Gids

Krachtige sapcentrifuge. Plantvitaliteit potje voor potje

Een goede manier om de waardevolle bestanddelen uit het plantaardige lichaam te halen en in het menselijk lichaam te brengen, is het persen van sap. De voordelen liggen voor de hand: grote massa's groenten en fruit kunnen zonder veel omhaal worden verkleind tot de grootte van een glas, maar behouden veel van hun kostbare plantaardige ingrediënten. Naast vitaminen, mineralen en enzymen zijn hier vooral de secundaire plantaardige verbindingen van belang, waarvan nu wordt aangenomen dat zij een bijzonder hoog gezondheidsvoordeel hebben: Tannines en bitterstoffen, etherische oliën, flavonoïden en nog veel meer. Zoals bekend geeft echter niet elke plant haar geconcentreerde bestanddelen zo natuurlijk vrij als een overrijpe sinaasappel, zodat elke tijdgenoot met affiniteit voor sap al snel wordt geconfronteerd met het besef dat voor de gewenste extractie aangepaste apparatuur onontbeerlijk is.

Noot
Onze sapcentrifuges. De selectiecriteria

Een keuze maken voor een bepaald model is echter niet zo gemakkelijk, omdat de markt wemelt van de verschillende aanbiedingen. Om u te helpen de juiste sapcentrifuge te vinden, hebben onze inkopers deze verwarrende selectie al met veel kennis van zaken voor u uitgezeefd. Hun duidelijke leidraad voor opname in ons assortiment: duurzaamheid gekoppeld aan functionaliteit. De modellen die wij aanbieden zijn stuk voor stuk bijzonder robuuste vertegenwoordigers van hun genre; stevig en goed vervaardigd uit roestvrij staal en andere duurzame materialen; bestand tegen roest en ongevoelig voor fruitzuren. Alle toestellen zijn gemakkelijk te reinigen en mocht er toch eens een onderdeel stuk gaan, dan kan het zonder problemen worden vervangen - voor uitgebreid en intensief sapgenot.

De juiste sapcentrifuge. Een kwestie van type

Persen, centrifugeren, persen of stomen - er zijn vele manieren om sap te maken, maar niet elke methode is even geschikt voor alle plantendelen. Daarom is het zinvol om vóór de aankoop na te denken over het doel waarvoor uw toestel uiteindelijk zal dienen. Als u bijvoorbeeld belang hecht aan een zo hoog mogelijke vitaminedichtheid, is een sapcentrifuge die zijn rendement bereikt door hitte toe te passen of die een hoog zuurstofgehalte produceert, zeker niet de beste keuze. Helaas hebben beide factoren het talent om mimosa's met voedingsstoffen, zoals vitamine C, vrij onverbiddelijk uit te roeien. Als u sap wilt extraheren uit zachte vruchten zoals bananen, tomaten of bessen, kunt u geen apparatuur gebruiken die is gespecialiseerd in het vermalen van harde plantendelen - u zou dan pulp in plaats van sap in het glas krijgen. En voor de extractie van chlorofylhoudend geperst materiaal, zoals spinaziebladeren of kruidenstengels, kan men nauwelijks een perskegel gebruiken, waarvoor iets meer technische inspanning nodig is.

Het is ook de moeite waard na te gaan hoe vaak u van plan bent uw nieuwe huishoudhulp te gebruiken. Afhankelijk van het type zijn de apparaten meer of minder schoonmaakintensief, en het maken van slechts een kleine hoeveelheid vers sap per dag kan de kosten-batenverhouding al snel in ongunstige zin doen omslaan als de sapcentrifuge voor elk klein potje volledig moet worden gedemonteerd en gereinigd. Als u van tevoren precies weet wat u wilt, zal uw nieuwe aanwinst u plezier verschaffen en niet een troosteloos bestaan leiden in de diepte van uw keukenkastje nadat u uw aanvankelijke enthousiasme voor het juicen bent kwijtgeraakt. De volgende lijst kan u helpen de juiste sapcentrifuge voor u te kiezen.

1) De stoomsapcentrifuge. Voor grote hoeveelheden en lange houdbaarheid

De stoomsapcentrifuge is een apparaat met traditie - zelfs onze grootouders gebruikten het. Het is de juiste keuze voor iedereen die sap wil maken van zacht fruit zoals bessen of die over grote hoeveelheden fruit en groenten beschikt. Een model van hoge kwaliteit extraheert niet alleen sap op grote schaal, de heetwaterdamp bewaart ook de opbrengst, zodat tuineigenaars er vaak veel plezier aan beleven bij de verwerking van hun oogsten. Sap dat op deze manier is gemaakt, is naar verluidt enkele jaren veilig te bewaren, mits men hygiënisch genoeg heeft gewerkt. Het op die manier verkregen sap bevat echter minder vitaminen dan rauwe groenten en bevat ook geen actieve enzymen meer - die gaan verloren tijdens het pasteurisatieproces.

De klassieke stoomsapcentrifuge bestaat uit drie op elkaar gestapelde potten: het water wordt in de onderste gegoten, het fruit dat moet worden geperst in de bovenste. In het midden bevindt zich de opvangbak voor het sap en een opening waarop later de vulslang wordt aangesloten. Sap persen gebeurt op het fornuis, de hete stoom doet de plantencellen barsten en dwingt ze hun sap af te geven. Het apparaat heeft echter een geduldige bediener nodig - gemiddeld duurt een sapbereiding tussen 40 en 90 minuten.

In principe zijn alle soorten groenten en fruit geschikt voor deze methode, alleen de bittere delen kunnen beter van tevoren worden verwijderd. Zelfs kruiden kunnen worden verwerkt om van de verkregen extracten likeuren, zalven of kruidensauzen te maken. De overgebleven puree kan ook worden verwerkt tot jam of marmelade. En als je niets over hebt om te juicen? Dan kunt u het apparaat gewoon in een stoompan veranderen - zelfs vis kan op deze manier zacht en smakelijk worden bereid.

2) De citruspers. Voor een snel begin van de dag

Zoals de naam al doet vermoeden, is de citruspers in de eerste plaats geschikt voor het persen van sinaasappelen, citroenen of andere leden van de citrusfamilie. Ze zijn verkrijgbaar in elektrische of mechanische versies, waarbij een krachtige motor niet noodzakelijk garant staat voor betere sapresultaten. De crème de la crème onder de handpersen kan met gemak zo'n perskracht ontwikkelen dat zelfs granaatappels ervoor capituleren en heeft zo'n meesterlijk mechanisme dat je er niet eens bijzonder handig bij hoeft te zijn.

De algemene werking van een citruspers is vrij eenvoudig: De gehalveerde vrucht wordt van zijn vocht ontdaan met behulp van een perskegel met scherpgerande ribben, plus druk- of draaibewegingen. Een aan de kegel bevestigde zeef filtert de pulp en de zaden eruit. Het geperste sap komt terecht in een opvangbak of rechtstreeks in het glas. In de regel is de opbrengst van dit type sapcentrifuge zeer hoog en het schoonmaken is eenvoudig - precies wat u nodig hebt voor een snelle vitaminekick 's morgens. Andere soorten fruit of groenten kunnen echter niet met deze technologie worden geperst.

3) De centrifugale sapcentrifuge. Voor verse sapcocktails op elk moment

De vaak futuristisch uitziende sapcentrifuges zijn krachtige sapcentrifuges die ook hardere soorten fruit en groenten moeiteloos vloeibaar kunnen maken. De motoren van hoogwaardige toestellen bereiken een aanzienlijk potentieel met vermogens tot 1,5 kilowatt. Bovendien zorgen instelbare snelheden ervoor dat de verschillende vruchten beter tot hun recht komen.

Het hart van dit krachtige type apparaat is een speciaal geharde raspschijf, voorzien van een reeks scherpe messen die het sap tot 15.000 omwentelingen per minuut kunnen vermalen. Door de centrifugale krachten die op de fijngehakte massa worden uitgeoefend, wordt deze tegen de eveneens geïnstalleerde zeef geslingerd, waardoor het sap wordt uitgefilterd. Het harde plantaardige materiaal blijft als draf achter in een aparte container. Bijzonder droog materiaal wijst op een hoge sapopbrengst en dus op een sapcentrifuge van zeer goede kwaliteit.

Krachtige sapcentrifuges kunnen gemakkelijk grotere hoeveelheden sap produceren - afhankelijk van de capaciteit van het geïntegreerde opvangvat voor pulp. Hoogwaardige apparaten hebben ook grote invoergoten die het moeizaam fijnhakken van fruit en groenten overbodig maken. Aangezien het sap tijdens het productieproces echter voortdurend in contact komt met zuurstof, vertroebelen lichtgekleurde sappen, zoals appelsap, relatief snel. Ze moeten zo snel mogelijk opgedronken worden. Ondanks zijn kracht is dit type sapcentrifuge dus eerder ongeschikt voor de voorproductie.

4) De sapcentrifuge. Met vrede en kracht tot het hoogste vitaminegenot

Voor gezondheidsbewuste mensen en liefhebbers van rauwe voeding is de sapcentrifuge, ook wel koude sapcentrifuge of slowjuicer genoemd, een eersteklas keuze. In tegenstelling tot centrifuges kan deze sapcentrifuge ook worden gebruikt voor het persen van zacht fruit en groenten, grassen en kruiden waarvoor anders een stoomsapcentrifuge het enige alternatief zou zijn - maar dan wel in rauwkostkwaliteit. De sapcentrifuge doet dit met pure kracht: een krachtige motor drijft spiraaldraadjes aan, zogenaamde persschroeven, die het sap letterlijk uit het fruit persen. In het beste geval draaien ze maar op een tiende van de snelheid van centrifuges. Dit houdt zowel het zuurstofgehalte als het daarmee gepaard gaande oxidatieproces laag tijdens het sappen. De sappen blijven langer vers.

Waarde tot het einde. Afval is alleen wat je ervan maakt

Vaak blijft er na het persen van groenten en fruit veel pulp over. Bij de industriële sapproductie worden deze persresiduen vaak hergebruikt - bijvoorbeeld om pectine te extraheren, als meststof, diervoeder of grondstof voor biogasinstallaties. Thuis daarentegen belanden de groenteresten vaak bij het huisvuil, hoewel zij nog waardevolle voedingsstoffen bevatten. Recycling is dus niet alleen belangrijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, maar is ook voor alle anderen de moeite waard. Hier volgt een kleine lijst van mogelijke toepassingen ter inspiratie:

  • Bakwaren: Pomace is uitstekend voor het losmaken van cakebeslag (wortel) of het maken van vruchtenmuffins (appel).
  • Rauwkoek: Als je die hebt, kun je met behulp van een paar kruiden en zaden (bieten of andere groenten) een lekker knäckebröd maken van de pulp. Restanten van fruit kunnen worden verwerkt tot fruitleer voor rauw voedsel.
  • Braadkoekjes: Van selderij, rode biet, wortel of pompoenmarc kun je met een paar andere ingrediënten in een handomdraai heerlijke braadkoekjes maken.
  • Vruchtendranken: Voor een vruchtensapdrank kookt u fruitresten met water en suiker en zeeft u ze door.
  • Ingrediënt voor soepen, salades, muesli's: Afhankelijk van het ras kunnen persresten worden gebruikt als (garnering)ingrediënt voor een hele reeks andere gerechten.
  • Beautyverzorging: Sommige granaatappelvariëteiten (bijvoorbeeld komkommer of wortel) zijn zeer geschikt voor het maken van gezichtsmaskers. Afhankelijk van je huidtype, kun je ze mengen met wat curd, avocado of honing.

Als u een eigen tuin met een composthoop hebt, kunt u de draf natuurlijk zonder aarzelen composteren - zo verandert hij na verloop van tijd in een natuurlijke, waardevolle meststof, die de groei van uw planten bevordert en de beoogde gewasopbrengst kan helpen verhogen. Zo houdt u meer grondstof over om het volgende seizoen sap van te maken.