1 van 2

Gids

Goede herenschoenen. passen, wiebelen niet en hebben lucht

Er zouden hele boeken geschreven kunnen worden over herenschoenen. Oh nee, er zijn al hele boeken over dit onderwerp geschreven. Het mammoetwerk van Helge Sternke bijvoorbeeld, dat veelzeggend "Alles über Herrenschuhe" heet, schetst op meer dan 550 oversized boekpagina's alle denkbare aspecten van mannenschoeisel: van de gezondheid van de voet en de fabricage van schoenen in al zijn facetten tot de classificatie van verschillende schoenmodellen, tips bij het kopen van schoenen en hulp bij het onderhoud van schoenen - een onderwerp waaraan alleen al meer dan 100 pagina's zijn gewijd. Na lezing is men uitvoerig geïnformeerd, maar toegegeven ook een beetje (voet)moe. Wij kunnen niet eens in de buurt komen van iets vergelijkbaars, maar durven toch een paar praktische tips te geven voor het kopen van herenschoenen. In alle gepaste beknoptheid.

Waar knelt de herenschoen?

Teksten over het onderwerp (heren)schoenen worden vaak ingeleid met een indrukwekkend aantal: Zo-en-zo vaak gaat een gemiddeld mens in de loop van zijn leven de wereld rond - puur theoretisch gesproken natuurlijk. Sommigen hebben het over twee en een halve wereldreis, anderen over vier. Het maakt niet uit wie er gelijk heeft: Dat is veel. En het lijdt waarschijnlijk geen twijfel dat comfortabel schoeisel deze levenstaak veel gemakkelijker maakt. Men moet er dus van uitgaan dat de koper in de eerste plaats geïnteresseerd is in modellen die passen bij de vorm van zijn of haar eigen voeten. Maar het feit is dat dit duidelijk niet het geval is.

In 2010 publiceerden het Duitse Schoeneninstituut (DSI) en de federale vereniging van de Duitse schoenenindustrie (HDS) een studie die heel wat stof deed opwaaien, en niet alleen in de schoenenindustrie: het German Foot Report. Decennialang hadden zij zich gebaseerd op verouderde metingen die in de jaren zestig in de DDR waren verzameld en sindsdien niet meer waren bijgewerkt. Nu werden echter 10.400 voet opnieuw gemeten en algemeen geldige conclusies getrokken. Het resultaat: 80% van alle Duitsers draagt schoenen die hen niet passen. Herenschoenen worden zelfs door 87% verkeerd gekozen. Dit doet je afvragen: Wat gaat er mis?

Wat niet past wordt passend gemaakt?

"Als je alle zorgen van de wereld wilt vergeten, hoef je alleen maar schoenen te dragen die een maatje te klein zijn," zei Mark Twain ooit. En hij heeft gelijk:

 • In te kleine schoenen worden de voeten samengedrukt en de tenen geplet.
 • **Mogelijke gevolgen hiervan zijn:**Bloedsomloopproblemen in de benen en voetmisvormingen, die op hun beurt kunnen leiden tot gewrichtsslijtage, artrose, zwellingen, ontstekingen en kraakbeenbeschadiging.
 • Maar de schoenen zelf lijden er ook onder. ** Vooral bij hoogwaardige herenschoenen wordt het soepele leer in het teen- en hielgedeelte snel over de zool getrapt, namelijk als de schoenen te kort zijn - als ze daarentegen te smal zijn, lijdt het balgedeelte eronder.**

Wat Mark Twain daarentegen onder de radar laat glippen: Te grote schoenen brengen ook enorme schade toe:

 • Bij te brede schoenen glijdt de voet bij elke stap ongehinderd naar voren, waardoor ook de tenen worden samengedrukt. Tegelijkertijd is er te veel ruimte aan de achterkant en de voet flopte.
 • Te lange schoenen verhinderen daarentegen een goede afrol. Loopveranderingen en overmatige belasting van de gewrichten zijn het gevolg, wat op zijn beurt kan leiden tot knie- en heupproblemen of zelfs hoofdpijn. In extreme gevallen kan de voorvoet zelfs verstijven.

Dit zou je zo kunnen passen. Of: Hoe moeten herenschoenen passen?

Om lang (of helemaal niet) van uw schoenen te kunnen genieten, is het belangrijk dat ze de juiste pasvorm hebben, waarbij pasvorm niet hetzelfde is als schoenmaat. Veeleer hebben zowel de maat als de breedte, de leestvorm, die onder meer de hoogte van de wreef bepaalt, het schoenmodel en het schoentype en ten slotte de offset - d.w.z. de vorm van de zool, die de afstand van de punt van de voet en de hiel tot de grond bepaalt - invloed op de pasvorm. Geen wonder dat het met zoveel factoren moeilijk is om schoenen te vinden die passen, ongeacht of het om kinder-, dames- of herenschoenen gaat.

Dus waar moet je op letten als je herenschoenen koopt?

 • Schoenen moeten passen bij het zitten, staan en lopen. Dit klinkt voor de hand liggend, maar het is niet zo gemakkelijk in de praktijk te brengen, omdat enerzijds de voet tijdens het lopen tot twee centimeter in de lengte uitzet en anderzijds het voetvolume toeneemt naarmate de belasting toeneemt. De totale lengte van de schoen zou daarom idealiter tien (sommigen zeggen tot 25) millimeter langer moeten zijn dan de voet in ruststand. Deze "toevoeging" - zoals de deskundigen de toegevoegde centimeters noemen - zorgt ervoor dat de tenen die tijdens het rollen naar voren worden geduwd, niet worden gestoten of zelfs geplet.
 • Hoewel een schoen voldoende breedte moet bieden in het gebied van de tenen en de teengewrichten - enerzijds om vervorming van de voeten te voorkomen en anderzijds om de spieren in dit gebied te onderhouden en de stevigheid van de voet te versterken - moet de schoen als een tweede huid passen bij de middenvoet, maar zonder deze te vernauwen. Een stabiele pasvorm in dit gebied ondersteunt de voet en voorkomt dat deze in de schoen wegglijdt. Klassieke lederen herenschoenen kunnen deze taak gemakkelijker aan dan zachtere casual schoenen. Zorg er echter voor dat deze ook een stevige grip hebben.
 • De hiel en de wreef van de voet moeten ook stevig zijn, zodat de voet niet naar voren glijdt. Idealiter voorkomen hielkappen aan beide zijden dat de voet doorbuigt en beschermen zo de gewrichtsbanden.
 • Het is niet ongewoon dat mensen voeten van verschillende grootte hebben. Twee verschillende paren schoenen kopen en er maar één tegelijk dragen is in de meeste gevallen waarschijnlijk geen serieuze oplossing. Pas daarom de schoenen altijd aan de grotere voet aan. Inlegzolen helpen om de lengteverschillen van de kleinere voet te compenseren.
 • De basisregel is dat een schoen de voet moet beschermen, maar de bewegingsvrijheid niet mag beperken. Voorwaarde hiervoor is dat de zool voldoende flexibel is. Framed men's shoes zijn door hun constructie iets minder flexibel dan andere modellen, maar compenseren dit door het vermijden van stijve lijmen en het gebruik van hoogwaardige materialen.
 • Het is het beste om herenschoenen die de hele dag gedragen moeten worden 's middags te kopen. Koopt u te vroeg op de dag, dan zitten ze 's avonds te strak; koopt u te laat, dan slippen ze 's morgens.

Het vinden van schoenen met de optimale pasvorm is een complexe taak. Het is geen taak die één keer kan worden volbracht - tenminste niet als u niet telkens dezelfde schoen wilt kopen - maar een taak die zich telkens opnieuw voordoet wanneer u schoenen koopt. Schoenmaten bieden oriëntatiewaarden, maar aangezien ze niet gestandaardiseerd zijn en - laten we eerlijk zijn - elke fabrikant zijn eigen soep kookt, kunt u er niet van uitgaan dat "eens een maat 43" ook betekent "altijd een maat 43". De enige manier om te weten te komen of uw nieuwe herenschoenen passen, is ze te passen. Een comfortabele pasvorm vanaf de eerste test is de basisvoorwaarde om van de schoenen en u een goed team te maken. Denken dat "ze wel zullen inlopen" is niet fundamenteel verkeerd, want een goede herenschoen past zich tot op zekere hoogte aan de drager aan. Maar als ze meteen vanaf het begin knijpen, kun je beter je hoop op een toekomst samen begraven.

Andere onderwerpen