1 van 2

Gids

Bedlinnen van hoge kwaliteit. Natuurlijk goed slapen

Gemiddeld ligt u zeven tot acht uur per dag in bed. Tenminste als het goed gaat. Dat is een derde van de dag en dus ook een derde van je leven. Het bedlinnen dat u gebruikt heeft een grote invloed op uw welzijn, niet alleen visueel, maar vooral het materiaal en het soort stof bepalen het slaapklimaat en dus ook hoe uitgerust u 's morgens wakker wordt. "Zoals je je bed opmaakt, zo lig je er ook op" - spreekwoorden zijn gebaseerd op opgedane levenservaringen en dus kun je deze gecondenseerde wijsheid zeker geloven. Ook al lijkt het nauwelijks voorstelbaar: mensen geven tijdens hun slaap tot 400 ml zweet af aan hun beddengoed. Enerzijds moeten zij dus vocht kunnen absorberen en afvoeren, en anderzijds moeten zij, afhankelijk van het seizoen en de temperatuur, warm of aangenaam koel zijn. En niets is daar beter in dan natuurlijke materialen zoals linnen en katoen.

Linnen beddengoed. Het brengen van de schapen in het droge

Voordat katoen naar Europa kwam, was linnen van oudsher het materiaal voor beddengoed. Dankzij het gladde oppervlak van de vlasvezels heeft linnen weefsel vele voordelen:

 • Net als de vezel is het weefsel zeer glad, waardoor het huidvriendelijk, pluisvrij en gemakkelijk schoon te maken is.
 • Het bijna antistatische effect komt ook voort uit de gladde structuur van de vezel. Linnen stoot vuil, stof en pollen af en is dus uitstekend geschikt voor mensen met een allergie.
 • Het vermogen om grote hoeveelheden vocht op te nemen - tot 35% van zijn eigen gewicht om precies te zijn - en het vooral ook weer snel af te voeren maakt linnen een effectief alternatief voor mensen die veel zweten.
 • De voortdurende afgifte van vocht aan de buitenlucht betekent ook dat Linnen beddengoed in de zomer als verkoelend wordt ervaren. Het vermogen van linnen om warm te blijven wanneer het droog is, wordt echter niet aangetast, zodat linnen ook in de winter met goed resultaat kan worden gebruikt.
 • Goed linnen is uiterst slijtvast, scheurvast en duurzaam. Het is slechts in geringe mate gevoelig voor wrijving. Spinnen of het gebruik van een droger zijn desondanks mogelijk, maar zij bevorderen het gekreukte uitzicht dat typisch is voor linnen. Als u deze eigenschap op prijs stelt, kunt u uw beddengoed zonder problemen op deze manier behandelen, maar als u de voorkeur geeft aan glad linnen, kunt u beter geen gebruik maken van een wasdroger. Linnen is trouwens gemakkelijker te strijken als het nog een beetje doorweekt is. Een goede middenweg is daarom het beddengoed te verwijderen wanneer het strijkdroog of zelfs een beetje vochtig is en het direct daarna te strijken.

Katoenen bedlinnen. Een echt natuurtalent

Met de triomf van de katoen in Europa werd het linnen uit de meeste Duitse bedden verdrongen wegens de beperkte beschikbaarheid ervan. Vanaf dat moment werd het grootste deel van het beddengoed gemaakt van katoenvezels, wat het doorslaggevende verschil met zich meebracht dat ze konden worden verwerkt tot zowel gladde als zachte, bijna fluweelachtige stoffen.
Bovendien heeft katoen de volgende eigenschappen als materiaal voor beddengoed:

 • Zoals linnen is katoen ook zeer goed ademend en geeft het overtollige warmte af aan de buitenlucht in plaats van deze vast te houden.
 • ** Bovendien is de vezel zeer absorberend.** Hoewel de cijfers voor het waterabsorptievermogen variëren (afhankelijk van wie je het vraagt) tussen 45% en verscheidene malen zijn eigen massa, is één ding zeker: het kan een echt zwaargewicht zijn.
 • In tegenstelling tot de inlandse vlasvezel is katoen iets moeilijker vocht kwijt te raken, maar desondanks: Diegenen die een beetje tot gemiddeld zweten doen er ook goed aan deze vezel te gebruiken.
 • In vergelijking met linnen is katoen de beduidend zachtere vezel. Katoenen weefsels zijn daarom bijzonder aangenaam voor de huid.

Andere kenmerken van beddengoed van katoen vloeien voornamelijk voort uit de keuze van de vezelkwaliteiten en de wijze van verdere verwerking. Omdat 100% katoen in geen geval hetzelfde is als 100% katoen.

Volgens het boekje. Een beetje materiaal wetenschap

Satijn bedlinnen, jersey bedlinnen, perkal bedlinnen of zelfs flanellen bedlinnen - ze zijn allemaal gemaakt van 100% katoen (althans voor ons) en ze hebben allemaal hun positieve troeven, die we hierboven al hebben opgesomd. Toch konden ze niet meer verschillen. Hieronder volgt dus een klein portret van onze favorieten.

Flanell:

 • Net als beverbonden beddengoed wordt flanel aan één of beide zijden geruwd door middel van "fulling". Hierdoor ontstaat een uitzonderlijk zachte, goed gesloten vezeldeken met extra luchtkussentjes die de warmte doeltreffend opslaan.
 • Vooral in de winter is flanel daarom het materiaal bij uitstek voor al wie gemakkelijk bevriest.
 • De dikte van het materiaal verhoogt het absorptievermogen van katoen nog.
 • Flanel is geweven van fijnere garens dan bever en is daarom iets lichter, maar van hogere kwaliteit: gelijkmatiger en tegelijk dichter.

Jersey:

 • Jersey is, in tegenstelling tot veel andere materialen die voor beddenlinnen worden gebruikt, niet geweven maar gebreid of met kettingbreiwerk vervaardigd. Het is een gebreide stof.
 • Hierdoor is het bijzonder elastisch, gemakkelijk aan te trekken en kreukt het niet. Het wordt ook gekenmerkt door een hoge mate van soepelheid en huidvriendelijkheid.
 • Jersey scoort ook punten als het om zorg gaat: Niet ijzerhoudend en geschikt voor de droogtrommel, is het een van de meest veeleisende materialen in ons assortiment.
 • Jersey is geschikt voor zowel winter- als zomergebruik.

Percale:

 • Percale is een stof met platbinding, die bijzonder fijn en dicht geweven is, vergelijkbaar met een hemdstof. Pas vanaf een draaddichtheid van 180 draden per inch - wat overeenkomt met 2,54 centimeter - mag de stof perkal worden genoemd.
 • De stof is relatief sterk en dus resistent en duurzaam, maar tegelijkertijd licht en zacht om aan te raken.
 • Het oppervlak van perkal beddengoed is glad en koel en biedt dus een uitstekende slaapervaring, vooral in de zomer.

Satijn:

 • Wie houdt van een elegante look voor zijn bedlinnen, zal graag kiezen voor satijn, want door de grondstof en de productie is de stof bijzonder glad, licht glanzend en valt ze vloeiend.
 • Satijn wordt traditioneel vervaardigd in een atlasbinding, wat betekent dat de boven- en onderzijde een verschillend beeld geven - gewoonlijk: glad aan de bovenzijde en mat aan de onderzijde.
 • Vooral in de zomer wordt satijn als aangenaam verkoelend ervaren, maar ook in de winter (na een korte opwarmingsfase) blijkt het de temperatuur in evenwicht te brengen en de warmte vast te houden.

Slaap als een droom. Met het juiste beddengoed

Als u bij de aankoop van beddengoed rekening houdt met uw behoeften en ook met de seizoenschommelingen van de temperatuur, zult u dankzij dit overzicht met een lichte hand het juiste materiaal en model kunnen kiezen. Het beddengoed zal u in de toekomst tenminste geen slapeloze nachten meer bezorgen. En dat zijn al goede voorwaarden.