Gids

Stevige tuintafels. Plaatsen van analoge communicatie

Robuuste tuintafel van ElefantRobuuste tuintafel van Elefant

De tafel is het sociale hart van het tuinmeubilair ensemble. Wanneer mensen samenkomen in een gezellige groep, neemt zij de centrale rol op zich, net als in huis. Het is de plaats waar mensen samen eten, lachen en praten in een vorm van saamhorigheid die steeds zeldzamer lijkt te worden in onze digitale wereld die gedomineerd wordt door schermen: face to face - communicatie op zijn best, analoog.

Een tafel voor gebruik buitenshuis moet uiteraard aan andere eisen voldoen dan een model voor gebruik binnenshuis. Hij moet robuust genoeg zijn om tegen weer en wind bestand te zijn, stabiel, zelfs op een oneffen ondergrond, en een zekere mate van mobiliteit - eventueel in de vorm van inklapbaarheid - is ook een voordeel, zodat de dubbele combinatie van materiaal en constructie ook de hoofdrol speelt bij de keuze van een geschikte tuintafel. Toch mag het oog er niet letterlijk onder vallen - de tafel - want het is tegenwoordig ons meest kenmerkende zintuig. Daarom besteedt ons gamma, naast de hoge kwaliteit van materiaal en constructie, uiteraard ook de nodige aandacht aan de esthetische vorm.

Kwaliteitscriterium: gastronomisch getest. Professionele concepten voor uw huis

Wat is een betere manier om de geschiktheid van tuinmeubelen te testen dan ze te gebruiken in de barre en meedogenloze omstandigheden van het buitenleven? En we hebben het niet over een test van een paar dagen of weken. Nee, we hebben het over jaren en decennia waarin overal ter wereld verschillende tafelconcepten zijn geëvolueerd om het hoofd te bieden aan de voortdurende druk van eindeloos openbaar verkeer, vluchtig weer en dagelijkse op- en afbouw. Wij hebben een aantal van de beste ideeën uit de internationale gastronomische wereld voor u verzameld. Sommige daarvan, zolang u zelf geen restaurant bezit, zijn alleen bij ons in originele kwaliteit verkrijgbaar. Een paar voorbeelden:

  • Turkse koffiehuistafels. De Turkse koffiecultuur is zo beroemd dat mokka, dat al populair was in het Ottomaanse Rijk, sinds 2013 op de immateriële werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties staat. Maar het is niet alleen de zwarte drank die in de zogenaamde kahvehanes, de traditionele koffiehuizen, wordt geserveerd, die het in zich heeft om een blijvende favoriet te zijn. Ook de tafels waarop het wordt geserveerd, maken indruk met hun verfijnde finesse. Stabiel en handig van ontwerp, zijn de opvouwbare meubelen niet alleen een snel te monteren communicatiecentrum in de tuin, maar door hun kleinere afmetingen ook ideaal voor het balkon. Het thermisch verzinkte, gepoedercoate staal is zo robuust als een lang koffiehuisleven betaamt.
  • Franse bistrotafels. Ook de Franse bistrocultuur is wereldwijd ongeëvenaard - en zo ook het meubilair dat daarbij hoort. In tegenstelling tot hun tegenhangers in het Oosten zijn de zware, ronde tafels van gietijzer, marmer en messing niet gemaakt om na een geslaagde werkdag snel te worden opgeborgen - eenmaal opgesteld bieden zij hun diensten onverwoestbaar aan, ongeacht de weersomstandigheden en, indien nodig, de klok rond. Het is niet zonder reden dat ze nu in vele cafés, ijssalons en bars in heel Europa te vinden zijn. De kwaliteit doet de ronde en in dit geval nodigt het u uit om te gaan zitten en ervan te genieten.
  • Oostenrijkse biertuintafels. Deze tafels werden vele decennia geleden speciaal ontwikkeld voor de alpiene openluchtgastronomie en hebben sindsdien zowel de extreme temperatuurverschillen van hun thuisland als de vochtigheid en de verhoogde UV-straling die op grote hoogte gebruikelijk zijn, met glans doorstaan. Voeg daarbij hun hoogwaardige en absoluut betrouwbare afwerking, en ze zullen elk tuinfeest, hoe uitdagend ook, met gemak doorstaan. Ook al is het letterlijk "over tafel en banken", ze zullen u op lage hoogten net zo goed van dienst zijn als de uitbaters van Oostenrijkse skihutten.

Tuintafels op maat van uw behoeften. Met vorm, functie en verbeelding

Grote tuintafelGrote tuintafel

Voordat u een tuintafel koopt, moet u zich een paar vragen stellen:

  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
  • Hoeveel mensen moeten er aan kunnen zitten?
  • Zijn er bijzondere extra functies vereist?
  • Wat voor materiaal heeft de voorkeur en is het weerbestendig?
  • Past de hoogte van de tafel ook bij het zitmeubilair dat eventueel al aanwezig is?

Over sommige van de genoemde onderwerpen hebben wij elders reeds geschreven, maar zij zijn ook van toepassing op andere tuinmeubelen. Onder de rubriek Tuinmeubelen vindt u bijvoorbeeld antwoorden op belangrijke vragen over tuinmeubelen kopen, die uw keuze kunnen vergemakkelijken. Hier vindt u ook belangrijke informatie over de materialen die wij aanbieden, waaronder verschillende houtsoorten en metalen, en over het onderhoud ervan. Maar de belangrijkste vraag als het om tuintafels gaat, is waarschijnlijk de volgende: Wat is het belangrijkste doel? Want dit bepaalt uiteindelijk welk type tafel voor u voorbestemd is.

De grote tuintafel. Alles onder één hemel
Deze tafel is precies de juiste maat voor lange barbecues en uitbundige familiefeesten, want hij biedt plaats aan minstens vier personen. Anderzijds is de tuintafel ook de minst mobiele in zijn soort. Als u zich toch wilt verplaatsen, raden wij een model met wieltjes aan - zelfs het grootste gezin met tafel, kind en kegel kan dan de zon door de tuin volgen. Anders is de tuintafel meer een stationaire vriend die zijn traditionele plaats niet graag verlaat, zelfs niet in de winter, wat in de meeste gevallen niet nodig is wegens zijn robuuste aard. Ze kan zelfs beton als tafelblad gebruiken, en wie in dit verband begint te enthousiastmeren over het woord "verbluffend" heeft het zeker niet over een gebrek aan stabiliteit.

De ronde (tuin)tafel. Over functie valt niet te onderhandelen
Als tafels in het algemeen voor communicatie tussen mensen zorgen, dan doen ronde tafels dat in het bijzonder. Hier zit je altijd tegenover je gesprekspartner op dezelfde afstand. Het is niet voor niets dat de "ronde tafel" in het politieke leven wordt beschouwd als de symbolische zitplaats van gelijkwaardige deelnemers aan een discussie. Gezamenlijke activiteiten kunnen bijzonder goed aan ronde tafels worden gerealiseerd - of het nu gaat om eten, spelen of kletsen. De ronde vorm vergt echter vaak meer ruimte dan men op het eerste gezicht zou verwachten. Met bijpassende zitplaatsen neemt hij aanzienlijk meer plaats in dan een vierkante tafel - tenzij u kiest voor aanzienlijk kleinere vertegenwoordigers van dit genre, zoals de bistrotafel.

De klaptafel. Een mobiele eenheid voor elke gelegenheid
De klaptafel is het perfecte voorbeeld van een multifunctioneel meubelstuk. Op de camping, op het balkon, als schrijftafel, eettafel, kindertafel of bijzettafel - hij levert altijd superieure prestaties en is zo zuinig dat hij achteraf kan worden opgevouwen en opgeborgen zonder ongebreideld demontagedrama. De bijzondere uitdaging bij het ontwerpen van een klaptafel is een evenwicht te vinden tussen hanteerbaarheid, statica en vorm, want vaak leidt een vermeende verbetering op een van deze gebieden direct tot een verslechtering op een ander. Dit is een zeer lastige opgave, en zelfs vandaag de dag falen veel klaptafelontwerpen jammerlijk, zoals de latere gebruiker zelf ondervindt in de vorm van soepborden die omvallen en glazen die omvallen. Het is dan ook de moeite waard op zoek te gaan naar beproefde systemen van hoge kwaliteit. U wilt immers ontspannen in de tuin en niet uw gasten en uzelf voortdurend lastigvallen met de poetslap.

Het bijzettafeltje. Een praktisch hulpje in geval van haast
Bijzettafels zijn bijzonder handig wanneer er plots behoefte is aan een tafeltje - wanneer de tafel al kreunt onder het gewicht van de barbecuegerechten die erop liggen of wanneer het boek dat u aan het lezen bent en de koffie die erbij hoort, ernstig beschadigd dreigen te worden in het bedauwde gras. Kortom: de bijzettafel maakt de tuinset op een uiterst comfortabele manier compleet. Het is misschien niet onmisbaar, maar als u het eenmaal hebt, zult u het snel gaan waarderen. Vaak is het ook een vertegenwoordiger van de klasse klaptafels, maar meestal lager en iets kleiner dan zijn volwaardige tafelgenoten. Er zijn echter ook gespecialiseerde exemplaren die extra functionaliteiten bieden, zoals een ingebouwde tuinbar.