Koperen potten

Professionele koks zouden zeggen: de superieure eigenschap van koper is het geleiden en verdelen van warmte. Het edelmetaal absorbeert warmte onmiddellijk en geeft die direct door aan het ... Lees meer

Gids

Snel en voordelig. Koperen potten inspireren

Professionele koks zouden zeggen: de superieure eigenschap van koper is de geleiding en verdeling van warmte. Het edelmetaal absorbeert warmte onmiddellijk en geeft deze zonder omwegen door aan het voedsel; de toegevoerde warmte wordt over het hele oppervlak verdeeld en niet alleen de bodem van de pan, maar het hele lichaam van de pan wordt ook verwarmd tot onder de rand. Dit betekent dat koken in koperen potten nog betere resultaten oplevert, d.w.z. smaakvoller en aromatischer, omdat delicaat voedsel (rijstgerechten, vis, stoofpotten, polenta, gestoofd voedsel) er gelijkmatiger in gaart; bouillons en sauzen kunnen optimaal worden gereduceerd. En, een groot voordeel als het gaat om precieze bereiding: zodra de pan uitgetrokken wordt, stopt het kookproces net zo snel, het zogenaamde opnieuw koken vindt nauwelijks plaats. (Dit komt weer door de relatief lage specifieke warmtecapaciteit van koper.)

Dankzij deze uitstekende thermische eigenschappen kunt u met geen enkel ander materiaal energiezuiniger koken dan met koperen potten en pannen, die niet alleen gas of elektriciteit besparen, maar ons ook tijd besparen. Overigens is materiaalopulentie hier een absoluut kwaliteitskenmerk, zelfs meer dan bij kookgerei van andere materialen. Aan het gewicht kun je zien of je een echte koperen pan van hoge kwaliteit in handen hebt. Dit heeft echter weinig te maken met pronken. De berekening is eenvoudig: hoe lager het kopergehalte, hoe minder de voordelen van het materiaal zichtbaar zijn tijdens het koken. Als vuistregel geldt: met een koperlaag van ongeveer 1,8 tot 3 millimeter zit je gegarandeerd aan de energiebesparende kant.

Andere onderwerpen

Koperen pannen behoren tot de beste die je je kunt veroorloven voor je keuken. De warmtegeleiding van dit unieke metaal is vele malen beter dan die van ijzer of roestvrij staal, wat betekent dat de warmte absoluut gelijkmatig over het materiaal wordt verdeeld. Het aanbraden en koken van voedsel is dus gemakkelijk en energiebesparend, terwijl het risico op aanbranden en overkoken van uw ingrediënten tot een minimum wordt beperkt door koperen kookgerei. Dezelfde voordelen zorgen ervoor dat koper uitblinkt in bakwaren.

Ontdek nu