Niewsbrief

Sieraden gemaakt van Murano glas. Verwerkt in Pforzheim

Het lagune-eiland Murano, gelegen voor de kust van Venetië, is ook vandaag nog belangrijk als productieplaats van het kostbare exportartikel glas. In de beste Venetiaanse traditie worden daar ook de oogverblindend gekleurde Murano-glasparels gemaakt, waarvan deze bijzondere Murano-sieraden worden gemaakt in een klein juweliersatelier in Pforzheim, dat ook gespecialiseerd is in hoogwaardige sluitingen.

Parels in prachtige kleuren

De kralen krijgen hun vorm, kleur en schoonheid individueel met de hand onder de vlam. Het verwerkte glasmateriaal is uiterst breukbestendig dankzij een bijzonder hoog gehalte aan aluminiumoxide - maar behalve deze informatie geven de fabrikanten geen geheimen prijs over de samenstelling van hun grondstof en hun kleurformules. Het enige wat we kunnen verklaren is de iris: Een witte of gele fijne goudfolie wordt over de ruwe parellichamen gelegd die van een glasstaaf zijn gescheiden - als basis voor een andere gekleurde glaslaag - en tenslotte wordt er nog een laag helder of gekleurd glas overheen aangebracht. Voor de kralen die waterverf worden genoemd, wordt daarentegen een poedermengsel met koper toegevoegd in een bijzonder omslachtig proces. Over de gematteerde parels weten we het volgende: hun oppervlak wordt met een speciale machine behandeld - een procédé dat speciaal in Murano werd ontwikkeld en uitsluitend daar wordt toegepast.

Andere onderwerpen

Amber laat op indrukwekkende wijze zien wat een steile carrière een eenvoudige boomhars kan hebben als hij wat tijd krijgt. Wat 50 miljoen jaar geleden als hars druppelde uit de stammen van de subtropische wouden die het huidige Scandinavië bedekten en spoedig versteende, werd uiteindelijk 2000 jaar geleden door de Romeinse dichter Ovidius bewonderd als de "tranen van de goden". Het begeerde "goud van het noorden" werd via de "barnsteenwegen" van de Oostzee naar de Middellandse Zee vervoerd om de "brandbare steen" (het Nederduitse "bernen" staat voor "verbranden") te verhandelen als brandstof, wierookvervanger en exquise edelsteen.

Ontdek nu