Menu
Niewsbrief

Onderwerp

Functionele open haard set. Tegen asregen en rondvliegende vonken

Open haardOpen haard

Natuurlijk moet de haardset niet louter decoratief zijn, maar vooral een veilige functionaliteit bieden. Anders verbrandt u snel uw vingers - of meer - wanneer u "met vuur speelt". Manufactum laat je kennismaken met smeedijzeren haardbestek waar je echt mee uit de voeten kunt, ook op lange termijn.

In de abdij van Königsmünster wordt bijvoorbeeld een haardstel gesmeed - solide gereedschap dat zijn doel ook echt dient. Er is de pook, waarmee je meer kunt doen dan rondsnuffelen in het landhuis: hij is stevig en lang genoeg om daadwerkelijk in de sintels te reiken en ze aan te wakkeren - zonder je eigen hand te verbranden. Hetzelfde geldt voor de hout Tang, die kan worden gebruikt om meer dan alleen aanmaakhout te verplaatsen. Elk onderdeel van deze haardset is een volwaardig stuk gereedschap: robuust gesmeed en voorzien van comfortabele handgrepen.

En elke blaasbalg ziet er beslist onhandig uit naast de pook van de vlammenblazer: Het vuur laait snel op zonder dat de as ronddwarrelt en kan betrouwbaar aan de gang worden gehouden. Waar het aanmaakhout in de open haard misschien zelfs iets te goed gelukt is, daar zorgt een vonkenvanger ervoor dat de vonken niet ongehinderd de kamer in vliegen.

Handige accessoires. Voor actief gebruik

Open haarden, fornuizen en houtgestookte fornuizen hebben - in tegenstelling tot energie "uit de kraan" - uw eigen activiteit en hantering van brandhout nodig. Bij Manufactum vind je degelijke werktuigen voor de actieve behandeling van de grondstof hout. Sommige van deze gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld beproefd in Scandinavië, waar hout veel meer dan hier zijn plaats opeist als duurzame brandstof.

Een goede behandeling begint overigens niet bij het haardgereedschap - het begint bij de selectie, opslag en verwerking van het hout. In ons assortiment hebben wij ook accessoires voor het opbergen van uw houten haardaccessoires - sommige van deze opbergmogelijkheden kunnen net zo goed worden gebruikt als planken voor boeken en andere dingen, als stevig, puristisch staand meubilair of zelfs als bankje.

En we hebben ook een ruim assortiment gereedschap voor het bewerken van het hout dat u hebt opgeslagen: van Logmatic kloofgereedschap tot Gränsfors handbijlen tot houtversnipperaars en fidibussen.

Als de kachel nog steeds ontbreekt. Actieve verwarming voor natuurlijke warmte

Esse ovenEsse oven

Zowel in nieuwe als in oude woningen neemt het aantal fornuizen, tegelkachels, centrale verwarmingssystemen op hout en open haarden toe. Daar zijn goede redenen voor: De aanblik van de flikkerende houtblokken schept niet alleen een gezellige sfeer, de natuurlijke warmte geeft ook een troostend gevoel.

Met een open haard of kachel op hout kunt u actief stoken - en denkt u alstublieft niet aan actief prikken met het haardgereedschap (hoewel louter prikken sowieso niet aan te raden is). Actieve verwarming betekent dat het vuur alleen wordt aangestoken wanneer er een acute behoefte aan warmte is, d.w.z. dat de haarden en kachels niet continu draaien zoals een centraal verwarmingssysteem.

Verwarmen met hout is dus geen uitstervende maar een veelbelovende "kunst" - niet in het minst dankzij een toenemend bewustzijn van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Manufactum biedt een weloverwogen gamma fornuizen en ovens aan die, met hun respectieve design, het beste halen uit materiaal en technologie.

Menu