Gids

Elegante mannen riemen. Nobele symboliek op de tailleband

De riem is meer dan een mode gimmick. Een broek zonder riem ziet er onaf uit - zelfs als hij perfect past. Het totaalbeeld is gewoon meer coherent met een riem. De rijken en machtigen hebben dit altijd geweten. Daarom hebben zij de riemen aangehaald en er een symbool van prestige, macht en kracht van gemaakt dat eeuwenlang heeft standgehouden. Een man die "de broek draagt" heeft iets nodig om hem op zijn plaats te houden. Hij wil tenslotte zijn positie behouden. Het is niet voor niets dat het "cinctorium", een speciale gordel, voorbehouden was aan officieren en niet aan gewone soldaten. En tonen de kampioenen van bepaalde sporten, b.v. boksen, hun superioriteit niet met behulp van kampioenschapsriemen in plaats van trofeeën?

Sprookjes, legenden en verhalen zitten ook vol met opmerkelijke lichaamsslingers. Ze geven hun dragers verbazingwekkende gaven en maken vaak een succesvolle heldenreis überhaupt mogelijk. De Noorse dondergod Thor zou niet sterk genoeg zijn om zijn hamer te hanteren zonder zijn krachtgevende gordel "Megingiard". De Griekse godin van de liefde Aphrodite dankt haar onweerstaanbare charisma aan de "Charis"-riem. En Bastian Balthasar Bux neemt zijn toevlucht tot de riem "Gémmal" in Michael Ende's "The Neverending Story" als een probleemoplosser die hem onzichtbaar kan maken. Er zijn zelfs schaamteloze na-apers die schaamteloos de symboliek van de riem uitbuiten. Zo borduurt het dappere kleermakertje - nadat hij zijn boterham met pruimenjam op een volstrekt niet heldhaftige wijze tegen zeven zoetetandvliegen heeft verdedigd - vol zelfvertrouwen "Zeven in één klap" op zijn riem, waardoor hij zichzelf tot superheld verheft en iedereen die hij tegenkomt om de tuin leidt.

Slechts één keer verloor de riem zijn suprematie, ondanks al zijn expressieve kracht: In de loop van de 18e eeuw verdrongen bretels het en bleven gedurende ongeveer 150 jaar de enige heersers van de tailleband. Daarna veroverde de riem zijn plaats in de modewereld. Deze keer werd het evolutionair verbeterd - als een verstelbaar model met vijf gaten.

De riem als accessoire is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de herenmode. Onze zorgvuldige selectie van natuurlijk gelooid leder en de hoogwaardige afwerking maken de stukken in ons assortiment tot duurzame en trouwe metgezellen. Op die manier tonen wij niet alleen de riem, maar ook zijn toekomstige drager het respect dat zij beiden verdienen. Wij kunnen u geen bovennatuurlijke vermogens beloven, maar wel discrete elegantie, duurzame materialen en een stijlvolle verschijning in bijna alle situaties.

De hoogwaardige riem. Een blik op de details.

De toestand van de eerste riemen was gemakkelijk te herkennen, maar speelde geen rol van betekenis. Zij werden gemaakt van gevlochten grassen, pezen of repen bont, bij gebruik geknoopt en vaak eenvoudig opengesneden. Tegenwoordig daarentegen geeft men de voorkeur aan herbruikbare modellen die bovendien zo lang mogelijk hun goede vorm moeten behouden. Aangezien de riem een accessoire is dat tijdens het gebruik heel wat te verduren krijgt, is leder altijd de eerste keuze als het gaat om het juiste basismateriaal. Leer van hoge kwaliteit is soepel en tegelijkertijd scheurvast - een riem van een dergelijk materiaal gaat jaren mee zonder ernstige schade op te lopen, zelfs bij dagelijks gebruik. Een riem mag echter officieel een "leren riem" worden genoemd als hij slechts voor 80% uit leer bestaat. Veel fabrikanten maken hier gebruik van. En: niet alle leer is hetzelfde. Er zijn enorme kwaliteitsverschillen, die niet noodzakelijk onmiddellijk uit de prijs blijken. Wat maakt een riem van hoge kwaliteit? Met een beetje vakkennis kunt u zelfverzekerd uw eigen foto maken.

Van passende dieren en hun huid.

Elk leer heeft zijn eigen natuurlijke kenmerken en maakt van elke leren riem een individueel stuk. Klassiek lederen riemen van topkwaliteit zijn gemaakt van runderleer van hoge kwaliteit. Maar er zijn natuurlijk verschillende andere soorten leder die voorbestemd zijn om tot duurzame riemen te worden verwerkt. Ossenleer, bijvoorbeeld, is zeer sterk en resistent. Bizonleder is visueel innemend met zijn kenmerkende grove nerf, kalfsleder daarentegen met zijn fijnheid en elegantie. En paardenleder heeft niet alleen de reputatie prachtig te glanzen, maar ook bijna eeuwig duurzaam te zijn als het goed wordt onderhouden. En als het het zeldzame Cordovan leder is, kan de riem die ervan gemaakt is, nauwelijks overtroffen worden in exclusiviteit. Het leer wordt alleen verkregen van de achterste flanken van koudbloedpaarden, die tegenwoordig zeldzaam zijn geworden. Daar zit een rond stuk bindweefsel, dat een sterk samengedrukte vezelstructuur heeft - de zogenaamde "schelp". Het is slechts ongeveer zo groot als een vel papier, maar het daaruit verkregen leder is bijzonder duurzaam en daarom zeer gewild bij kenners. Opmerking: De dierlijke oorsprong van het leer alleen al geeft de kwaliteit van de riem aan.

Een laag huid, verschillende soorten leer.

Dikkere soorten leder, zoals runderhuid, worden vaak mechanisch in verschillende lagen gesplitst. De "grain split" is de buitenste laag. Het is dan ook het enige exemplaar dat aan één zijde glad is en het typische huidreliëf vertoont van het desbetreffende dier van oorsprong. Alle gladde leersoorten worden ervan gemaakt, alle ruwe leersoorten van de onderliggende gespleten lagen. De vezelstructuur van de korrelsplit is bijzonder dicht en scheurvast. Het wordt daarom beschouwd als de meest waardevolle laag van een leder. Een band van hoge kwaliteit bestaat dus altijd uit nerfsplit - ook al heeft hij verschillende lagen.

Geheime recepten en eigenaardigheden van het looien.

In de regel looien zichzelf respecterende looierijen hun leder volgens aloude tradities. Dit heeft verschillende namen, zoals plantaardig looien, looien in de bruining, pitlooien of oude pitlooien, en verwijst naar een looiproces dat vaak vele maanden duurt met behulp van actieve plantenstoffen - de tannines. Eigenlijk gebruikt de plant ze om zichzelf onsmakelijk te maken voor roofdieren, maar gelukkig zijn ze ook zeer nuttig gebleken bij het omvormen en verknopen van collageenvezels in de huid van dieren. Bovendien beschermen ze het leder tegen micro-organismen die organisch materiaal afbreken. De natuur biedt een overvloed aan plantaardig materiaal dat geschikt is om te worden gelooid: Spar- en eikenschors, kastanjes, wilgenschors of berkenbomen, om er maar enkele te noemen. Familiale leerlooierijen hebben vaak hun eigen, geheime recepten. Het getrainde oog kan delen van de ingrediënten in het gelooide eindproduct herkennen: Leder dat gelooid is met mimosabast of Argentijns quebrachohout heeft bijvoorbeeld een karakteristieke roodachtige kleur. Kastanjes kleuren het leer middenbruin. Het looiproces met tara, het looimiddel van de kleinblijvende tara-boom, levert daarentegen een crèmekleurig leer op dat goed geschikt is om te worden geverfd.

Het goede vakmanschap. Van lagen, naden en kleuren.

Op zijn laatst scheidt de verwerking het kaf van het koren - dat weet u zeker. Hier kunt u zien of de riem gemaakt is om eeuwig mee te gaan of slechts voor een kort gastoptreden op de tailleband van uw broek. Een robuust stuk van hoge kwaliteit kan bestaan uit een enkele strook gesneden leder met geslepen, gepolijste en op passende wijze geverfde randen. De riem ziet er echter eleganter uit als hij een meerlagige constructie heeft en bestaat uit een combinatie van bovenleer en voeringleer. Je weet al welke leerlaag je moet gebruiken. Maar de verbinding tussen de afzonderlijke lagen is ook belangrijk. Riemen van hoge kwaliteit worden nooit gelijmd, maar altijd netjes gestikt. In het geval van gevulde "cambered" riemen - zoals die gemaakt bij Ledermanufaktur Kreis - is de inleg ook van leer en niet van een goedkoop substituut.

Zelfs wanneer hij kleur krijgt, hoeft een edele riem zich niet te verbergen. Het zou nooit een kleurlaag mogen verdragen die zijn natuurlijke gratie en expressiviteit tenietdoet. Riemen van hoge kwaliteit zijn gemaakt van onberispelijke huiden en dat mogen ze laten zien. Gedrenkt in natuurlijke kleurstoffen, blijft hun poreusheid zichtbaar en bewaard.

Jezelf in stijl riemen. Een kleine aalmoes.

Voor zakencolumniste Sabine Wachtel is er geen discussie: "Een man van stand in pak draagt een riem en maakt geen ophef. Hij is één met zichzelf, de riem en de gesp. Uit. Het einde." Maar er lijkt niet overal zoveel duidelijkheid te zijn. Als je "Hoe draagt een man een riem op de juiste manier?" intypt in Google, krijg je een ongelofelijke 2.140.000 hits op het moment dat deze tekst wordt geschreven. Dus is het dragen van een riem echt zo ingewikkeld? Eigenlijk, nee. Als je deze punten opvolgt, ga je nooit meer met een slechte riem de deur uit. Beloofd.

  • De juiste maat: Er is een klein maar subtiel verschil tussen de termen riemlengte en riemmaat. Als je het niet weet, kan het tot verwarring leiden bij het kopen van een riem. De lengte van de riem is de totale lengte van de riem - van de gesp tot het uiteinde. De riemmaat is de lengte van de riem tussen de gesp en het middelste riemgat. Deze laatste moet gelijk zijn aan de lichaamsomvang of de taillewijdte van de broek. Dan past de riem precies. Als het uitsteekt, is het te kort. Als het naar beneden hangt, is het te lang.
  • De juiste riem: Een riem ziet er formeler en eleganter uit naarmate hij smaller en platter is. Daarom kunt u voor het werk het beste een riem uit deze categorie kiezen. Voor vrije tijd, daarentegen, kan het meer casual zijn. Hier kan de riem meer in het oog springen, en brede, gekleurde en gevlochten riemen zijn ook toegestaan door de riemlussen. Maar er is nog de kwestie van de kleur. Het is een bekend gezegde: de schoenen moeten altijd bij de riem passen. Dat is waar. Hoewel het bij vrijetijdskleding niet zo belangrijk is, moeten de riem en de schoenen, vooral in het zakenleven, niet alleen dezelfde kleur hebben, maar ook gemaakt zijn van een zo gelijk mogelijk materiaal. Als je schoenen en riem samen koopt, is het makkelijk om bij te houden wat je nodig hebt.
  • De juiste gesp: Bij vrijetijdskleding is de gesp van de riem de bijzondere blikvanger. Als je wilt, kun je voor iets dikkers gaan. Op het werk daarentegen is minder vaak meer: de gespen die men verkiest zijn slank en discreet. In beide gevallen gaat het om de details. Een zilveren riemgesp past gewoon niet bij een gouden horloge, en omgekeerd. Hetzelfde geldt voor alle juwelen. Het is echter aan u om te beslissen of u de voorkeur geeft aan uw stijl of aan uw trouwring.
  • *Gordels en bretels? * Een duidelijke "nee". Het is beter om beugels en riemen niet samen te dragen. Tenzij je een trendsetter wilt worden of plezier wilt maken door zelfbenoemde mode-experts voor te zijn. Denk aan wat Henry Fonda zei in "Play Me the Song of Death": "Hoe kan ik een man vertrouwen die een beugel en een riem tegelijk draagt? Een man die zijn eigen broek niet vertrouwt?" Vertrouw je je broek? Goed. Neem dan een beslissing.
Tip
Tegen scheuren en barsten. Verzorging en onderhoud van uw leren riemen.

Nog een klein ding aan het eind. Zelfs de beste lederen riem moet worden onderhouden, zodat de drager er jaren later nog plezier van heeft. Als het tekenen van stijfheid, dofheid of kleine scheurtjes begint te vertonen, is er ofwel een gebrek aan beweging - hebt u het verwaarloosd en te lang in de kast laten liggen? - of vet. Als dat laatste het geval is, gebruik dan geen huismiddeltjes zoals huidcrème of olijfolie. Dergelijke oliën worden ranzig en al gauw waait er een onaangename geur om je heen als je ze draagt. Sommige speciale ledersoorten, bij voorbeeld het kostbare Cordovan, zullen bij dergelijke maatregelen sterven. Het beste is een speciaal lederverzorgingsproduct te gebruiken en ervoor te zorgen dat het overeenkomt met de oorsprong van het leder. Op die manier worden u en uw riem een hecht team dat door niets en niemand meer uit elkaar zal kunnen worden gehouden. Tenzij je het zo wilt.