Gids

Comfortabele ligstoelen en tuinstoelen. Vakantie in het groen

Ligstoel in de tuinLigstoel in de tuin

Het bed is gewied, de grond losgemaakt en het gazon vers gemaaid - hoog tijd om jezelf te trakteren op wat vrije tijd en je vermoeide ledematen te strekken. Wat is er beter dan een ligstoel of een tuinligstoel? Vanuit een horizontale positie kunt u nu met plezier uw dagtaak overdenken en ten volle van uw tuin genieten - in de geest van Plutarchus: "Rust is het kruid van de arbeid".

Comfort, duurzaamheid, flexibel gebruik en ruimtebesparend opbergen zijn voor ons belangrijke factoren bij de selectie van onze ligstoelen en tuinligstoelen. Veel van onze modellen zijn verstelbaar aan hoofd en voeten en kunnen tot een kleine omvang worden ingeklapt wanneer ze niet worden gebruikt of tijdens de winter moeten worden opgeborgen. In de meeste gevallen is hout het materiaal van onze keuze. Want ligstoelen van hout passen dankzij hun brede en warme kleurenspectrum harmonieus in elk tuin- of terrasontwerp. Het materiaal is robuust en duurzaam, gemakkelijk te onderhouden, huidvriendelijk en antibacterieel. Het milieuaspect speelt voor ons een belangrijke rol, daarom vermijden wij de verwerking van tropisch hout volledig en vertrouwen wij in plaats daarvan op inheemse houtsoorten.

Al gereserveerd. Uw veilige plaats in de zon

Wees eerlijk, heb je het ooit gedaan? Opgestaan bij het krieken van de dag om een ligstoel bij het zwembad te reserveren? Zo niet, dan behoort u misschien tot de soort die er regelmatig onder lijdt wanneer alle ligstoelen al voor het ontbijt met een handdoek bedekt zijn en u zich weer in uw kindertijd waant omdat u geen plaatsje kon bemachtigen tijdens de stoelendans.

De vraag wie de ware wereldkampioen zonnebankreserveringen is, is al in verschillende studies onderzocht. De Duitsers komen meestal als winnaar uit de bus, maar ook de Britten zijn uiterst succesvol in het veroveren van de dekstoelen. En volgens psychologen kunnen we niets aan deze nogal roemloze gewoonte doen. Zij zeggen dat daarachter een evolutionair territoriaal gedrag schuilgaat en een innerlijk streven naar veiligheid en controle dat ons allen eigen is, ongeacht nationaliteit of herkomst. Trouwens, tegenwoordig is een handdoek alleen niet meer genoeg. De professionals onder de couch warriors voegen een open boek toe samen met een zonnebril.

Het goede nieuws: in uw tuin bent u uw eigen baas en dus aan de veilige kant als het gaat om uw favoriete plekje in de zon. En het moet zo comfortabel mogelijk zijn - met een ligstoel waarop u zorgeloos van de zomer kunt genieten. Tussendoor zorgen onze parasols en tuindouches voor wat verkoeling en schaduw. En als u zich een beetje ongemakkelijk voelt over de hoeveelheid ruimte die u inneemt, kunt u beter een tweede of derde exemplaar aan uw ligstoel toevoegen. Dan kunt u met een gerust hart uw handdoek, boek en zonnebril alleen tevoorschijn halen als u ze echt nodig hebt.

Alle hens aan dek. De "voorvaderen" van de ligstoel

Dekstoelen, zoals ze bekend waren op de grote cruiseschepen en lijnschepen van de vorige eeuw, worden vaak genoemd als de voorouders van de huidige dekstoelen. Ze kregen trieste bekendheid door het zinken van de Titanic. Met 600 exemplaren - afgezet tegen het aantal mogelijke gebruikers - waren ze natuurlijk ook niet in voldoende hoeveelheden verkrijgbaar en dus een gewild goed. Overigens vond een van de zes dekstoelen die na de ramp uit de oceaan werden opgevist enkele jaren geleden een trotse eigenaar voor meer dan 100.000 euro.

De verstelbare stoel van George Wilson, gepatenteerd in 1870, is een vroeg voorbeeld van de kunst van het achterover leunen. Hij kan in totaal 30 verschillende standen aannemen en kan ook als schommelstoel of wiegje worden gebruikt. Rond dezelfde tijd werden de eerste sanatoria geopend tegen een van de oudste en meest verbreide besmettelijke ziekten, tuberculose. Het spook van de 19e eeuw werd aangepakt met voorgeschreven ligkuren in de frisse lucht. Een pionier op dit gebied was de longarts Dr. Peter Dettweiler, die voor het sanatorium Falkenstein in het Taunusgebergte een comfortabele ligstoel ontwikkelde die bij de therapie paste. De patiënten moesten immers zes tot tien uur in horizontale positie op de balkons en terrassen van het sanatorium doorbrengen, in bijna alle weersomstandigheden en seizoenen. Op de ligstoel, opgevuld met kussens, voorzien van een deken en een warmwaterkruik, was de ligkuur een therapie die men goed kon verdragen en die ook doeltreffend was. Na een bezoek van een Zwitserse collega vond de uitvinding van Falkenstein zijn weg naar Davos en ging de geschiedenis in - nogal ten onrechte als de "Davos ligstoel". Zelfs Thomas Mann, of liever zijn hoofdpersoon Hans Castorp in de roman "Der Zauberberg" (De Toverberg), liet zich meeslepen in lofzangen: "Het welzijn van rustende ledematen zou niet op een menselijker wijze kunnen worden verzorgd dan door deze voortreffelijke ligstoel.

Gelukkig is de kunst van het liggen tegenwoordig niet meer voorbehouden aan de zieken. En opdat u zich met plezier zou kunnen ontspannen - misschien niet in weer en wind, maar wel in elke ligpositie - hebben wij hier voor u enkele ligstoelen, tuinligstoelen en hangmatten geselecteerd die u precies het comfort bieden dat u verdient.

Ligstoel essenhout

Eerste klas. Ligstoel in bruin essenhout

Ligstoel Essenhout

Ligstoelen, die eigenlijk tot de categorie dekstoelen behoren, hebben de flair van de eerste klas: qua comfort en bijna onverwoestbare duurzaamheid - zij hebben op een reis van verscheidene weken ruwe zeeën zonder schade doorstaan. Het is precies deze eersteklas kwaliteit die wij nastreven met ons model, waarbij onze focus minder ligt op de zeewaardigheid die zelden nodig is in de tuin en op het terras, maar meer op het comfort. Ook om deze reden hebben wij in plaats van teak massief bruin essenhout gekozen, dat niet de tropische weerbestendigheid van teak heeft, maar wel zeer elastisch is en ook inheems is in Oostenrijk.

€ 1.099,00
Ligstoel Rattan

Volgens het historische model.

Ligstoel Rotan

Het geboden comfort heeft (literaire) geschiedenis geschreven: ten laatste sinds Thomas Manns "Zauberberg" hebben we een idee van herstellende die nieuwe krachten opdoen in de frisse lucht - en comfortabel uitrusten in zo'n ligstoel. Ook in Denemarken waren ligstoelen van rotan in de jaren dertig zeer populair en wijd verbreid in sanatoria en ziekenhuizen. Gebaseerd op een Deens ontwerp uit die tijd, is ons model zeer functioneel gemaakt. De rugleuning kan in verschillende stappen worden versteld, en met een paar eenvoudige bewegingen kan de voetensteun onder het meubel worden geklapt, waardoor de ligstoel in een even comfortabele fauteuil verandert.

€ 749,00
€ 499,00

Lokaal hout. Regeneratieve grondstof met een goed ecologisch evenwicht

Hout is een milieuvriendelijk, hernieuwbaar materiaal. Het is uiterst duurzaam, recycleerbaar en heeft een gunstige energiebalans. Goede redenen om het te gebruiken voor onze ligstoelen en tuinligstoelen. Maar niet alle hout is hetzelfde. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en vereisten.

Ligstoelen gemaakt van larikshout. Natuurlijk weerbestendig

Wat zijn natuurlijke duurzaamheid en weerbestendigheid betreft, is de lariks een uitzondering onder de naaldbomen. Vrijwel geen enkele andere boomsoort is zo vorstbestendig als de lariks. Het hout, dat wordt gekenmerkt door een mooie roodbruine kleur, is juist daarom ideaal voor gebruik buitenshuis. Door zijn hoge harsgehalte is zelfs onbehandeld larikshout goed bestand tegen weersinvloeden en schimmels en insecten, waardoor het een goed alternatief is voor teak. Als uw ligstoel echter gedurende langere tijd aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, kan het onbehandelde hout harsdeeltjes afscheiden. Daarom is het raadzaam om uw ligstoel of tuinstoel te bedekken met zitkussens of een handdoek om uw kleding te beschermen. Onder UV-straling krijgt het hout na verloop van tijd een edele zilvergrijze patina. Als dit u niet bevalt, kunt u dit effect tegengaan met de juiste verzorgende oliën. Overigens is ons larikshout afkomstig van gecertificeerde opstanden of wordt het gekapt in regionaal gecontroleerde teeltgebieden.

Essenhouten relaxfauteuils. Elastisch en veerkrachtig

De es is een zeer snelgroeiende boom met een goed ecologisch evenwicht en is na de beuk en de eik een van de belangrijkste loofhoutsoorten in inheemse bossen. Essenhout heeft een kenmerkende, levendige nerf met duidelijk zichtbare jaarringen. De houtkleur varieert van ivoorkleurig tot roze. Essenhout is zeer hard, taai en resistent en tegelijkertijd uiterst elastisch en soepel. Wegens deze eigenschappen wordt het gebruikt waar een hoge mate van sterkte en elasticiteit vereist is. Dit geldt bijvoorbeeld voor sportuitrusting, gereedschap met lange handgrepen of zelfs meubilair met gebogen delen, zoals tuinstoelen of ligstoelen. Essenhout gedraagt zich ook zeer gunstig onder veranderende weersomstandigheden. Het vertoont weinig barsten en trekt niet zo snel krom. Niettemin raden wij aan om essenhouten ligstoelen en tuinstoelen niet zonder behandeling aan weersinvloeden bloot te stellen, ze 's winters op een droge plaats op te slaan en ze regelmatig te behandelen, bijvoorbeeld met geschikte houtverzorgingsoliën.

Ligstoelen van beukenhout. Stabiel en duurzaam

Beukenhout is een van de meest gebruikte houtsoorten in de massieve meubelbouw, en niet alleen vanwege zijn mooie zachtgele tot roze tint. Het materiaal wordt met name voor stoelen gebruikt vanwege zijn betrouwbare stabiliteit. Zij worden immers in de loop van hun leven voortdurend zwaar belast. Bovendien is de beuk de meest voorkomende loofboom in inlandse bossen, omdat hij bijzonder goed is aangepast aan het plaatselijke klimaat en de bodemgesteldheid. Zelfs grote klimaatveranderingen kunnen de "moeder van het bos" in de nabije toekomst niet beïnvloeden. De beuk is dus niet alleen van groot belang voor de bosbouw, maar ook in ecologisch opzicht. Qua hardheid en stevigheid doet het hout niet onder voor eiken. Beukenhout heeft door zijn grote stevigheid een bijzonder grote draagkracht en is daarom bij uitstek geschikt voor tuinstoelen en ligstoelen. Onbehandeld beukenhout is niet volledig weerbestendig, maar met de juiste voorbehandeling en zorgvuldige verzorging is het toch geschikt voor gebruik buitenshuis.

Verantwoordelijkheid in plaats van winst. Waarom doen we het zonder tropisch hout

Als regeneratieve grondstof wordt hout in principe vaak als milieuvriendelijk beschouwd. Toch wordt u niet automatisch een klimaatbeschermer als u voor houten tuinmeubelen kiest. Dit geldt met name voor tropische houtsoorten zoals teak, mahonie of bongossi, die vanwege hun robuustheid en weerbestendigheid nog steeds zeer populair zijn voor gebruik buitenshuis. In sommige landen wordt echter nog steeds 90 procent van het tropisch hout illegaal gekapt. De kappen die nodig zijn voor de houtkap en het vervoer leiden al snel tot massale milieuvernietiging in het gevoelige ecosysteem van het regenwoud, waardoor de natuurlijke opslagcapaciteit voor CO2 en de diversiteit van de daar levende flora en fauna in gevaar komen. En zelfs bij de aanplant van deze bossen zijn vaak grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen nodig om de monoculturen voldoende tegen plagen te kunnen beschermen.

Andere onderwerpen