Tot en met 4.6.23 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 3,95 €.**

Menu

In beeld

Zwaargewichten in de keuken. Gietijzeren potten en pannen

Gietijzeren panGietijzeren pan

Mals gestoofde goulash of pikante steak, coq au vin, knapperige gegrilde groenten of krokant gebakken aardappelen, zoete wafels, pizza ... Gietijzer is een van de echte allrounders op het fornuis en in de oven. Gewicht is in dit geval een voordeel, want hoe steviger het materiaal, hoe gelijkmatiger het reageert op warmte-inbreng - en hoe gelijkmatiger het de toegevoerde warmte over het gehele oppervlak kan verdelen. Gietijzer is ook een uitstekende warmteaccumulator. De thermische eigenschappen perfectioneren het kookresultaat en komen de smaak en aroma's van het bereide voedsel ten goede.

Technisch gezien is gietijzer niets anders dan een ijzerlegering met een hoog koolstofgehalte die wordt gesmolten en verder bewerkt bij temperaturen van ongeveer 1.400 °C. Bij het traditionele zandgietprocédé wordt de vloeistof in een zandvorm gegoten. Bij het traditionele zandgietprocédé wordt het gesmolten ijzer in een negatieve mal in een bed van zand gegoten. De huidige verwerkingsmethoden steunen steeds meer op de hulp van volledig geautomatiseerde machines. Bij ons vindt u beide.

Gietijzer heeft wat nodig is om een erfstuk te worden. Met een beetje zorg gaan pannen en braadpannen een leven lang mee - en langer. Om ze schoon te maken, is het meestal voldoende ze na gebruik af te vegen met een droge doek of wat keukenpapier. De afwasmachine is taboe, maar stromend water is in uitzonderlijke gevallen toegestaan (gelieve geen afwasmiddel of afwasborstel te gebruiken om krassen op de oppervlakken te voorkomen). En als er, ondanks de zorgvuldige behandeling, toch roest ontstaat, kunt u dit gemakkelijk verwijderen met een beetje neutrale bakolie en een zachte doek.