bij dergelijke temperaturen allang zijn bezweken, bereikt zink pas bij 419 °C de bedrijfstemperatuur en verandert het van vaste naar vloeibare toestand. De emmer krijgt nu heel wat te verduren, want hij blijft in de kokende bouillon totdat hij op temperatuur is. Ondertussen vormen zich op het oppervlak van het werkstuk legeringslagen van verschillende samenstellingen van zink en ijzer, die worden bedekt met een laatste toplaag van zuiver tin wanneer de emmer uit de smelt wordt getrokken. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde zinkbloem - de karakteristieke, kristallijne oppervlaktestructuur waarin zink stolt en die ook kenmerkend is voor de bij ons verkrijgbare zinkbakken.