Menu

Gids

Klassieke tuinbanken. Duurzaamheid en zitcomfort

TuinbankenTuinbanken

Volgens de resultaten van de studie "The Social Life of Small Urban Spaces" van de Amerikaanse stedenbouwkundige William Hollingsworth Whyte, gepubliceerd in 1980, is de klassieke bank met rugleuning veruit de populairste zitgelegenheid in openbare ruimten. Naar verluidt is het zo populair omdat het mensen in staat stelt hun aandacht te richten op wat er om hen heen gebeurt zonder dat zij hun zithouding hoeven te veranderen - mensen zijn efficiënte energiebespaarders als het om hun eigen lichaam gaat. Vooral in de warmere maanden van het jaar is er echter vaak een opvallende wanverhouding tussen het aantal voor het publiek beschikbare bankjes en het aantal nietsnutten dat een zitplaats zoekt. Het kan dus gebeuren dat de gedachte dat een cursus in hand-tot-hand gevechtstechnieken de moeite waard zou kunnen zijn, samen met de daarmee gepaard gaande adrenalinestoot, de gewenste ontspanning in de kiem smoort. Eigenaars van groenvoorzieningen zijn hier duidelijk in het voordeel - als ze de juiste tuinbank hebben. Zo niet, dan vindt u hieronder een paar weloverwogen suggesties.

Tuinbanken goed gekozen. Selectiecriteria

Bij de keuze van een tuinbank is de eerste vraag die opkomt het geschikte materiaal. De monnik en geleerde Albertus Magnus beval reeds in de 13e eeuw een gazonbank aan, waarvoor hij aan beide uiteinden een ongeveer kniehoog verhoogd bed beplantte met aromatische kruiden en geurige bloemen. In het midden zaaide hij gras om op te zitten en zijn gedachten te laten rusten.

Materiaal.
Hoewel ontspanning en contemplatie nog vaak de eerste associaties oproepen wanneer men aan een tuinbank denkt, wordt de schop nog maar zelden gebruikt. Met resistente houtsoorten zoals robinia of eik en robuuste metalen zoals aluminium, ijzer of staal zijn er tegenwoordig gewoon veel voordeligere alternatieven die lang meegaan en ook het hele jaar door kunnen worden gebruikt.

Vorm.
De vorm verdient bijzondere aandacht. Enerzijds spelen hier natuurlijk persoonlijke smaakvoorkeuren een rol, maar anderzijds is de formele vormgeving van een zitmeubel in hoge mate bepalend voor de stabiliteit, de stabiliteit en het comfort. Bij banken met rugleuningen zorgt alleen een juiste aanpassing aan de anatomie van het lichaam voor een langdurig zitcomfort. In de regel zijn de types die wij aanbieden dan ook gemodelleerd naar klassieke vormen die zich reeds vele jaren in het openbare leven hebben bewezen - in parken, in restaurants en zelfs op het spoor.

Grootte.
Tot slot moet u nog beslissen met hoeveel mensen u in de toekomst samen in uw tuin wilt ontspannen, of hoeveel ruimte u in het algemeen beschikbaar hebt. Als u dit voor uzelf hebt opgehelderd, maakt u bijna vanzelf de juiste keuze en wordt uw tuin verrijkt met een gezellig hoekje.

Tuinbanken nuttig aangevuld. Comfortabel duurzaam

Tuinbanken zijn inderdaad uitstekende solisten en eigenlijk had hier een punt kunnen zijn. Maar er zijn nog twee dingen toe te voegen. Want als het om tuinbanken gaat, zoals met bijna alles in de wereld, is er altijd ruimte voor verbetering.

Accessoires.
Allereerst zijn er de bijpassende accessoires. Met de juiste zitkussens, een ruime tuintafel en de juiste tuinverlichting kunt u de mate van behaaglijkheid die een mooi geplaatste tuinbank kan ontwikkelen, verhogen - uiteraard naar uw eigen smaak. Een bijpassende deken kan ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld als u 's avonds wat langer buiten wilt blijven dan de omgevingstemperatuur op dat moment aanbeveelt, of als u uw tuinbank ook in de herfst of zelfs de winter wilt blijven gebruiken. **

Verzorging.**
Het tweede ding is de juiste verzorging. Zoals eerder gezegd, zijn de modellen die wij aanbieden meestal van nature slijtvast en vereisen ze in het beste geval weinig onderhoud. Een zorgvuldige behandeling kan het risico van voortijdige slijtage of normale ouderdomsverschijnselen, zoals vergrijzing van het hout of de mogelijke ontwikkeling van roest, doeltreffend beperken. Voor de juiste omgang met hout buitenshuis, het onderhoud en de reiniging ervan hebben wij op onze themapagina "Houtoppervlakken en hun verzorging" reeds alle nodige verzorgingstips en de passende producten samengevat. In het algemeen kan echter worden gesteld dat de geoliede houtsoorten die vaak buiten worden gebruikt, er baat bij hebben om van tijd tot tijd opnieuw te worden geolied, waardoor hun natuurlijke kleur en ook hun weerbestendigheid behouden blijven.

Metalen zijn meestal nog minder gecompliceerd, aangezien de gebruikte materialen ofwel van nature roestvrij zijn, ofwel ten minste gegalvaniseerd, geverfd of van een poedercoating voorzien zijn, zodat roest geen schade kan aanrichten. En bij afzonderlijke stukken, zoals de Franse vrijdragende bank die exclusief door ons wordt aangeboden, is zelfs een reactie van het metaal gewenst om het meubel zijn industriële charme te geven. Maar het kan natuurlijk ook worden voorkomen met de juiste behandeling. Het enige metaal dat vatbaarder is, is ijzer. Hier is het de moeite waard van tijd tot tijd de oppervlakteafwerking te controleren op beschadigingen en deze vervolgens zo snel mogelijk te herstellen. Anders is water en eventueel een beetje afwasmiddel voldoende voor het reinigen van buitenmeubelen van metaal of metalen onderdelen. Roestvrij staal, dat gevoelig is voor vingerafdrukken, krijgt het best een nieuwe glans met een geschikt polijstmiddel.

De partijen zwaaien als ze vallen. Mobiele biertent sets

Biertuin setBiertuin set

In de middeleeuwse samenleving van de landgoederen gold nog steeds de regel dat alleen personen van gelijke rang samen op een bank mochten zitten - een edelman zou zijn zitplaats nooit met een boer hebben gedeeld, zelfs niet als de bank in kwestie zo lang was geweest. Wij kennen nog steeds de uitdrukking "door de bank", die op dit feit is gebaseerd, als synoniem voor "allen gelijk" en "zonder onderscheid".

Gelukkig werden de biertuinbanken en de bijbehorende tafels pas 500 jaar later uitgevonden, want wie weet wat er anders zou zijn geworden van wat waarschijnlijk de meest communicatieve meubelstukken zijn die je in je tuin kunt zetten. Van bier was overigens geen sprake toen Rudolf Kurz in 1950 het geniale idee patenteerde van het opvouwbare meubelslot, dat tot op de dag van vandaag frame en plank met elkaar verbindt - de man was immers een Zwaben en van oudsher meer geïnteresseerd in wijn dan in bier als het om alcohol gaat. Ja, beste vrienden van de Wiesn, het is waar: de biertuinsets zijn oorspronkelijk uitgevonden voor wijnfeesten. Nu is het uit. Maar dat verandert niets aan hun geschiktheid, want de voordelen van deze uiterst praktische meubelstukken zijn duidelijk drankonafhankelijk: Gemakkelijk te monteren en te demonteren, zeer duurzaam, gemakkelijk op te bergen en vooral erg gezellig, biertuinbanken en -tafels zijn het perfecte meubilair voor festiviteiten buitenshuis. Wie erop plaatsneemt, nodigt automatisch anderen uit om mee te doen. Later kunnen grapjes worden gemaakt, maar dat hoeft niet per se als onderdeel van een geslaagde viering te worden gezien.

Overigens vindt u in ons assortiment biertuinmeubelen alleen in "brouwerijkwaliteit" - dat betekent dat de banken en tafels van geolied hout en gegalvaniseerd staal bijzonder stabiel, duurzaam en robuust zijn. Vroeger kon dit soort materiaal voor de horeca alleen rechtstreeks van de brouwerijen worden betrokken, vandaar deze speciale kwaliteitsaanduiding. En het mooiste is: je hoeft helemaal niet per se feest te vieren als je ze wilt gebruiken. Hoe heeft de schrijver Max Scharnigg het ooit zo mooi gezegd? "Hij die op de bierbank zit heeft vrije tijd en genot." En wie kan dat weerstaan?