Niewsbrief

Kleding uit de VS. De arbeidswereld ontgroeien

Robuuste werkkleding en schoeisel uit de industrie en de landbouw hebben zich allang buiten hun oorspronkelijke doel gevestigd. Hier zijn kledingstukken en schoenen uit de VS die deze geschiedenis achter zich hebben. Ze worden gemaakt door het traditionele bedrijf Red Wing in Minnesota, dat nog steeds werkt met de materialen die altijd beproefd zijn, en anderzijds door een jong bedrijf dat deze traditie met enthousiasme heeft opgepakt: Tellason in Californië.

Tellason. Hoogste kwaliteit uit Californië

Achter Tellason, gevestigd in San Francisco, staan Tony Patella en Pete Searson. Beiden brengen een behoorlijke hoeveelheid ervaring mee naar de tafel: Voordat zij enkele jaren geleden met hun eigen bedrijf begonnen en sindsdien een goede naam hebben gemaakt met hun eigen merk, hadden zij reeds twee decennia in de kledingindustrie doorgebracht als confectionairs op bestelling. Zij ontwikkelen authentieke kledingstukken waarvan de rolmodellen vaak in de werkende wereld te vinden zijn. Voor de confectie gebruiken zij graag beproefde en karaktervolle stoffen, bijvoorbeeld ruwe denim uit Noord-Carolina of stoffen voor gildekleding uit Duitsland.

Red Wing Shoe Company. Werkschoenen met uitstekende pasvorm

Sinds 1905 maakt Red Wing, Minnesota, werkschoenen die beroemd zijn om hun uitstekende pasvorm en lange levensduur. Het volnerf rundleer waarvan de Red Wings worden gemaakt, ontstaat in een speciaal proces dat eind jaren '40 werd ontwikkeld en voor Red Wing werd gepatenteerd: Het chroomgelooide leer dat voor de schoenen en laarzen wordt geleverd, wordt opnieuw gelooid in minerale olie, wat de Amerikaanse term "oil-tanned" betekent. Dit geeft het leer een vetgehalte van 22% (normaal is 8 tot 10%), waardoor het ondanks zijn materiaaldikte buitengewoon soepel is en tegelijk slijtvast en waterafstotend. De verwerking is ook geschikt voor dergelijk leer. Met het Goodyear proces wordt het stikken van het frame bij Red Wing machinaal op een geraffineerde manier uitgevoerd.