Menu
Niewsbrief

Buitenthermometer. Maak goed weer

Het menselijk lichaam is ongeschikt voor exacte temperatuurmeting. Het is genoeg om te merken dat je het zelf graag koud hebt terwijl de volgende persoon zijn kleren uittrekt - daarom wordt dit ook wel de waargenomen temperatuur genoemd. Buitenthermometers daarentegen zijn objectiever en geven betrouwbare informatie over de werkelijke temperatuurwaarden wanneer zij correct zijn geïnstalleerd. Als weerstation of als autonoom temperatuurmeettoestel: onze buitenthermometers van roestvrij staal, email, aluminium of gegoten zink helpen wanneer de interne klimaatbewaking haar grenzen heeft bereikt.

Manufactum emaille thermometer

Formaat in de hoogte: de grote Manufactum emaille thermometer

Emaille thermometer

Bijna een halve meter schaallengte op een 1 mm dik basislichaam, geëmailleerd in verschillende arbeidsgangen, en een glazen stijgbuis (deze term is meer dan gerechtvaardigd gezien de afmetingen van het "capillair" hier) met een onderste diameter van 12 mm: dat is het formaat van onze buitenthermometer die naar de verticaal streeft. U kunt hem gewoon aan het tuinhuisje hangen; maar wij bieden u ook een stevige, thermisch verzinkte stalen grondpin die, wanneer hij goed in de grond is verankerd, nog bijna anderhalve meter uit de grond steekt. (Het staat u natuurlijk ook vrij om de grote Manufactum email-thermometer "tegen de regels in" in huis te hangen).

€ 119,00
Sika buitenthermometer

Betrouwbaar. Industriële thermometers van Sik

Sika buitenthermometer

Wanneer mensen het over machinethermometers hebben, noemen zij vaak een naam die over de hele wereld synoniem is geworden: de thermometers van Sika. Geen wonder, want de instrumenten die het familiebedrijf Hessian voor industrieel gebruik heeft ontworpen, bewijzen al tientallen jaren dagelijks hun geschiktheid. Hier komt een Sika thermometer voor huishoudelijk gebruik: een buitenthermometer, vervaardigd in industriële kwaliteit. Het glazen capillair is ingebed in een massief, v-vormig aluminium huis, waarvan het oppervlak aan alle zijden is gepolijst en geanodiseerd in goud. De cijfers van het meetbereik zijn in zwart gedrukt op de rechterzijde van de schaalverdeling en zijn onherroepelijk bevestigd in de anodiseerhuid. De behuizing is draaibaar aan de wandhouder vastgeschroefd, zodat deze in een handomdraai in de optimale positie kan worden gebracht.

€ 94,90

Samen warm worden. Hoe werken buitenthermometers

Iedereen gebruikt ze, maar bijna niemand weet precies hoe ze eigenlijk werken: Thermometers. Of in dit geval, meer precies: buitenthermometers. Het principe achter temperatuurmeting is eigenlijk heel eenvoudig: het principe van thermodynamisch evenwicht. Als twee lichamen die met elkaar in contact komen een verschillende temperatuur hebben, zullen zij na verloop van tijd gelijk worden. Iedereen die ooit zijn koude voeten heeft verwarmd aan de persoon naast hem in bed kent het principe uit eigen ervaring. En ook buitenthermometers maken gebruik van deze wet.

Mechanische thermometers, zoals die van het Manufactum gamma, maken gebruik van de thermische uitzetting van materialen. In het kort betekent dit dat bijna alle stoffen - of zij nu gasvormig, vloeibaar of vast zijn - uitzetten of inkrimpen afhankelijk van de temperatuur, die verband houdt met een verhoogde of verlaagde trilling van de atomen. Twee verschillende methoden van temperatuurmeting werken hierbij: de vloeistofthermometer enerzijds, en de bimetaalthermometer anderzijds.

Minimum-Maximum Thermometer Aluminium

Het glazen capillair van deze door TFA Dostmann in Wertheim ontwikkelde en geproduceerde thermometer is gevuld met een kleurloos alcoholmengsel en gekleurde contrastvloeistof in plaats van kwik. Naast de huidige temperatuur geeft hij ook de hoogste en laagste waarden van een observatieperiode aan door middel van twee metalen pinnen - belangrijke informatie voor de tuinier, vooral in tijden van de eerste en de laatste vorst. Dankzij een geïntegreerde magneet kunnen de waarden op elk gewenst moment met een druk op de knop worden "gewist". Ook geschikt voor gebruik buitenshuis.

€ 34,90

Laat het niet koud worden. De expansiethermometers

Vloeistofthermometers komen overeen met het archetype van een buitenthermometer: een kleine glazen bol met binnenin een zeer fijne, langwerpige holte - het zogenaamde capillair - gevuld met thermometervloeistof, en een schaalverdeling ernaast. Een buitenthermometer bevat meestal een gekleurde alcohol, die een veel lager vriespunt heeft dan water en die, in tegenstelling tot kwik, dat tegenwoordig niet meer is toegestaan, niet giftig is als het apparaat ooit stuk mocht gaan. Als de buitentemperatuur stijgt, wordt dit doorgegeven aan de vloeistof, die vervolgens uitzet en in de buis stijgt. Omgekeerd daalt het niveau als het kouder wordt.

Bimetaalthermometers daarentegen bestaan uit een spiraalvormige strip van twee verschillende metalen die met elkaar verbonden zijn en aan het uiteinde waarvan zich een wijzer bevindt die naar een schaalverdeling wijst. Wanneer de temperatuur verandert, zetten de twee metalen in verschillende mate uit, waardoor de strip gaat buigen. De sterkte van de kromming beïnvloedt op zijn beurt de stand van de wijzer en dus de temperatuurmeting.

Openluchtthermometer Zinkmatrijzenafgietsel

Temperatuurmeting in het klassieke formaat.

Buitenthermometer zink gegoten

Deze thermometer, die geschikt is voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, is eenvoudig en geheel zonder overbodige versieringen, teruggebracht tot het wezenlijke. Het is niet alleen gemakkelijk te lezen, maar ook een archetype in zijn soort. In onze versie is het lichaam gemaakt van gegoten ruw zink, wat niet vanzelfsprekend is, aangezien dit type thermometer in het recente verleden bijna uitsluitend van thermoplastisch materiaal is gemaakt. In tegenstelling tot thermoplastische kunststoffen verbleekt spuitgegoten zink niet en wordt het evenmin broos; integendeel, het transparante oppervlak krijgt na verloop van tijd een mooi patina.

€ 34,90
Raamthermometer rond

Meet de buitenkant, lees de binnenkant. Raamthermometer

Raamthermometer rond

Er bestaan veel raamthermometers, maar die van Duitse makelij zijn vrij zeldzaam. Hier komt er een: een nuchter ontworpen model met een roestvrijstalen kast en een duidelijke, gemakkelijk af te lezen schaalverdeling. Het is iets groter dan veel van zijn soortgenoten en wordt vervaardigd door een middelgroot familiebedrijf in Baden-Württemberg dat zich toelegt op de productie van thermometers voor professioneel gebruik in handel en industrie.

€ 39,90

Hou je hoofd koel. Bevestig de buitenthermometer

De meetnauwkeurigheid en de plaats van een buitenthermometer zijn rechtstreeks met elkaar verbonden. Het zal moeilijk zijn om een optimale positie te vinden. De taak is veeleer om de best mogelijke plaats te bepalen. Het volgende geldt: De buitenthermometer moet worden beschermd tegen zon en regen, maar tegelijkertijd, indien mogelijk, niet te dicht bij de muur van het huis om de invloed van warmtestraling te minimaliseren. Want in de hoek geduwd, eventueel nog rechtstreeks door de zon verlicht, zal geen enkele buitenthermometer zeker koud blijven. In het heetst van de strijd kunnen de gemeten temperaturen enkele graden afwijken van de werkelijke waarden. En dan kun je net zo goed je hoofd buiten de deur steken en vertrouwen op de onnauwkeurigheid van je zintuiglijke waarnemingen.

De beste plaats om een buitenthermometer te installeren is aan de noord- of (noord)oostzijde van een gebouw. Daar is de kans het grootst dat hij wordt beschermd tegen sterke weersinvloeden, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd, zelfs als hij is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals onze roestvrijstalen buitenthermometers en weerstations. In veel gevallen is de raamopening ook een geschikte bevestigingsplaats. De raamthermometers in ons assortiment zijn speciaal voor dit doel gemaakt en kunnen ook gemakkelijk van binnenuit worden afgelezen. "Alle weer!" is alles wat je kunt zeggen.

Fischer Weerstation voor buiten 801-48

Drie instrumenten. Opgesteld in een driehoek

Weerstation voor buiten 801-48

Het type en de opstelling van de meetinstrumenten is precies zoals het "historische" model. Het belangrijkste instrument van de 801 is een aneroïde barometer met barometerwijzer en instelwijzer voor het waarnemen van de tendens. Daaronder bevindt zich een zogenaamde polymeter. Hij bestaat uit een wijzerplaatthermometer en een hygrometer waarvan het speciaal behandelde menselijke haar ongevoelig is voor temperatuur en snel reageert op veranderingen in de luchtvochtigheid. Met de polymeter kunnen echter niet alleen temperatuur en vochtigheid rechtstreeks worden gemeten, maar kunnen ook belangrijke vochtigheidsmetingen zoals het dauwpunt worden bepaald.

€ 379,00
Menu