Menu
Niewsbrief

Slippers

Vilten pantoffels. Warm in de winter, koel in de zomer

Vilten pantoffelsVilten pantoffels

Het rollen van wol tot vilt ging aan het spinnen en weven als eenvoudigere techniek vooraf (en is als fabricagetechniek minstens 7000 jaar oud). Echt vilt is zeldzaam; namaakvilt - afgezien van dat van partijpolitiek, bestuur en verenigingen - is er in overvloed: een afvalproduct van polyacrylvliezen en andere goedkope synthetische materialen. Echte volvilten worden uitsluitend gemaakt van runderhaar en schapenwol, echte wolvilten uitsluitend van zuivere wol. Uiterlijk zijn vilt en viltvervangers nauwelijks van elkaar te onderscheiden; zij openbaren zich pas bij de vuurproef (echt vilt brandt niet, maar stooft slechts kort) en daarna in het gebruik. Echte vilten pantoffels voorzien de voet van airconditioning. Het zweet en brandt niet en koelt niet af op koude vloeren - vilt is het ideale pantoffelmateriaal.

Haflinger pantoffels. Gevormd op de laatste

De Haflinger pantoffels zijn gemaakt van zuiver wolvilt; een anatomisch gevormd kurk-latex voetbed zorgt voor een goede ondersteuning. De zool van de pantoffels is uitneembaar en kan worden vervangen door uw eigen inlegzolen.

Gottstein pantoffels bij Manufactum

De Gottstein pantoffels zijn voor ons rondgevilt uit de wol van oude schapenrassen; zonder storende naden en met een dunne zool van suède.

Coburg kastanje schaapCoburg kastanje schaap

Coburg kastanje schaap

Het Coburger kastanjeschaap stamt af van een robuust oud landschaapras dat vooral in het middelgebergte voorkwam. Vandaag de dag zijn er nog maar een paar duizend dieren over, en hun dichte wol wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van tapijten. In de loop van het leven van een schaap verandert de kleur van de wol van helder goudgeel of roodbruin in lichtere tinten, waarbij de wol zijn licht roodachtige glans behoudt: Dit wordt ook wel "Gulden Vlies" genoemd. In onze vilten pantoffels wordt deze natuurlijke kleur niet gemaskeerd door verven of bleken.

Gottstein-filzpantoffel-coburger-fuchsschaf

Zwitserse Jura schapenZwitserse Jura schapen

Zwitserse Jura schapen

De wol is afkomstig van het Zwitserse Jura-schaap, een gehard, sterk ras dat zeer geschikt is voor het houden op hooggelegen weiden. De fijne, bruine tot zwarte wol heeft een bijna merinokarakter.

Gottstein verwerkt het tot wolvilt door het zuivere wolvlies, dat zonder chemicaliën in bronwater uit de bergen is gedrenkt, in een historische hamermolen te persen en te kloppen tot het sterk verdicht is.

Gottstein-filzpantoffel-juraschaf

Tiroolse steenschapenTiroolse steenschapen

Tiroolse steenschapen

Het is een van de oudste schapenrassen die wij kennen. Het weinig veeleisende dier wordt beschouwd als bijzonder nuchter en geschikt voor bergachtige gebieden. De wolvacht van het steenschaap is zeer dicht en stevig, de vezels zijn zeer duurzaam en voelen vrij "borstelig" aan. Met hun dichte vacht zijn de schapen ook bestand tegen hevige neerslag. De wol zorgt voor een goede warmtebalans. Voor de vilten pantoffels wordt het in zijn natuurlijke staat verwerkt, d.w.z. ongeverfd en ongebleekt, en voelt het dienovereenkomstig "borstelig" aan.

Gottstein-vilten sloffen Tiroler steenschaap

Noot

Wolvilt is zeer gemakkelijk te onderhouden, omdat wol zichzelf aan de lucht reinigt. Als het vilt echter erg vuil wordt, kan het gemakkelijk weer worden schoongemaakt door het met zeepwater af te borstelen.