Menu
Niewsbrief

Onderwerp

Zaadvast zaad - zoals het zaad, zoals de oogst

ZadenZaden

Zoals het gezegde luidt: je oogst wat je zaait. Eigenlijk vanzelfsprekend, is het niet? Maar de hond is begraven na de komma: Alles draait om het "wat" en hoe het tot stand komt, want de winning van zaden is in de afgelopen eeuw ingrijpend veranderd. In tijden van moderne veredelingsbedrijven zijn de eisen die aan zaden worden gesteld vooral verschoven naar kwantiteit en uniformiteit van de opbrengst - aspecten als diversiteit, smaak, geschiktheid voor de locatie en vooral het vermogen om zich te reproduceren en verder te ontwikkelen zijn grotendeels terzijde geschoven. De veredelaars van Manufactum-zaden, zowel bloemen- als groentezaden(/gemuesesaemereien-c172820/), hebben zich daarentegen toegelegd op het behoud van de genetische diversiteit en leveren zaden van aloude en ongewone variëteiten die kleuren, vormen en het plezier van het planten doen herleven.

Zaai twijfel. Op erfloze F1 hybriden.

Duizenden jaren lang was het kweken van zaden voor het volgende tuinjaar de verantwoordelijkheid van boeren en tuinders. Een deel van de oogst werd altijd achtergehouden om nieuw zaad te verkrijgen, opnieuw te zaaien, te ruilen en door te geven. De regionale variëteiten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld, zijn niet alleen optimaal aangepast aan de heersende klimatologische omstandigheden, maar scoren ook door hun smaak en visuele eigenheid. Zij plukten letterlijk de vruchten van hun eigen arbeid.

Door de jacht op steeds grotere opbrengsten en winstmarges is de soevereiniteit over de productie van zaden - vooral op het gebied van groentezaden - ten laatste vanaf de jaren vijftig meer en meer in handen van grote veredelingsbedrijven gekomen. Enerzijds heeft dit geleid tot een drastische verarming van rassen (in de laatste 100 jaar is naar schatting driekwart van de bekende groenterassen verloren gegaan); anderzijds wordt de markt steeds meer gedomineerd door hybride rassen die niet langer zaadresistent zijn: Zaadatleten die na één seizoen al hun kruit verschoten hebben en het volgende jaar door een nieuwe generatie moeten worden vervangen. Hoewel uit de vruchten van zo'n eerste uitzaaiing meestal nog nieuwe zaden kunnen worden verkregen - weet men nooit precies wat eruit zal groeien, omdat de variëteit zich in verschillende vormen splitst. Op die manier wordt veredeling van meet af aan verhinderd en zijn boeren en tuinders gedwongen het volgende jaar nieuw zaad te kopen. Goed voor de industrie, slecht voor de teler en de natuurlijke evolutie van de rassen.

De lijdensweg van de keuze. Van zaad eentonigheid.

Het zeven van zaadvoorraadHet zeven van zaadvoorraad

Elk jaar duikt op vele plaatsen de vraag weer op: wat moet er dit seizoen gezaaid worden? Of het nu om groente- of bloemzaden gaat, u staat in het tuincentrum voor de rekken met kleurige zakjes zaad en ondanks het op het eerste gezicht uitgebreide aanbod kunt u zich niet aan de indruk onttrekken dat u tien keer hetzelfde in het groen wordt verkocht, alleen in een andere verpakking. De zaden worden dan ook vaak gewoon als "komkommer" of "wortel" aangeduid. Wie geeft er om details? De toevoeging F1, die de zaden identificeert als hybride kruisingen en die eigenlijk van belang zou zijn, blijft meestal niet meer dan een onbegrijpelijke afkorting. En zo, zomer na zomer, bloeit en ontkiemt het in ongeëvenaarde overeenstemming in de tuinen van het land. Dit belooft misschien een goede oogst, maar het belooft evenveel verveling. En na een jaar ben je weer terug in het tuincentrum, de levenscyclus van het zaad is immers beperkt.

Succes met zaaien. Oogst diversiteit. Zaden bij Manufactum.

Niet zo met de zaden van onze Duitse en Engelse kwekers. Terwijl het aanbod van oude en regionale variëteiten elders vaak schaars is, zorgen deze bedrijven ervoor dat ze in al hun verscheidenheid - uiteraard zaadstabiel en dus vermeerderbaar - beschikbaar zijn voor de thuistuinier. Dit bevordert niet alleen de diversiteit op het bord en in de bloemenvaas, maar stelt de mensen ook in staat om zelf actief te worden in de zaadteelt: voor het behoud van historische cultivars en - in de loop der jaren - mogelijk ook voor de creatie van nieuwe cultivars.

Of het nu gaat om de sla "Forellenschluss", de lieveheersbeestjespapaver, de tomaat "Tropfenförmige von Linosa" , de radijs "Brauner Fridolin", het Siberische nachtviooltje of al die andere soorten die niet alleen betoveren door hun mooie namen, maar ook door hun goede smaak, lange oogsttijd, betoverend uiterlijk en winterhardheid - verveling is onmogelijk. Je oogst wat je zaait - dit geldt ook voor de zaden in de Manufactum-reeks. Maar niet alleen in het eerste jaar, maar ook in het tweede, in het derde en in alle jaren daarna.

Als u meer wilt weten over het kweken van nieuwe zaden, raden wij u het Seed Gardening Handbook aan. Het Manufactum Gartenjahr geeft ook nog veel meer tips over het onderwerp zaaigoed.

Menu